Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht Kool

Koolbladeren - Kool -

"Koolbladeren zijn helend en pijnstillend".
Toen mijn docente dit tijdens mijn opleiding kruidengeneeskunde vertelde, kon ik het bijna niet geloven. Zoiets simpels en niemand die het weet. Ik heb het uiteraard eerst uitgeprobeerd en inderdaad, het werkt!
Destijds had ik vaak last van mijn schouders. Ik klemde bijna dagelijks een blad onder mijn bh-bandjes (zodat het vast bleef zitten) omdat ik merkte dat de klachten inderdaad minder werden.

Het blijkt overigens dat veel oudere mensen nog op de hoogte zijn van deze oeroude kennis. Ze vertellen mij dan hun ervaringen met open wonden, ontstoken wonden, verzwikkingen etc.

Hoe werkt het? Je pakt bij voorkeur de buitenste bladeren van de kool. Hoe verser de kool, hoe beter. Het maakt niet uit van welke kool; witte kool, rode kool, spitskool, savoyekool, maar ook de bladeren van de spruitjes en van de bloemkool kunnen worden gebruikt.
Je haalt de nerven uit de kool en rolt met een deegroller over de bladeren zodat de sappen loskomen. Je bevestigt ze op de plek en laat het een paar uur zitten. Daarna kun je het blad verversen.

Koolkompres  Kool dikke enkel  

Bij een verstuiking; een gekneusd koolblad met verband vastzetten en een paar uur laten zitten.
De koele koolbladeren zorgen voor een pijnstillend effect en zorgen dat de zwelling vermindert.


koolblad op enkel  enkel in verband met kool  

Bij een wond kun je een gaasje op de wond leggen en daarna het koolblad er bovenop voordat je het vastzet.

Kool trekt uit het lichaam wat er niet in hoort.  Zo trekt hij vocht uit opgezette gewrichten, de warmte uit een ontsteking en ziektestoffen uit het bloed. Maar kool geeft ook levenskracht terug. Kool werkt door de huid heen op dieper gelegen organen als een soort trekpleister, die al het ongewenste naar de oppervlakte trekt. Daarnaast werkt kool ook nog desinfecterend.

En verder bij diverse klachten te gebruiken: hoofdpijn (eventueel een blad in de nek als deze heel warm aanvoelt), gezwollen klieren, keelpijn, blauwe plekken, insectenbeten, zweren op de huid, etc. etc.

Als je het wilt uittesten, maar je hebt geen klachten: bevestig een blad op je nieren of op je lever en kijk wat het met je urine of ontlasting doet. Koolbladeren kunnen zelfs reflectorisch werken op bepaalde reflexpunten in de huid, waardoor een orgaan gunstig be´nvloed wordt. (Voetreflexologie).

Kool, het goedkoopste medicijn. Probeer het uit en vertel het door!

Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

 witte kool   wortel witte kool

De doorsnede en wortel van een witte kool

Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen. Als de de pagina deelt krijgen je vrienden de pagina ook te lezen en help je mee deze oeroude kennis te verspreiden.

Nieuwsbrief

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. Indien deze link niet werkt, stuur dan een mailbericht naar mail@kruidenmassages.nl.

Index