Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtMaretak - Kruidengeheimen
de Maretak is een parasiet die in andere bomen groeit

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Eigenzinnige Maretak (cq Mistletoe)

Graag wil ik jullie kennis laten maken met enkele geheimen van de Mistletoe, oftewel de Maretak.

De plant wordt al eeuwenlang omhuld door mysteries en rituelen. Het is een plant die werd gezien als symbool voor het eeuwige leven.
Tijdens de Kerstdagen wordt de Maretak als versiering opgehangen om geluk en vruchtbaarheid aan te trekken. Het gebruik is dat iemand die eronder staat gekust mag worden.

De plant groeit in Nederland in principe alleen in Zuid-Limburg.
De plant groeit zťťr langzaam. Omdat het zo'n waardevolle plant is, doet het me altijd zeer wanneer ik de takken bij het tuincentrum zie hangen met de wetenschap dat ze na een paar weken in de afvalemmer belanden.

De Maretak valt op omdat hij zich totaal anders gedraagt dan andere planten. De Maretak lijkt onafhankelijk te zijn van de aarde, tijd en ruimte. Het zaad kan bijvoorbeeld alleen ontkiemen in het licht en de worteltjes groeien in tegenstelling tot andere planten eerst omhoog.
De plant groeit als een bol. Zonder voorkeur voor boven of onder. De blaadjes kennen geen verschil tussen onder- en bovenkant. Dat is uniek in de plantenwereld omdat andere planten vanuit de aarde naar de zon groeien met de wortel naar het middelpunt van de aarde.
De Maretak kan zelfs niet eens op de aarde groeien. De plant kan alleen in een andere boom groeien waar hij water en voedingsstoffen uit opneemt.
Ook opvallend is de relatie van de Maretak met de zon. De plant groeit niet in de zomer, dan rust ze. In februari bloeit de plant en de bessen rijpen in december.

Geen wonder dat de plant al eeuwenlang de aandacht naar zich toe weet te trekken.

    Mistletoe - Maretak

Men ging er vroeger vanuit dat de natuur de mens signalen gaf. De mens die goed keek, zou kunnen zien wat het doel van de plant op aarde was. Omdat de Maretak zo anders groeit dan andere planten, werd de plant vergeleken met een eigenwijze tumor en daarom werd het kruid ook voor tumoren gebruikt. Er moeten goede resultaten mee behaald zijn, want in oude kruidenboeken wordt het kruid geroemd om zijn werking op zwellingen en tumoren.
Het is gebleken dat kankerpatiŽnten vrijwel altijd een sterk verminderde afweer hebben. Het is dus van groot belang dat niet alleen de ontspoorde cellen worden vernietigd, maar ook dat het regelsysteem van het lichaam weer optimaal gaat functioneren.
De Maretak bevat diverse inhoudsstoffen die de weerstand verhogen en meer energie geven.

De antroposofische geneeskunde maakt nog steeds gebruik van de Maretak. En ook kennen veel homeopaten de werking van dit natuurlijke geneesmiddel.
Van de bes, die overigens giftig is bij inname, word een preparaat gemaakt, genaamd Iscador. Deze wordt ingespoten nabij of in een tumor.

De huidige reguliere manieren om iemand te helpen genezen bij kanker geven geen garantie van 100 procent om te genezen en daarnaast hebben veel mensen last van bijwerkingen.
Iscador geeft helaas ook geen 100 procent garantie, maar kent vrijwel geen bijwerkingen.
Bestraling en chemotherapie roeien de kankercellen uit, maar tasten ook het immuunsysteem aan.
Maretak staat er juist om bekend het imuunsysteem te versterken.

Ik heb er altijd moeite mee als ik zie dat een zeer verzwakt iemand een zware chemokuur krijgt om nog wat tijd te rekken. Dan vraag ik me af waarom deze patiŽnt niet wordt geholpen met het veel mildere Iscador. Wellicht is het onwetendheid of is het tijd om er meer onderzoek naar te laten doen. Vandaar dat ik jullie deze keer wil wijzen op deze plant.


  Maretak - Kruidengeheimen   Maretak - KruidengeheimenMaretak - Kruidengeheimen

Op internet zijn genoeg verhalen te vinden over de bijzonderheid en de geneeskracht van deze plant. (Bijvoorbeeld op http://www.iocob.nl/antroposofie/iscador-en-antroposofie.html ) Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar wil er nog wel even op wijzen dat de plant niet geschikt is voor zelfmedicatie!!

Thee wordt gemaakt van de bladeren, maar op een andere wijze als je gewend bent: De bladeren worden eerst in koud water enkele uren geweekt. Daarna mag het water opgewarmd worden, maar niet hoger dan 40 graden. Je kunt best eens van deze "slappe" thee drinken, maar overleg liever met een deskundige voor een advies op maat.

Mijn artikel wil ik deze keer beŽindigen met een verhaal van een kennis van mij die gebruik heeft gemaakt van de Maretak toen ze ernstig ziek was:
 
Ik had borstkanker in een vergevorderd stadium. De reguliere artsen hadden mij verteld dat ik niet meer kon genezen omdat al mijn lymfeklieren vol zaten. Ik kreeg chemo en bestralingen om nog wat tijd te rekken.
Maar zelf besloot ik dat ik sterker was dan die rotziekte en wilde ook zelf iets doen. Dus ging ik naar een homeopathische arts omdat dat al bekend was voor mij. Ondertussen kreeg ik van iemand een boekje over Iscador, dit wordt van de Maretak gemaakt, en was volgens het boekje, kankergezwel remmend, kankercel vernietigend en zorgde voor meer weerstand en meer energie. Dat wilde ik natuurlijk graag. Mijn vraag was toen alleen hoe kom ik eraan. Het waren injecties. Toen ik op een keer weer naar de homeopathisch arts ging, had ik het boekje meegenomen, om aan haar te vragen of zij wist waar ik het kon krijgen. Tot mijn verbazing kon zij het voorschrijven. Ik moest toen 2 keer in de week naar haar toe voor een injectie in mijn buik. Dat was natuurlijk een heel verbond dus heeft ze mij zelf leren spuiten. Dat heb ik ongeveer anderhalf jaar vol gehouden.
Je weet natuurlijk nooit zeker of het door de Maretak kwam dat ik genas, omdat je van alles aanpakt (ik deed ook Reiki, visualiseren, affirmeren e.d.) Maar ik had er zelf een goed gevoel bij. En dat is al belangrijk. Na anderhalf jaar had ik weer genoeg vertrouwen in mijn lichaam om met de injecties te stoppen. Het is inmiddels 13 jaar geleden, ik ben gezond en voel me heel goed.
En iedere keer als ik een Maretak zie, dan wordt er van binnen iets bij mij los gemaakt, ik moet altijd foto’s nemen, voel een bepaald verbond denk ik met de plant. Dus denk ik zeker dat het iets voor mij heeft gedaan.
We zullen nooit weten wat nu uiteindelijk het meest heeft geholpen. Waarschijnlijk alles bij elkaar en natuurlijk de geestkracht.

Gerda Krijger uit Bovenkarspel
(Praktijk voor natuurgeneeskunde en bewustwording)December 2013
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


 Maretak Mistletoe