Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  
Den - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Zuiverende Dennenboom

De gezondheidskosten rijzen steeds meer de pan uit. En bij de meeste geneesmiddelen krijg je er een lijst met mogelijke schadelijke bijwerkingen bij waar je niet vrolijk van wordt. Willen we dit of kan het anders??

Misschien is dit wel hét keerpunt. Hét moment waarop de mens weer openstaat voor middelen uit de natuur die gratis ter beschikking staan. Omdat ze veel beter afgestemd zijn op de mens, hebben ze bij normaal gebruik geen vervelende bijwerkingen.
Honderd jaar terug hadden overigens bijna alle geneesmiddelen een natuurlijke afkomst. Bij ernstige klachten waren deze soms niet krachtig genoeg. Daarom zijn ze synthetische middelen in het laboratorium gaan ontwikkelen. Deze medicijnen hebben veel mensen geholpen bij hun klachten, maar we zijn vergeten dat je bij niet-ernstige klachten nog steeds gebruik kunt maken van de natuur. 

Neem bijvoorbeeld de dennenboom. Deze boom wordt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen al duizenden jaren gebruikt door de mens. De naalden zijn geurig en zuiveren de lucht en… onze luchtwegen.


Luchtwegen
Middelen die gemaakt zijn van de naalden of knoppen van de den worden gebruikt om vastzittend slijm en verkoudheid te verlichten. Ook kunnen ze van dienst zijn bij de bestrijding van virussen en bacteriën.

Den- Kruidengeheimen

Vocht
Voordat ik een artikel schrijf vind ik het belangrijk om eerst zelf te testen wat het kruid met mij doet. Zo ben ik zonder lichamelijke klachten de tinctuur van de den drie weken lang gaan innemen (driemaal daags).
Ik merkte op dat ik ontzettend veel moest plassen en dat mijn urine donkerder van kleur was. 
In kruidenboeken kun je lezen dat het inderdaad vochtafdrijvend werkt. Vroeger gebruikte men de den bij blaasontsteking, prostaatontsteking en vochtophopingen.
Ook wordt beschreven dat de den het bloed zuivert. Als je weet dat afvalstoffen het lichaam verlaten via de urine, dan is het niet gek dat mijn urine veel donkerder van kleur werd.

 

Inname
Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van de den:

Naalden: De jonge, frisgroene naalden in het voorjaar kunnen worden gegeten.
Thee: van verse dennennaalden of -knoppen: Tien minuten koken, daarna tien minuten laten trekken. Zeef de naalden eruit. Er drijft een donker laagje bovenop de thee, dat hoort, daar zitten belangrijke inhoudsstoffen in. Bewaar een eventueel restant in een thermoskan en drink verdeeld over de dag af en toe een kopje thee. Als variatie kun je dennennaalden combineren met een eetlepel venkelzaad, een stukje gember of een appel in stukjes gesneden.

Tinctuur Pinus: deze alcoholische oplossing is verkrijgbaar bij gezondheidswinkels en drogisterijen.
De wijze van inname staat vermeld op het etiket. Omdat een tinctuur sterker werkt dan een thee, is het belangrijk aan de verkoper of aan je apotheker te vragen of het bij jouw persoonlijke situatie past. De tinctuur van de den mag in ieder geval NIET bij zwangerschap worden gebruikt.

Dennenappellikeur: verkrijgbaar bij de slijterij. In likeur zit veel suiker, maar in dit geval bevat het ook de genezende stoffen van de den.

Dennensinas: het recept staat onder dit artikel.

Etherische olie: Alleen uitwendig gebruiken. Niet geschikt voor kleine kinderen.
Enkele druppels kun je toevoegen aan een (voeten)bad of aan een pan met heet water om boven te stomen.


 Den-Kruidengeheimen
De stam van de den. Als de bast is beschadigd, komt kleverige hars te voorschijn. Hars beschermt de boom tegen virussen en ongedierte die het op het binnenste van de boom hebben voorzien. Van hars kan lijm worden gemaakt.


