Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht   

Heermoes herkennen - kruidengeheimen


Filmpjes over kruiden

Wil je liever kijken dan lezen?
Een uitgebreide kruidenles over de heermoes vind je hier:
https://youtu.be/5tg7s0NEimI
Abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden.

Versterkend HEERMOES

Heb je je wel eens afgevraagd wat de sterkste spier is van een hardloper? Welke spier in het lichaam zorgt ervoor dat de hardloper er snel vandoor kan gaan?
Stel dat door onderzoek blijkt dat de kracht van de kuitspier het best ontwikkeld is. Zouden de andere spieren, maar ook de geest uitgeschakeld kunnen worden om een winnaar te worden? Zou de spier, los van de andere spieren, bloed en organen nog net zo goed kunnen presteren?

Waarschijnlijk zijn jullie het met me eens dat dit een raar voorbeeld is. Natuurlijk kan de kuitspier niets in zijn eentje presteren. Toch wilde ik met deze tekst beginnen, want voedsel en medicijnen worden tegenwoordig wel in losse onderdelen aan ons gepresenteerd.
En we gaan er met z'n allen vanuit dat één los onderdeel van voedsel hetzelfde resultaat geeft.

Voedsel heeft als doel het lichaam te herstellen, te laten groeien én energie te geven.
Eetbare planten hebben meestal meer dan honderd verschillende inhoudsstoffen zoals vitaminen, mineralen, maar ook nog allerlei voor ons onbekende stoffen. Deze stoffen samen regelen dat het voedsel wordt opgenomen, omgezet en verteerd. Van verschillende losse inhoudsstoffen is bekend dat zij voor hun werk echter een "partner" nodig hebben. Wanneer deze "partner" ontbreekt, dan kan het betreffende mineraal zijn werk niet doen. 

Zo wordt ijzer bijvoorbeeld niet opgenomen zonder de aanwezigheid van vitamine C. De mineralen kalium en magnesium kunnen ook niet buiten elkaar. Deze regelen onder andere samen de bloeddruk. Van een heleboel inhoudsstoffen is nog niet bekend en onderzocht hoe ze samenwerkt met de andere inhoudsstoffen. Voedsel is veel meer dan een optelsom van inhoudsstoffen!

Losse supplementen 

Wanneer je weet dat al die inhoudsstoffen met elkaar samenwerken, hoe weet je dan bij klachten waar je een tekort aan hebt? Is het dan wel verstandig om losse supplementen in te nemen?
Neem het voorbeeld calcium. Dit mineraal werkt niet zonder een bepaald gehalte aan fosfor. Wanneer je losse calciumtabletten inneemt, kunnen er twee dingen gebeuren. Je lichaam kan het weer uitscheiden via de nieren, hoewel er een kans is dat je nierstenen krijgt door het teveel aan calcium. Of de calcium zorgt ervoor dat er fosfor aan het skelet wordt onttrokken. Hier merk je waarschijnlijk niets van omdat het lichaam een lange tijd op reserves kan functioneren. Het lichaam heeft heel veel reserves. Jaren later kan er dan een probleem aan de oppervlakte komen en niemand ziet de relatie met de losse supplementen.
Wel ken ik recente verhalen van mensen die losse magnesiumpillen gebruikten en een paar maanden daarna last kregen van uitvallend haar en afbrekende nagels.

Heermoes met konijn
Konijnen zijn gek op heermoes.

Planten

De mens heeft met behulp van de planten uit de natuur zichzelf al duizenden jaren in stand weten te houden. Hoe kan het dat we in deze tijd meer vertrouwen hebben in losse onderdelen van voedsel die in een laboratorium worden gemaakt? Hoe kan het dat we niet meer op de hoogte zijn van de waardevolle eigenschappen van geneeskrachtige kruiden?

