Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  
Guldenroede - kruidengeheimen

Een uitgebreide online kruidenles over guldenroede vind je hier: https://youtu.be/UfwOcQ-sdYA
Wanneer je je abonneert op mijn YouTubekanaal, blijf je op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden


Guldenroede - Kruidengeheimen

 
Guldenroede is één van de beste kruiden die het lichaam stimuleert om overtollig vocht af te voeren. Vrijwilligers die het kruid gebruikten, plasten bijna 30 % meer urine dan normaal uit. Toch is het bij de meerderheid van de bevolking nog steeds een onbekend kruid.

De naam guldenroede is oud-Nederlandse voor “gouden roede”, oftewel gouden staf. Wanneer de plant in bloei staat, zal je zien dat elke bloemstengel hierop lijkt. Maar niet alleen daarom gaven onze voorouders deze koninklijke naam. Men beschouwde de eigenschappen net zo waardevol als goud.

 

Urinewegen

Guldenroede is echt een tonicum voor de nieren. De vele inhoudsstoffen van het kruid zorgen ervoor dat de nieren doorgespoeld worden, zodat kleine stukjes blaas- en niergruis worden weggespoeld en je minder kans hebt om grotere stenen te krijgen. Ook helpt het kruid ontstekingen te verminderen en het schijnt zelfs dat het kruid bijdraagt aan het herstel van beschadigde nieren.
Klachten waarbij guldenroede kan ondersteunen: vochtophopingen, blaas-, prostaat- en nierontsteking, niergruis, schade aan de nieren, krampen in de nierstreek, te lage urineproductie, pijnlijke urinelozing, eiwitten in de urine en verzuring.

guldenroede - kruidengeheimen
Blad van Canadese guldenroede - Solidago canadensis

Zielepijn

Wanneer iemand verdriet heeft, gefrustreerd is, of iets anders naars heeft meegemaakt, maakt het lichaam stresshormonen aan. Een natuurlijke reactie op verdriet is in huilen uit te barsten. Met behulp van tranen worden deze stresshormonen afgevoerd.
Maar als iemand niet huilt na een nare gebeurtenis wordt het verdriet letterlijk en figuurlijk opgepot. De stresshormonen blijven in het lichaam circuleren en kunnen andere klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, migraine, zweetaanvallen, verstopping van de darmen of vochtophopingen.
Melly Uyldert (1908-2009), schrijfster van diverse (kruiden)boeken, schrijft hierover:
“Wanneer je verdriet oppot maakt het lichaam gif aan en kunnen de nieren ziek worden.

Guldenroede kan zelfs de ziel genezen, liefdesverdriet stillen en rust brengen. Het geeft nieuwe levensmoed, vermindert depressies, stress, zenuwuitputting en helpt bij het overwinnen van teleurstellingen”.

Juist voor kinderen is het belangrijk regelmatig te (mogen) huilen. Wanneer ze dit van nature niet kunnen, of het huilen wordt onderdrukt met een speen of voeding, heb je de kans dat ze ’s nachts in hun bed plassen. Geef ze overdag een kopje guldenroedethee en schenk aandacht aan hun verdrietjes. Zoek eventueel hulp wanneer je ontdekt dat ze jouw gedrag kopiëren als het uiten van verdriet voor jou ook moeilijk is.

 Guldenroede - kruidengeheimen
Canadese guldenroede van dichtbij.
Let op! Verwar hem niet met de giftige Jacobskruiskruid.

Gewrichten

Naast het feit dat guldenroede als een natuurlijke “plaspil” wordt gezien, zal je bij gebruik merken dat je urine donkerder van kleur wordt. Dit komt omdat de guldenroede de nieren stimuleert om meer afvalstoffen c.q. urinezuren uit te scheiden. Als gevolg hiervan verbetert de kwaliteit van het bloed en de cellen en kan de oorzaak van verschillende “vervuilingsziekten” zoals puistjes, zweren, eczeem, cellulitis, verzuring en reumatische klachten worden weggenomen. Ook heeft guldenroede een ontstekingsremmende werking.
Het kan zijn dat gewrichten gaan tintelen tijdens een kuur met het kruid. Dit is een teken dat het lichaam op die plek afvalstoffen aan het opruimen is. Als dit gevoel vervelend voor je is, kun je de hoeveelheid guldenroede die je per dag inneemt halveren.

