Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  

Braam - Kruidengeheimen

Braam en de konijntjes

Sinds een paar jaar hebben wij twee schattige konijntjes in de tuin ronddartelen. We hebben ze als baby gekregen van een moeder uit gevangenschap en wij hebben ze de vrijheid in onze tuin gegeven.
Niemand heeft ze dus volgens mij “verteld” wat ze wel en niet konden eten. Maar hun instinct is heel sterk. Ze weten precies wat wel en niet goed voor ze is. Ze snuffelen overal aan laten het links liggen f ze eten het op. Van de Klimop blijven ze af. Hortensia’s, Viooltjes en de Alo Vera zijn niet meer veilig.

  Braam   Braam    

Ik blijf me erover verbazen dat deze dieren het instinct behouden na meerdere generaties gevangenschap en waarbij ze niet zelf konden kiezen wat ze wilden eten. Waarom heeft de mens dat niet? Waarom willen de meeste kinderen het liefst snoep en patat en waarom weigert hun lichaam niet dat “voedsel” dat bestaat uit allerlei suikers en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen? Doen wij onze kinderen iets aan in de eerste jaren van hun leven waardoor hun instinct niet meer werkt?
Ik pieker me er soms suf over hoe ik het instinct van mijn kinderen weer in tact krijg, maar weet het niet. Ik weet wl dat ik creatief moet zijn als moeder om meer vers bij mijn kinderen naar binnen te krijgen.
Sinds de konijnen de achtertuin hebben “opgeist” blijft daar niet zo heel veel over. Gelukkig groeit er een bramenstruik. De scherpe stekels houden de konijnen op afstand.

Braam - Kruidengeheimen
De stengels van de wilde braam bevatten veel doorns.
Tegenwoordig hebben veel mensen een doorloze braamstruik in hun tuin.

Mij is niet bekend of de werking van die gecultiveerde struik hetzelfde is als de wilde braam.

Van de braamstruik maak ik graag gebruik. Hoewel de bramen pas in augustus aan de struik verschijnen, kun je er het hele jaar door gebruik van maken. Er groeien altijd groene bladeren aan de struik en deze zijn geschikt om thee van te maken. In het voorjaar en in de zomer zit er, onder invloed van de zon, meer kracht en smaak aan het blad. Hoewel dit in de herfst en winter iets minder is, kun je er toch gebruik van maken.

Thee

Bramenbladeren bevatten onder andere vitamine A en C en de mineralen ijzer en calcium.
Daarnaast diverse andere inhoudsstoffen die het lichaam versterken en reinigen.
Je kunt heet* water op een stengeltje met een paar bladeren gieten. Laat het tien minuten trekken en je thee is klaar.
 (* Laat het water even afkoelen na het koken voordat je de thee maakt. Als je kokend water op de bladeren schenkt, kunnen de waardevolle inoudsstoffen verbranden.)

De bladeren geven hun stoffen nog beter af wanneer je de thee maakt op de volgende manier: Pluk een handvol met bladeren en doe ze in een pan met koud water. Zet het vuur zacht aan, totdat het kookt. Draai het gas uit, laat het tien minuten trekken. Zeef de bladeren eruit en drink de thee. Bewaar het restant in een glazen thermosfles (geen ijzer).

Wanneer iemand deze "onbekende" thee niet wil drinken, kun je het combineren met een ander theesmaakje. (Waarbij ik het niet kan laten om te zeggen dat aan losse thee, verkrijgbaar bij o.a. theewinkels, veel meer smaak zit dan aan voorverpakte thee in zakjes).

Bloedstelpend

Heb je geen Braamstruik in je tuin? Het is een heel algemeen kruid die je "overal" in het wild kunt tegenkomen. Het is raadzaam een schaartje mee te nemen om je niet te bezeren.
Maar... wanneer je je huid per ongeluk openhaalt aan de doorns:
Hou er dan meteen een blad van de Braam tegenaan. In het blad zitten bloedstelpende en wondhelende stoffen!

Braam - Kruidengeheimen Braam - Kruidengeheimen
Braam - Kruidengeheimen Braam - Kruidengeheimen

Geneeskrachtige werking

Braam heeft onder andere een positieve werking op onze darmen. Het kan gebruikt worden zowel bij verstopping als bij diarree. Dat verbaast heel veel mensen. Ga er maar vanuit dat de braam kan denken. Bij iedereen persoonlijk weet hij hoe hij het lichaam moet aansturen om te genezen.
Bramen of braambladeren hebben nog meer geneeskrachtige eigenschappen. In dit verhaal beperk ik mij door te zeggen dat de braam het lichaam stimuleert om de darmen schoon te maken. De meeste lichaamsklachten worden veroorzaakt door vervuiling in het lichaam, waardoor het lichaam niet meer goed kan functioneren. Een pilletje tegen de pijn of andere ongemakken is handig, maar realiseer dat het vuil in het lichaam achterblijft. Als afvalstoffen niet regelmatig worden verwijderd dringen ze uiteindelijk door de celwanden heen. Dit kan in het slechtste geval onherstelbare schade aan celdelingen veroorzaken.
Mensen die ik ooit braambladeren heb aangeraden omdat ze last hadden van hun darmen zie ik tegenwoordig met een mooiere huid. Dit is een positieve “bijwerking” van de braam. Afvalstoffen die niet via de darmen het lichaam kunnen verlaten, verlaten het lichaam via de huid. Dat kan de oorzaak zijn van een oneffen huid. Als de darmen beter werken, krijg je dus een mooiere huid!

Braam  Braam
Kijk onder aan de pagina voor meer foto's over het vervolg van de groei van de Braam

Gezichtsdiagnose

Onlangs heb ik op een Middelbare school enkele geheimen prijsgegeven over gezichtsdiagnose: De oude Chinezen hadden een gezichtskaart waarbij volgens hun elk deel van het gezicht correspondeerde met een orgaan. Oneffenheden in het gezicht zouden dan kunnen verwijzen naar een verstoring van het desbetreffende orgaan.
Veel scholieren hadden puistjes op hun voorhoofd. Volgens de kaart “vertelde” die verstoring dat ze problemen met hun darmen hadden. Na de les kwam de n na de ander bij me om te vertellen dat ze inderdaad moeite hadden met hun stoelgang en gaven toe dat ze niet veel groenten en fruit aten..
.
Ik hoop dat ik op deze manier iets bij deze scholieren heb kunnen losmaken waardoor het rondje “supermarkt” in de pauze een rondje wandelen wordt. Maar ik red het niet alleen om ze bewust te maken. Daarom deel ik deze kennis graag met jullie zodat de volgende generaties misschien weer net als onze konijnen weten wat goed voor ze is….


Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief: Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. (Deze link werkt alleen wanneer je een mailprogramma op je computer of tablet hebt.)

Braam - Kruidengeheimen Braam - Kruidengeheimen

Index