Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtRozemarijn    

  Kruidengeheimen - Rozemarijn   

Rozemarijn - Kruidengeheimen Rozemarijnnaald  

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Rozemarijn, het geheim van de vier dieven

Tijdens de pestepidemie in de Middeleeuwen werden vier dieven gevangen genomen. Ze hadden er een gewoonte van gemaakt te roven in de huizen van de zieke en gestorven pestlijders. Ze werden ter dood veroordeeld maar de rechter beloofde hen een alternatieve straf als ze het geheim verklapten hoe ze zich tegen de pestbesmetting beschermden.
Ze kozen uiteraard voor de alternatieve straf.

Hun geheim was een azijn waarmee ze zich insmeerden en waar ze van dronken. De azijn werd gemaakt van onder andere Rozemarijn en Lavendel.

Of het verhaal waar is, dat weet niemand. Wel is zeker dat een Franse azijnfabrikant, “Azijn der vier dieven” verkocht rond het jaar 1850. Toen werd deze azijn gebruikt als een panacee, een middel dat hielp tegen álle kwalen.

Rozemarijn is bij velen bekend om zijn heerlijke geur. Het is een houtige, altijd groene heester. Het kruid heeft smalle, naaldachtige bladeren en bloeit van maart tot mei met hele kleine blauwwitte bloemetjes. Soms heeft de struik nog een nabloei en bloeit hij later in het jaar nog een keer.
Van oorsprong komt de plant uit het Middelands Zeegebied, maar kan bij ons gelukkig ook gedijen, mits de winter niet té koud is.
Rozemarijn is overigens héél makkelijk te stekken. Haal een paar zijtakjes van de plant, zet ze in een glas met water en na een week zie je de eerste worteltjes verschijnen. Je kunt de takjes ook in de grond zetten, dan wortelt hij meteen in de aarde.

Rozemarijn Rozemarijnstekjes  

Er is veel informatie over Rozemarijn te vinden. Vroeger werd het veel gebruikt in de kruidengeneeskunde. 
Rozemarijn is vooral een verwarmend kruid. Heb je vaak koude voeten, neem dan regelmatig een voetenbadje met Rozemarijn. Het maakt dan niet uit of je het verse of het gedroogde kruid gebruikt. Je kunt ook je voeten insmeren met Rozemarijnolie. Rozemarijn verbetert de doorbloeding van het lichaam en heeft een gunstige werking op de bloedvaten.
Gebruik het kruid niet vlak voor het slapen gaan, want de Rozemarijn is ook een activerend kruid. Hij geeft je als het ware een oppepper.

Een paar jaar terug klaagde een kennis van mij dat zijn haar steeds dunner werd. Ik heb hem aangeraden om Rozemarijnshampoo te gebruiken. Zijn haar is er na een jaar of 5 niet voller van geworden, (dan mag hij eerst zijn voedingspatroon wel eens aanpassen, ha, ha), maar hij is tot op heden niet kaal geworden.

Door zijn smaak wordt Rozemarijn ook als keukenkruid gebruikt, vooral in de Italiaanse keuken. Gebruik niet teveel, want de smaak is snel overheersend.
Maar wist je dat je ook thee kunt maken van een takje van de plant? Giet er heet water op. Laat het niet te lang trekken voordat je het opdrinkt, want dan wordt de thee te bitter en is hij niet meer lekker.
LET OP! Niet gebruiken wanneer je een hele hoge bloeddruk hebt, last hebt van epilepsie of zwanger bent. 

Rozemarijn    Rozemarijn - Kruidengeheimen Rozemarijn

Het kruid geeft een positieve werking aan het hele lichaam. Omdat het hele lichaam beter doorbloed wordt, kan hij ingezet worden bij vele kwalen; bij klachten aan de urinewegen, de spijsvertering en aan de vrouwelijke organen. Maar ook bij een te lage bloeddruk, vermoeidheid, depressie en vochtophopingen.
Rozemarijn staat overigens ook bekend als kruid dat het geheugen helpt te versterken.

Uitwendig werkt Rozemarijn desinfecterend, schimmelwerend en helpt zelfs bij spierpijnen.

Er is ook een tinctuur van het kruid verkrijgbaar. De tinctuur, Rosmarinus genaamd, is sterker dan de thee en ik raad je altijd aan je verder in het kruid te verdiepen of naar een deskundige te gaan voordat je het kruid inwendig gaat gebruiken.

    Rozemarijn in knop
Rozemarijnbloemetjes in knop

Na het lezen van dit artikel ben je vast wel benieuwd hoe die vier dieven het kruidenazijn maakten. Ik deel het recept graag met je:

Recept Rozemarijnazijn

Doe een paar takjes van de Rozemarijnstruik* in een fles met wijnazijn en laat dit maximaal 3 weken op een donkere plek staan en schud af en toe even om.
Zeef de kruiden na 2 à 3 weken uit de wijnazijn en de kruidenazijn is klaar.

Je kunt de azijn gebruiken in de keuken bij gerechten, maar je kunt het ook als gezondheidselixer gebruiken;
Neem dan 1 tot 3 maal daags een klein scheutje in een glas water, maximaal 3 weken hetzelfde kruid. Ook hier geldt dat je het niet mag innemen bij zwangerschap, epilepsie of sterk verhoogde bloeddruk.
En als je "teveel" kruidenazijn gemaakt hebt..... gebruik het dan als schoonmaakazijn!

* De 4 dieven maakten een mix met allerlei kruiden. Wanneer je de azijn met één kruid maakt, weet je wat dat kruid met je doet en of het bij je past. Het ene kruid zal beter bij je passen dan de andere, maar dat is waarschijnlijk ook met je buren. De ene buur ligt je vast ook beter dan de andere…….

februari 2015
Andrea Bleeker


YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index