 

Kuur

Wanneer je één van bovengenoemde klachten hebt, kun je een kuur met guldenroede volgen door een paar keer per dag een kopje guldenroedethee te drinken of capsules of tinctuur in te nemen. Bij de betere drogist zijn deze middelen verkrijgbaar onder de Latijnse naam Solidago.
Let op: Om ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt is het belangrijk voldoende te drinken.

Wanneer je kiest voor thee, maak dan gebruik van een vers stengeltje of van het losse gedroogde kruid. (Kruiden die in theezakjes zitten bezitten minder kracht. Dit komt omdat ze al verwarmd zijn geweest bij het machinaal vullen van de zakjes.)
Bewaar gedroogde kruiden maximaal een jaar in een glazen pot. Niet in plastic of ijzer, daardoor vermindert de kwaliteit van je kruid. Zet de pot in een donkere kast. Want ook licht kan de kracht van een kruid verminderen.

Bereiding thee: Overgiet een stengeltje of een eetlepel gedroogd kruid met twee bekers koud water. Laat dit een paar uur weken en breng het dan langzaam aan de kook. Draai het vuur uit en laat het tien minuten trekken voordat je het zeeft. Drink de hoeveelheid verdeeld over de dag. Je kunt het voor gebruik weer opwarmen of koud drinken. Geef kleine kinderen een half kopje per keer.

guldenroedethee - kruidengeheimen
Boven: verse guldenroedethee
Onder: Links echte guldenroede en rechts Canadese guldenroede

Guldenroede / Kruidengeheimen  Guldenroede / Kruidengeheimen

Maximaal drie weken
Guldenroede is een sterk kruid. Om het lichaam niet afhankelijk te maken mag je het kruid maximaal drie weken achtereen gebruiken, daarna een paar maanden niet. 

Als je klachten na drie weken nog niet voorbij zijn, is het raadzaam gebruik te maken van een ander geneeskruid, zoals misschien kweekgras, heermoes of varkensgras. Vraag de verkoper van het product om een persoonlijk advies.


Niet gebruiken bij:

Laat je bij chronische nierproblemen, andere ernstige klachten, medicijngebruik of bij zwangerschap altijd adviseren door een deskundige.
Guldenroede wordt afgeraden bij een nierbekkenontsteking. Zodra de ontsteking verdwenen is, wordt het kruid juist aangeraden zodat het lichaam hiervan beter herstelt.


 Guldenroede / Kruidengeheimen

Uiterlijk

In Nederland en België groeien een paar verschillende soorten guldenroede. Je kunt ze onder andere aantreffen op braakliggende akkers, in bermen, op droge graslanden en in de duinen. De soort met de hoogste concentratie aan geneeskrachtige stoffen is de echte guldenroede (Solidago virgaurea).
Deze is niet overal in het wild te vinden, maar de Canadese guldenroede (Solidago canadensis) en de Late guldenroede (
Solidago gigantea) zijn wel makkelijk te vinden. Van deze planten mag je thee maken, maar deze werkt iets minder sterk dan de echte guldenroede.
Qua uiterlijk hebben de verschillende soorten veel overeenkomsten. De stengels zijn roodachtig. De donkergele bloemen zitten aan het einde van een dunne, rechtopstaande stengel bij elkaar in een grote geurige pluim die veel bijen en andere nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen aantrekt.

Guldenroede is een sterke, winterharde, overblijvende plant. Hij gaat snel overheersen in de tuin.
Oogst het kruid alleen zelf wanneer je 100 % zeker weet dat je de juiste plant voor je hebt. Guldenroede wordt wel eens verward met Jacobs Kruiskruid, dat een giftig kruid is! Een specifieke beschrijving van het uiterlijk van planten kun je vinden in boeken over planten determineren of op betrouwbare sites op internet.
Pluk de bloemen wanneer je ze wilt drogen alleen als ze in de knop zitten. Omdat de plant zoveel levenskracht heeft, gaat de omzetting naar zaadvorming door en hou je na een paar dagen een pluizenbol over.