  

Jonge knoppen
Verse naalden werken krachtiger dan gedroogde naalden. Hoewel je er het hele jaar door gebruik van kunt maken, bevatten de jonge dennenknoppen in april/mei de hoogste concentratie aan geneeskrachtige stoffen. De knoppen zijn eetbaar en je kunt er thee van maken (tien minuten koken).
Dennenknoppensiroop is soms verkrijgbaar bij een reformzaak.

 

Bach Bloesemremedie
Van de dennenkoppen wordt ook een Bach bloesemremedie gemaakt. Een bloesemremedie helpt emoties en gemoedsstemmingen in evenwicht te brengen en de balans te herstellen. De remedie van de Den (Pine genaamd) wordt aangeraden wanneer iemand last heeft van schuldgevoelens, zelfverwijt en wanneer iemand zich voortdurend verontschuldigd, ook voor fouten van een ander. Door het innemen van deze remedie help je de eigenwaarde te verhogen.Pijnboompitten
De zaden van de den zijn eetbaar en heten pijnboompitten. De pitten van onze dennen zijn helaas klein en bevatten een oneetbare schil. De pijnboompitten uit de winkels komen van de parasol den (Pinus pinea). Deze groeit vooral langs de kust in het Middellands Zeegebied. Pijnboompitten bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen.


Dennennaalden - kruidengeheimen

Uiterlijk
Je herkent een dennenboom aan de naalden die per twee zijn gegroepeerd. (Onze kerstboom is geen dennenboom, maar een spar. Hoewel je van een spar ook thee kunt maken, kan dat niet van een kerstboom; die is vaak bespoten met gif.)

Er zijn meer dan honderd soorten den bekend. De "Grove Den", bekend onder de Latijnse naam Pinus sylvestris, wordt beschouwd als de meest krachtigste. Deze boom kan tot 40 meter hoog worden en tot 600 jaar oud.
De den heeft een lange, rechte penwortel die meters diep kan gaan waarmee hij voedingsstoffen diep uit de aarde haalt. De naalden bevatten vooral heel veel vitamine C.
De vruchten van de boom, de dennenappels, zijn goede weervoorspellers; bij zonnig weer gaan ze open, bij regen sluiten ze zich. 


Boswol
De Indianen gebruikten dennentakken om hun matrassen mee te vullen om zo insecten en ander ongedierte te weren. De naalden werden eerst gefermenteerd waardoor de schil om de binnenste vezels losliet. De zachte vezels die vrij kwamen werden in de zon gedroogd en daarna in de matrassen gedaan.


Ik hoop dat ik je interesse heb kunnen wekken voor deze prachtige boom waarmee je je gezondheid kunt verbeteren. Wat ik je zou willen vragen: Zoek naar meer informatie, ga het gebruiken en vertel het verder. Wie weet gaat het tij dan echt keren en gaan we bij niet-ernstige klachten gewoon weer terug naar de gratis geneesmiddelen uit de natuur!

 
Andrea Bleeker
April 2015
www.kruidengeheimen.nl


Bronnen:

- Kruidenbundel, Yvonne Maessen, uitgever: www.kruidenrijk.nl
- Groot Handboek Geneeskrachtige planten, Dr. Geert Verhelst, uitgeverij Mannavita Bvba
- www.floravannederland.nl/planten/grove_den

- https://www.shamanshome.com/heilige-bomen-en-struiken/de-den/

 Dennennaaldenthee  Dennensinas

DENNENSINAS MET GEMBER
Neem een handje dennennaalden en een stukje gember, hoeveelheden op gevoel. Kook alles tien minuten in ongeveer anderhalve liter water. Laat het dan afkoelen. Zeef de gember en dennennaalden eruit en vul twee glazen flessen tot 2/3 met deze koude gemberdennenthee. Vul de fles aan met vers geperst sinaasappelsap. Hou je van zoet, schenk er dan nog een scheutje limonadesiroop bij. Drink smakelijk!
Meer recepten van natuurlijke drankjes vind je op de facebookpagina "Natuurlijk Drinken".


Filmpjes over kruiden

Abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Wil je nog meer gezondheidtips?
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken, met recepten van allerlei gezonde drankjes: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en op "volgen" en zie de tips regelmatig verschijnen.