Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
Dovenetel - Kruidengeheimen  Dovenetel - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Witte Dovenetel

De witte dovenetel is een plant die je vaak in het wild tegenkomt. Het blad lijkt sprekend op die van de brandnetel, maar hij prikt niet. Hij dooft daarentegen wél de pijn die veroorzaakt wordt door de naaldjes van de brandnetel, vandaar de naam dove-netel. Overigens kunnen de bladeren van de weegbree, zuring, kleefkruid en hondsdraf de gevolgen van een brandnetelprik ook verlichten. Voor een goed resultaat moet je het gekneusde blad meerdere keren over de aangedane huid wrijven.

Witte Dovenetel - Kruidengeheimen  Dovenetel - Brandnetel - Kruidengeheimen
Hier kun je zien hoeveel de bladeren op elkaar lijken.
Op beide foto's: Links brandnetel, rechts witte dovenetel.


Witte muil
Dovenetel en brandnetel staan graag naast elkaar. Het verschil tussen de twee planten valt eigenlijk pas goed op tijdens de bloei, omdat ze een andere bloeiwijze hebben. De dovenetel heeft prachtige witte lipbloemetjes die rondom een vierkante stengel staan.
In het Latijn heet de plant “Lamium album” en dit betekent letterlijk “witte muil”. Dit verwijst naar de bloem die eruit ziet als een opengesperde keel. Het uiterlijk is in dit geval een makkelijk hulpmiddel om te onthouden waar de plant voor gebruikt wordt, want de plant wordt in de kruidengeneeskunde onder andere gebruikt bij keelklachten.

 Dovenetel - Kruidengeheimen Witte Dovenetel - Kruidengeheimen

“Nutteloos” kruid
Witte dovenetel wordt door veel mensen gezien als onkruid en letterlijk betekent dit “nutteloos kruid”. De plant is absoluut niet nutteloos. Naast de veelzijdige hulp die de witte dovenetel aan de mens kan geven, is het een geliefde plant voor onder andere bijen, hommels en mieren, vanwege zijn nectar.


Dovenetel - Kruidengeheimen Dovenetel - Kruidengeheimen  

Keelklachten
Bij inname helpt de witte dovenetel bij keelklachten zoals keelontsteking, klachten aan stembanden en strottenhoofd. Ook regelt de plant dat slijm en bacteriën worden afgevoerd en onzuiverheden uit het bloed worden verwijderd.
Drink bij deze klachten verdeeld over de dag een paar kopjes thee, gemaakt van de bovengrondse delen (vers of gedroogd). Als je klachten na drie weken nog niet over zijn is het raadzaam een deskundige te raadplegen en over te gaan op een ander kruid.
Je kunt met de thee overigens ook je keel spoelen en gorgelen.

Dovenetel - Kruidengeheimen  Dovenetel - Kruidengeheimen


Baarmoeder
Naast de werking op de keel wordt de plant gebruikt bij huidklachten. Bij droog eczeem kan een crème gemaakt worden van het blad. Deze crème kan ook gesmeerd worden op verharde klieren en gezwellen om de pijn en zwelling te verminderen.
Maar het kruid wordt vooral geroemd vanwege zijn werking op de vrouwelijke organen. Het helpt verkrampingen in de baarmoeder op te heffen, reinigt de vrouwelijke organen, helpt ontstekingen aan de baarmoeder en eierstokken te verminderen. Daarnaast vermindert dovenetel witte vloed en te sterke vloeiingen, vermindert klachten aan de menstruatie en de overgang. Bij al deze klachten is het raadzaam een paar weken dagelijks een paar kopjes witte dovenetelthee te drinken en de vagina te spoelen met sterke, lauwe thee. (Bijvoorbeeld met een dokterspuit.)
Wanneer je zwanger wilt worden is het raadzaam om, voordat je zwanger bent, een paar weken witte dovenetelthee te drinken om de baarmoeder te reinigen en de doorbloeding te verbeteren.
Bij zwangerschap wordt het afgeraden om een kuur met deze thee te gebruiken. Overigens is het raadzaam helemaal geen risico’s te nemen wanneer je je in deze bijzondere positie bevindt.
Er worden bijna geen onderzoeken gedaan naar medicijngebruik in combinatie met kruiden. In sommige gevallen kan de apotheker hier meer informatie over geven.


Eetbaar
Ook wanneer je geen last hebt van bovengenoemde klachten, kun je gebruik maken van de plant. Witte dovenetel bevat onder andere het mineraal kalium en vitamine B en C. De bloemen, stengel en bladeren zijn eetbaar. Snipper ze bijvoorbeeld over een salade, of kook ze mee in soep. Overdrijf de hoeveelheid van het kruid niet, want de smaak kan snel overheersen.
De bloemen smaken lichtzoet. 

Dovenetel geel - Kruidengeheimen   Dovenetel paars - Kruidengeheimen
Gele en paarse dovenetel

Familie
De witte dovenetel is familie van onder andere de paarse en de gele dovenetel. Omdat deze een mildere werking hebben, worden deze niet gebruikt in de kruidengeneeskunde. Wanneer de plant toevallig wel in je tuin staat, mag je er wel thee van maken en ook zijn deze twee familieleden eetbaar.
Gebruik alleen wilde planten wanneer je 100 % zeker weet dat je de juiste plant voor je hebt!


April 2018
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Witte Dovenetelthee- Kruidengeheimen
Dovenetel - Kruidengeheimen  Witte Dovenetel stengel - Kruidengeheimen
Witte Dovenetel heeft een harige stengel.

 

Filmpjes over kruiden

Abonneer je op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index

Kruidenoverzicht    |   Nieuws & Activiteiten  

Witte Dovenetel - Kruidengeheimen  Witte Dovenetel - Kruidengeheimen