Vanwege zijn mooie uiterlijk wordt guldenroede vaak in boeketten gestopt. Het is niet verstandig om van gekochte bloemen thee te maken. Bij de teelt van deze bloemen worden meestal bestrijdingsmiddelen gebruikt.


Verkoudheid
Hoewel soms gedacht wordt dat de zaadpluimen van guldenroede hooikoorts kunnen veroorzaken, klopt deze bewering waarschijnlijk niet. Het stuifmeel van guldenroede is namelijk te zwaar om door de wind te worden gedragen. Ze worden voornamelijk vervoerd door insecten.
Guldenroede wordt wel gebruikt om de verschijnselen van hooikoorts te verminderen. Het werkt slijmoplossend en vermindert verkoudheidsverschijnselen. Het is verstandig om met de inname te beginnen voordat de periode aanbreekt waarbij je altijd last van hooikoorts hebt.

 

 Guldenroede / Kruidengeheimen  Guldenroede / Kruidengeheimen  
Canadese Guldenroede
  
Guldenroede / Kruidengeheimen Guldenroede - kruidengeheimen

Uitwendig

De Latijnse naam Solidago is niet voor niets gekozen. Deze naam is afgeleid van “solderen”, dit betekent vastmaken/heel maken. Dat is namelijk een andere belangrijke eigenschap van de plant. Vroeger werd het gedroogde kruid als poeder op wonden gestrooid om ze sneller te laten helen.  Je kunt ook een washandje dat natgemaakt is met guldenroedethee op de huid leggen bij (slecht helende) wonden, zweren en insectenbeten. Ververs het washandje regelmatig.

Verder kun je de thee gorgelen bij keelpijn en de mond spoelen bij loszittende tanden en bij tandvleesontsteking.

 

Eigen ervaring

Ik had jaren geleden veel last van mijn hoofd, nek en schouders. Omdat ik daar een natuurlijke oplossing voor zocht, ben ik me in kruiden gaan verdiepen. De kruiden die behandeld werden tijdens de opleiding en die mij aanspraken ben ik gaan innemen. Ik ontdekte dat mijn klachten verdwenen wanneer ik kruiden gebruikte die de nieren stimuleerden. Daardoor kwam ik erachter dat mijn klachten te maken hadden met een teveel aan afvalstoffen in mijn lichaam. Inmiddels ben ik vele jaren verder. Mijn eetpatroon is inmiddels drastisch gewijzigd en ik weet dat ik niet veel suiker kan innemen. Doe ik het toch, dan komen die oude klachten weer terug.
Omdat ik niet altijd even sterk ben, heb ik af en toe nog een kuur met guldenroede nodig. Door de tinctuur in te nemen trekt de pijn uit mijn schouders weg. Ook merk ik meteen een verandering aan mijn urine, die veel donkerder wordt door de afvalstoffen.
Mijn klachten verminderen overigens sneller met de “echte” guldenroede dan met de andere soorten.

Doorgeven

Ik hoop dat ik door het schrijven van dit artikel de kennis over dit waardevolle kruid kan verspreiden. En ik hoop dat jullie je ervaringen ook weer willen doorgeven zodat deze oeroude kennis nooit verloren zal gaan!


Een uitgebreide online kruidenles over guldenroede vind je hier: https://youtu.be/UfwOcQ-sdYA


November 2018
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nlBronnen:
- Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Dr. Geert Verhelst, ISBN  9080778467
-
Signatuur en eigenschappen van kruiden, Yvonne Maessen, (eigen uitgave)
- Melly Uyldert, diverse kruidenboeken
- De magie van de traan, Arend van Dam, ISBN 90 215 1578 6
- https://wilde-planten.nl/

Guldenroede / Kruidengeheimen
Solidago virgaurea – echte guldenroede
 Guldenroede / Kruidengeheimen   Guldenroede / Kruidengeheimen

Filmpjes over kruiden

Abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.