Graag vertel ik jullie meer over het waardevolle kruid Heermoes. Het kruid is versterkend voor de mens en bevat héél veel opbouwende inhoudsstoffen. Het staat echter nu (nog) bij de meeste mensen hoog in de top 10 van de meest GEHATE onkruiden…..

   
Heermoes - kruidengeheimen  Heermoes - Kruidengeheimen 

Heermoes, een stugge plant die uit delen bestaat die je uit elkaar kunt halen.
De plant is o.a. een bron van
kiezelzuur (silicium).

Onkruid

Het kruid komt namelijk overal op waar je het niet wilt hebben en het is bestand tegen heel veel soorten gif. Heermoes is zelfs in staat om door asfalt heen te groeien. Allemaal tekenen dat de plant sterk en taai is!

De plant is ook bekend onder de bijnamen Unjer of (Akker)Paardestaart. Er zijn overigens verschillende soorten Heermoes, je kunt ze NIET allemaal inwendig gebruiken. De Heermoes die al duizenden jaren in- en uitwendig als geneeskruid wordt gebruikt is bekend onder de Latijnse naam Equisetum arvense. Onder aan het artikel wordt uitgelegd hoe je de juiste Heermoes kunt herkennen.

De plant lijkt qua uiterlijk een beetje op een skelet. Het lijkt wel alsof de natuur ons een hulpmiddeltje heeft gegeven  zodat wij weten waar het kruid voor bestemd is. Door onderzoek weet men inmiddels dat de plant bestaat uit een overvloed aan mineralen, maar daarnaast ook verschillende vitaminen, vezels en reinigende inhoudsstoffen.

Heermoes  Heermoes
Heermoes verspreidt zich in het voorjaar door middel van sporen.
Foto 2: Een dwarsdoorsnede


Het kruid heeft geen bloemen, maar plant zich in het voorjaar voort door middel van sporen. Het wortelgestel van de plant kan meterslang worden.  Heermoes kan onder een brede sloot doorgroeien om aan de andere kant weer tevoorschijn te komen. Voor de grond is het verrijkend wanneer er Heermoes groeit. Door zijn lange wortels is Heermoes in staat om mineralen van diep uit de aarde naar de oppervlakte te halen. Ook is de plant in staat om verontreiniging in de grond te vernietigen. Het is één van de oudste planten van de aarde. Fossiele resten vertonen afdrukken van de plant, waarbij wordt uitgegaan dat de plant meer dan 400 miljoen jaar oud is. Als je de plant aanraakt, valt het op hoe makkelijk hij breekt. De sterke plant die zo goed kan overleven, is eigenlijk heel fragiel.

Omdat de plant uit zoveel opbouwende stoffen bestaat, is hij in de geschiedenis vooral gebruikt om het lichaam te versterken en te herstellen. Beroemde artsen schreven het kruid voor om aan te sterken na ziekte, bij klachten aan botten, spieren, kraakbeen, huid, haar en nagels, maar ook tijdens zwangerschap omdat het goed is voor de botopbouw van het embryo. Daarnaast prikkelt de plant je urinewegen en je darmen om afvalstoffen af te voeren.
De plant geeft een heleboel, maar voert ook af wat niet meer nodig is.

De plant is niet geschikt om te eten, er worden alleen aftreksels van gemaakt. Thee van de plant maak je door het kruid minimaal vijf minuten zachtjes te koken. (De meningen van de verschillende deskundigen verschillen hierover, sommigen adviseren zelfs een half uur. Gebruik daarom je eigen gevoel hierin.) Kook één keer per dag een ruime hoeveelheid water met een flinke eetlepel verse of gedroogde Heermoes en bewaar dit in een thermoskan. Drink een liter thee van Heermoes in kleine hoeveelheden verdeeld over de dag op.
Het restant kun je gebruiken om bijvoorbeeld je planten mee te voeden. De plant staat bekend als een natuurlijk middel om meeldauw en andere schimmels te bestrijden.

