Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht


 


Hondsdraf

Vitaal Hondsdraf

Hoe kun je gezondheid en vitaliteit bereiken?
Het is interessant om naar het woord “vitaal’ te kijken. Dit woord is afgeleid van het Latijnse woord “vita” en dit betekent “leven”. Een vitaal persoon heeft veel levensenergie.
Het woord “vita” vind je ook terug in het woord “vitaminen”.  De naam “vitaminen” hebben onze voorouders aan levende stoffen in o.a. planten gegeven. Zij ontdekten dat deze levende stoffen processen in ons lichaam in gang konden zetten waardoor onze levenskracht werd verhoogd.

Verschillende levensmiddelen worden tegenwoordig behandeld met niet-natuurlijke middelen zoals gootsteenontstopper (loog), aceton en bleekmiddelen om ongedierte te verwijderen en de levensduur van ons voedsel te verlengen. Daarna worden deze chemische stoffen door middel van stoom verwijderd, waardoor het niet op de verpakking hoeft te staan.
Je kunt je afvragen of er na deze behandelingen nog wel enig teken van leven in het voedsel aanwezig is. Zouden de vitaminen na deze behandelingen nog wel in staat zijn om processen in het lichaam te stimuleren?
En hoe zit het met die nagemaakte vitaminen die je o.a. bij de supermarkt kunt krijgen? Ze zien er onder een microscoop hetzelfde uit als een levende vitamine, maar geloof je echt dat deze synthetische varianten begrijpen wat hun taak in het lichaam is? 


Iedereen mag zijn eigen conclusie trekken, maar ik maak liever gebruik van levende vitaminen uit groenten, fruit Ún onkruid. Ik probeer iedere dag iets vers uit de natuur te eten omdat onkruid helemaal geen bewerkingen heeft ondergaan. Moeilijk hoeft het niet te zijn: je eet een madeliefje of een paardenbloem. Aan een smoothie voeg je jong kleefkruid toe. Als je thee maakt stop je een blaadje braam in de theepot of doe een paar brandnetelbladeren in de jus. (Sommige vitaminen zijn in water oplosbaar en sommigen in vet.)


Raffineren

In een plant zitten soms wel meer dan 100 verschillende inhoudsstoffen zoals vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Deze werken allemaal samen om processen in het lichaam in gang te zetten.
Tegenwoordig worden veel voedingsmiddelen
geraffineerd. Dat wil zeggen dat het voedsel wordt ontleed en er worden stofjes uitgehaald. We nemen dus maar een deel van een plant in. Hierdoor kan een verstoring ontstaan. Onderdelen die nodig zijn voor de opname en de uitscheiding van het voedsel ontbreken, waardoor je een ophoping van afvalstoffen kunt krijgen.
(Witbrood kan bijvoorbeeld door het ontbreken van vezels obstipatie veroorzaken.)
Als we jarenlang bewerkte voeding hebben genuttigd en we hebben daar klachten aan overgehouden, dan is dat helaas het lot van de tijd. Schuldgevoel heeft geen zin, want je was je er niet bewust van, althans niet genoeg. 
Je kunt er nu voor kiezen om je lichaam op een natuurlijke manier te helpen reinigen!


 Hondsdraf - Kruidengeheimen


Hondsdraf

Daarom wil ik deze keer iets vertellen over Hondsdraf. Dit is een ideale plant om de restanten van geraffineerd voedsel af te voeren uit ons lichaam. De plant moet je waarschijnlijk wel even zoeken. Het is een plant die zich graag verschuilt in het gras, achter struiken en in de schaduw. Toch is het een veelvoorkomend oud geneeskruid. Een kruid die vanwege de milde werking ook zeer geschikt is voor (kleine) kinderen.

Hondsdraf is een altijdgroene, vaste plant uit de lipbloemenfamilie. De plant wordt maximaal 40 centimeter hoog en krijgt lange uitlopers die over de grond kruipen en onderweg weer nieuwe wortels vormen. De stengel is vierkant en in het voorjaar verschijnen er lichtpaarse tot blauwe kleine bloemetjes aan de plant.

Naam

Het woord Hondsdraf is afkomstig van gont-rave, dit is een oud Germaans woord. (Gont = zweer / etter en  rave = rank.) “Zweerrank” betekent dus gewoon “wondkruid”. Vanouds werd het kruid gebruikt als kruid tegen zwerende of ontstoken wonden. Men kauwde op het blad en legde het op ontstoken wonden om het te laten genezen.


