Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
Oost-Indische Kers 
Oost-Indische Kers 
Oost-Indische Kers  Oost-Indische Kers

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Oost-Indische Kers

“Het genezen van de ziekte nadat hij is uitgebroken,
is als het graven van een put wanneer men al dorst heeft
(Chinees gezegde)

Je hoeft niet ziek te zijn om gebruik te kunnen maken van geneeskrachtige kruiden. Sterker nog: als je regelmatig verschillende gezonde kruiden inneemt, is de kans veel kleiner dt je ziek wordt. En van de oorzaken van ziekte is onbalans in het lichaam. Veel kruiden hebben een reinigende en ontzurende werking en helpen je lichaam sterker te worden en daarmee om in balans te komen. 

Een prachtig kruid die een lange geschiedenis kent als geneeskrachtig (en preventief te gebruiken kruid) is de Oost-Indische Kers. De Oost-Indische Kers is een eenjarige, kruipende/klimmende plant. Het is een kruid dat je niet veel in het wild tegenkomt, maar eenmaal gezaaid, is de kans groot dat de plant zichzelf weer uitzaait.
De bladeren werden vroeger vergeleken met een schild waarmee ridders zichzelf beschermden en de bloemen met de met bloed besmeurde helmen. Wanneer je de helm van de vijand had veroverd, werd dit gezien als een trofee. Daarom noemden ze de plant "Tropaeolum", dat in het Latijn trofee betekent.

Oost-Indische Kers Oost-Indische Kers Blad
De bloemen werden vergeleken met een trofee en de bladeren met een wapenschild
De bladeren schitteren 's morgens in de dauw

Oost-Indische Kers
Een salade met de bloemen en bladeren van de Oost-Indische Kers

De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat de bloemen van de Oost-Indische Kers eetbaar zijn, maar ook het blad en de zaden kun je eten. De plant heeft een scherpe smaak (de zaden zelfs heel scherp!). De meeste kinderen houden er niet van. De plant wordt alleen rauw gegeten. Ze wordt niet gedroogd, want dan verliest ze haar eigenschappen en je kunt haar niet invriezen.

De plant heeft een sterk ontsmettende werking en werd vroeger als natuurlijk antibioticum ingezet, ook al werd dat toen niet zo genoemd. "Anti" betekent namelijk " tegen" en "bio" betekent "leven". Je zou dus kunnen zeggen dat synthetische antibiotica zich letterlijk en figuurlijk tegen het leven keren. Ze kennen geen verschil tussen goed en kwaad en doden een heleboel bacterin, ook de goede. Daarom is de kans groot dat de darmflora ontregeld raakt tijdens een kuur, waardoor veel mensen dan ook last van hun darmen krijgen. Daar krijg je geen last van tijdens en/of na een kuurtje Oost-Indische Kers die niet anti, maar vr het leven is.

Oost-Indische Kers

Oost-Indische Kers bevat heel veel vocht en heeft ook veel water nodig om te overleven. Het is een makkelijk hulpmiddel om te onthouden dat dit kruid vroeger werd gebruikt bij klachten die te maken hebben met vocht, zoals verkoudheid en bij klachten aan nieren en blaas.

Je kunt Oost-Indische Kers rijkelijk eten als je blaasontsteking hebt, infecties van de geslachtsorganen, last hebt van je luchtwegen (verkoudheid, bronchitis, hoest) of griep. Begin met het innemen van het kruid als de klacht nog niet ernstig is. Wees uiteraard verstandig en ga naar een dokter als de klacht ernstig wordt en het kruid niet aanslaat.
Er is ook een tinctuur van de Oost-Indische Kers verkrijgbaar, deze wordt "Tropaeolum" genoemd. Een tinctuur is een alcoholische oplossing van een kruid en werkt sterker. Daarom is het verstandig om even met een deskundige te overleggen over de dosering.

Oost-Indische Kers bevat heel veel vitamine B, C en E en onder andere de mineralen zwavel, jodium, ijzer, fosfor en kalium.

Het gebruik van Oost-Indische Kers stimuleert de spijsvertering en verbetert de vetvertering. Sommige mensen constateren dat ze minder honger hebben als ze elke dag een paar blaadjes en bloemen van de plant eten en gebruiken het als middel om af te vallen.

De geneeskrachtige eigenschappen van de plant zijn dan wel nog niet erg bekend, maar ze wordt toch vaak in moestuinen geplant, omdat zij bladluizen en rupsen van het koolwitje wegtrekt bij andere planten en groenten. Soms krijgt de plant last van bladluizen. Dit kan een teken zijn dat er tekort kalk in de grond zit. (Je hoeft geen kalk te kopen; je kunt ook kapotte eierschalen rond je planten strooien.)

 Oost-Indische Kers Oost-Indische Kers - Zaad
foto 1: een knop van de Oost-Indische Kers 
foto 2: onrijpe zaadknop van de Oost-Indische Kers

Hoewel het kruid alleen vers wordt gegeten, kun je de zaden langer bewaren door ze te drogen of in te maken. Vroeger werden de zaden na drogen gemalen. Het scherpe poeder werd gebruikt als vervanger voor peper in gerechten. De ingemaakte zaden kun je in recepten gebruiken als een alternatief voor kappertjes.

Recept ‘Kappertjes’ van Oost-Indische Kers

Pluk de groene, niet rijpe zaden en zet ze paar uur in flink gezouten water om het vocht uit de zaden te trekken. Spoel ze goed af, laat ze uitlekken en dep ze daarna droog. Doe de zaden in een jampotje en giet hier een azijn naar keuze overheen. Voeg enkele kruiden toe, zoals Laurier, Jeneverbes en Tijm of snij een ui in stukjes. Laat het mengsel minstens een maand staan. Gebruik de zaden door bijvoorbeeld een salade.

Er is nog veel meer interessante informatie te vinden over Oost-Indische kers. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren door er (ook) mee aan de slag te gaan, waardoor we de "put" (in het spreekwoord waar ik het artikel mee begon) niet achteraf hoeven te graven.......

Augustus 2015
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

Oost-Indische Kers
Oost-Indische Kers  Oost-Indische Kers
 

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index

Kruidenoverzicht   |    Nieuws & Activiteiten 

Oost-Indische Kers

Oost-Indische Kers
knop van de Oost-Indische Kers