                                   RECEPT tegen meeldauw in planten/bomen: Een grote pan met heermoes en regenwater een half uur lang zachtjes laten doorkoken. Vuur uitdoen en 24 uur laten staan. Zeven en in flessen doen.
Je neemt 1/4 deel van de heermoesoplossing en voegt daar 3/4 deel regenwater bij. De bladeren met meeldauw haal je weg (niet op de composthoop) en de andere takken spuit je in met dit mengsel. (Alleen bij droog weer.)
Onze appelbomen hadden last van meeldauw. We hebben ze ingespoten met dit middel en alle aangetaste bladeren hebben we verwijderd. Na een week hebben we ze weer ingespoten en toen zagen ze al dat er bijna geen meeldauw meer te vinden was. Na 3 weken zagen we niets meer in de bomen!
Regelmatig doe ik ook een scheut van deze thee in de gieters of in de regenton zodat alle planten dit natuurlijke voedingsmiddel krijgen.
             


Heermoesthee kun je af laten koelen en kun je gebruiken in de keuken voor de andere gezinsleden: Een beetje Heermoeswater bij het aanmaken van limonade, een eetlepel in de jus, kook de rijst er in gaar of gebruik het water bij het bakken van brood. Maar afgekoeld Heermoeswater met een beetje citroensap en een paar takjes munt is ook een lekker recept voor een ijsthee!
Net als bij andere kruiden moet je het gebruik van Heermoes niet overdrijven. Kleine hoeveelheden verspreid over de dag helpen vaak beter dan liters thee achter elkaar te drinken. Gebruik Heermoes maximaal drie weken achter elkaar of tot het je gaat tegenstaan. Ga daarna eventueel over op een ander kruid of vraag advies bij een deskundige.
Het kruid is gedroogd te koop, of als tinctuur Equisetum. (De resultaten bij het drinken van thee zijn meestal beter.) 
Hoewel het een zeer goed kruid is, is het altijd raadzaam om bij ernstige klachten of bij medicijngebruik met een deskundige te overleggen of het kruid geschikt voor je is.

Er is nog veel meer nuttige informatie over de plant te vinden en ik raad je aan hier verder naar op zoek te gaan.
De plant verdwijnt in de winter, dus als je een (schone!)  plek kent waar de plant staat, kun je eventueel iets drogen. Ik stop altijd een paar handjes van het kruid in een papieren zak en leg dit op een warme plek neer op zolder. Binnen een paar dagen is het kruid droog. Onder aan het artikel vind je foto's waaraan je de juiste Heermoes kunt herkennen.

Ik hoop dat ik met dit artikel kan bijdragen op een herwaardering van het kruid, waardoor Heermoes in de toekomst niet meer in de “gehate” top tien, maar op de lijst van meest gewaardeerde kruiden zal staan !

Augustus 2014
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

Een filmpje over het kruid en hoe je het kunt herkennen vind je hier:  Ode aan Heermoes

Hoe herken je de geneeskrachtige Heermoes - Equisetum arvense?

  Heermoes, Equisetum arvense
 Het lid van de zijstengel is langer dan het kransje van de hoofdstengel.

   Heermoes - kruidengeheimen Heermoes - Kruidengeheimen Heermoes - Kruidengeheimen   Heermoes - Kruidengeheimen

        De stengel is in een binnenste en buitenste cilinder te splitsen.
Doorsnede van Equisetum arvense, de plant heeft meestal meer dan 6 zijtakken 

Equisetum arvense heeft géén bloeiaar op de plant.
  Heermoes versus Lidrus

Oogst uiteraard bij twijfel niet.
Pluk de plant alleen op een "schone" plaats. Heermoes groeit graag op verontreinigde grond. 


  heermoes - kruidengeheimen
De zijtakjes staan omhoog bij de Equisetum arvense,
in tegenstelling tot andere soorten Equisetum,
waarvan de takjes horizontaal staan of afhangen
.


Filmpjes over kruiden

Abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen


Facebook

Meer kruidentips op facebook:
Je kunt mij volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.