Hondsdraf      Hondsdraf

Zuurgraad

Het blad is niervormig. Dit is toevallig het gebied waarop Hondsdraf in ons lichaam werkzaam is.
Als je thee drinkt van Hondsdraf moet je waarschijnlijk vaker plassen en dit kan een andere kleur of geur krijgen dan dat je gewend bent. Hondsdraf heeft de eigenschap om onder andere de nieren te helpen om afvalstoffen en overtollige zuren af te voeren. Deze blijven in ons lichaam zitten wanneer we regelmatig bewerkt oftewel “onvolledig” voedsel hebben genuttigd. Het stofje dat de prikkel aan de nieren moest geven om de zuren uit te scheiden zat niet meer in het voedsel en daarom blijven ze achter. Een onaangename lichaamsgeur, reumatische klachten, allergie, botontkalking zijn enkele klachten die veroorzaakt kunnen zijn door een verhoogde zuurgraad. Ernstige ziekten kunnen zich ook makkelijker verspreiden in een lichaam met een verhoogde zuurgraad.
Hondsdraf helpt de zuurgraad van het lichaam weer in balans te krijgen.
(Op internet kun je nog veel informatie over dit onderwerp vinden.)

Hondsdraf     Hondsdraf

Oren

Het blad van hondsdraf lijkt tevens op een oor en ook bij deze oorklachten helpt het kruid.
Het uiterlijk van het blad kun je in dit geval gebruiken als hulpmiddel om te onthouden wat de geneeskrachtige werking is: Bij oorpijn kun je een blad in het oor stoppen. Deze trekt de pijn eruit. Het is overigens interessant na te gaan wat er gebeurd is voordat je oorpijn kreeg. Is er iets tegen je gezegd wat je niet wilde horen of waar dacht je aan? Wellicht bestaat er een verband.

Inhoud

De plant bevat verschillende mineralen zoals kalium, calcium en silicium, maar ook (echte!) vitamine B en C zijn rijkelijk aanwezig.
De bovengrondse delen zijn eetbaar hoewel je het niet moet overdrijven. Hondsdraf kan spaarzaam verwerkt worden in soep, salade of een gebakken ei.


Kuur

Naast het verwerken in gerechten is het raadzaam af en toe een “kuurtje” Hondsdrafthee te nemen. Dat betekent dat je 2 weken lang 2x daags een kopje Hondsdrafthee drinkt. Giet water wat net van de kook af is over het kruid. Laat het tien minuten trekken voordat je het opdrinkt. Maak de thee niet te sterk. De smaak is best apart. Het maakt niet uit of je thee van verse of gedroogde Hondsdraf maakt. Neem een week pauze als je de kuur wilt herhalen.
Bij kinderen kun je bijvoorbeeld een klein beetje thee door de melk doen. Of geef ze een paar keer per dag een dessertlepel met afgekoelde hondsdrafthee.


Luchtwegen

Naast bovengenoemde eigenschappen brengt de plant tevens de luchtwegen in balans. Het helpt overtollig slijm en vocht af te voeren.
Een baby kun je in een badje van hondsdrafthee baden bij klachten aan de luchtwegen.


Mijn verhaal is nog lang niet compleet, er valt nog veel meer over deze interessante plant te vertellen.
Ik hoop dat ik je met dit verhaal heb kunnen prikkelen om zelf te gaan ervaren wat Hondsdraf voor je kan betekenen en verder op zoek te gaan naar informatie. Dit is leuk aan kruiden: Je hoeft geen klachten te hebben om het kruid in te nemen. Het is juist goed om kruiden in te nemen als je een goede gezondheid hebt. Kruiden die je lichaam reinigen en voorzien van vitaminen en mineralen houden je lijf veel langer gezond!

 
Juni 2013, Andrea Bleeker, www.andreableeker.nl 


P.S. Als iemand medicijnen gebruikt is het verstandig uit te zoeken of het kruid gecombineerd kan worden omdat er wellicht een interactie tussen medicijn en kruid kan plaatsvinden.
(Overleg eventueel met arts of apotheek)

P.S. 2
Ik wordt er door lezers op geattendeerd dat op internet informatie over Hondsdraf te vinden is waaruit zou blijken dat Hondsdraf giftig is. Ik vind het jammer dat deze informatie te vinden is.
Hondsdraf wordt al eeuwenlang als veilig geneeskruid gebruikt. Het is wel een vrij sterk kruid waarvan je de dosering niet moet overdrijven, vandaar mijn advies 2 kopjes thee per dag,  2 weken lang, zie boven.
Een onderzoeker heeft met een ge´soleerd stofje geŰxperimenteerd. Dit heeft verwarring geschept en daarna is deze informatie helaas foutief verspreid.

Hondsdraf
hondsdraf  Hondsdraf

Facebook

Wil je meer over kruiden weten?
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts

"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief
: Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier (dit werkt alleen wanneer je een mailprogramma hebt.

Index

Kruidenoverzicht   |    Nieuws & Activiteiten    |     Contact

 hondsdraf     
Hondsdraf