Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht



 Hondsdraf - Kruidengeheimen  Hondsdraf - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Vitaal Hondsdraf

Hoe kun je gezondheid en vitaliteit bereiken?
Het is interessant om naar het woord “vitaal’ te kijken. Dit woord is afgeleid van het Latijnse woord “vita” en dit betekent “leven”. Een vitaal persoon heeft veel levensenergie.
Het woord “vita” vind je ook terug in het woord “vitaminen”. Deze naam hebben onze voorouders aan levende inhoudsstoffen van planten gegeven. Zij ontdekten dat deze processen in ons lichaam in gang zetten, waardoor onze levenskracht wordt verhoogd.

Tegenwoordig worden vitaminen nagemaakt in laboratoria. Er worden E-nummers aan toegevoegd en men beweert dat deze net zo gezond zijn, of misschien nog beter dan natuurlijke vitaminen. Ik geloof dat niet. Wel geloof ik dat er in vergelijking met vroeger veel minder vitaminen aanwezig zijn in geteeld voedsel. Dat komt omdat veel voedsel afkomstig is uit kassen. In plaats van de zon zien zij kunstlicht en in plaats van op aarde, groeien ze in water. Ook worden soms bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Om mijn tekort aan vitaminen aan te vullen, eet ik elke dag iets vers uit de natuur. De ene dag eet ik een paar madeliefjes, een andere dag versnipper ik bijvoorbeeld het blad van een paardenbloem door een salade. Daarnaast maak ik elke dag verse kruidenthee en stop ik vers geplukte wilde kruiden in de soep en in de jus.(Sommige vitaminen zijn in water oplosbaar en sommigen in vet.) En echt geloof me, ik voel me heel vitaal!

Hondsdraf - Kruidengeheimen
Foto boven: Het blad van hondsdraf.
Let op: dit blad lijkt onder andere op het kruid "look zonder look",
maar deze laatste ruikt naar knoflook wanneer je het tussen je vingers wrijft.

Hondsdraf

Eén van de planten waar ik af en toe gebruik van maak is hondsdraf. Waarschijnlijk moet je ernaar zoeken, want het kruid verschuilt zich graag in het gras, onder struiken en in de schaduw. Het heeft een bijzondere aromatische geur.
Hondsdraf is een altijdgroene, vaste plant uit de lipbloemenfamilie. De plant wordt maximaal veertig centimeter hoog en krijgt lange uitlopers die over de grond kruipen en onderweg weer nieuwe wortels vormen. De stengel is vierkant en in het voorjaar verschijnen er rechtopstaande lichtpaarse tot blauwe kleine bloemetjes aan de plant.
Waar je wel op moet letten is dat het blad van hondsdraf lijkt op een paar andere kruiden. Pluk het alleen vers wanneer je 100 % zeker weet dat je hondsdraf voor je hebt!

Hondsdraf  Hondsdraf
Hondsdraf bloeit van april tot juni

Naam

Vroeger noemde men de plant gont-rave. Dit is een oud Germaans woord en betekent zweerrank (gont = zweer/etter en rave = rank). In het Nederlands vertaald is het dus een wondkruid. Deze naam is aan het kruid gegeven omdat men het vooral gebruikte bij zwerende en ontstoken wonden. Daarvoor kauwde men op het blad en bevestigde het op de wond.

 

Zuurgraad

Na het drinken van thee gemaakt van hondsdraf moet je meer plassen dan normaal en je urine heeft wellicht een andere kleur. Dat komt omdat hondsdraf de nieren helpt om afvalstoffen en overtollige zuren uit het lichaam te halen. Hondsdraf staat erom bekend de zuurgraad van het lichaam te verlagen. Een te hoge zuurgraad kan klachten veroorzaken zoals spierpijnen, een onaangename lichaamsgeur, reumatische klachten, allergie en botontkalking.

 

Oren

Bij oorpijn kun je een blad van hondsdraf in je oor stoppen. Laat er wel een steeltje aan, zodat je hem er makkelijk uit kunt trekken. Het blad van hondsdraf trekt pijn uit oren. (Het is best interessant om na te gaan wat er gebeurd is voordat je oorpijn kreeg. Is er iets tegen je gezegd wat je niet wilde horen of dacht je ergens aan? Wellicht bestaat er een verband.)

Inhoud

Hondsdraf bevat onder andere kalium, calcium en silicium, maar ook zijn vitamine B en C rijkelijk aanwezig. De bovengrondse delen zijn eetbaar, hoewel je de inname niet mag overdrijven. Versnipper een paar blaadjes in soep, salade of bak het mee in een ei. Het kruid is vanwege zijn milde werking ook zeer geschikt voor (kleine) kinderen.

 Hondsdraf - Kruidengeheimen

Kuur

Daarnaast is het raadzaam om af en toe een “kuurtje” hondsdrafthee te nemen. Dat betekent dat je twee weken lang 2x daags een kopje hondsdrafthee drinkt. Giet water wat net van de kook af is over vijf blaadjes. Laat het tien minuten trekken voordat je de bladeren eruit zeeft. Het maakt niet uit of je thee van verse of gedroogde hondsdraf maakt. Neem minimaal een week pauze wanneer je de kuur nog een keer wilt volgen.
Bij kinderen kun je een scheutje hondsdrafthee door de melk doen. Of laat de thee afkoelen en maak er limonade van.

Tinctuur van hondsdraf is verkrijgbaar onder de Latijnse naam Glechoma hederacea bij de betere drogist.
Vraag de verkoper eventueel om aanvullende informatie. De dosering staat vermeld op het etiket.

 

Luchtwegen

Hondsdraf doet nog meer voor het lichaam: Het brengt de luchtwegen in balans. Overtollig slijm en vocht wordt afgevoerd. Een baby met luchtwegklachten kun baden in een bad waar een liter hondsdrafthee aan toegevoegd is.

Medicijngebruik

Wanneer je medicijnen gebruikt, moet je altijd voorzichtig zijn met inname van kruiden. Deze kunnen soms de werking van je medicijnen verstoren. Vraag het na bij je arts of apotheker.

Mijn verhaal is nog niet compleet, er is veel informatie over deze interessante plant te vinden.
Ik hoop dat ik je met dit verhaal geprikkeld heb om op zoek te gaan naar meer informatie en zelf te ervaren wat hondsdraf voor je kan betekenen*. Dit vind ik zo leuk aan kruiden: Je hoeft geen klachten te hebben om het kruid in te nemen. Integendeel. Wanneer je preventief kruiden gebruikt, wordt de kans kleiner dat je ziek wordt. Kruiden die je lichaam reinigen en voorzien van vitaminen en mineralen houden je lijf gezond!

Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

Bron: opleiding kruidengeneeskunde: www.kruidenrijk.nl

 

Aanvulling
*Door lezers ben ik er op geattendeerd dat op internet informatie te vinden is dat hondsdraf giftig is. Ik vind het jammer dat deze informatie te vinden is. Een onderzoeker heeft met een geïsoleerd stofje geëxperimenteerd. Dit heeft verwarring geschept en daarna is deze informatie helaas foutief verspreid.
Hondsdraf wordt al eeuwenlang als veilig geneeskruid gebruikt. Het is wel een vrij sterk kruid waarvan je de dosering niet moet overdrijven, vandaar mijn advies maximaal twee kopjes thee per dag, twee weken lang, zie boven.


Hondsdraf - Kruidengeheimen
  


Filmpjes over kruiden

Abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

 

Index