Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht




Rozemarijn - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Op reis met Rozemarijn

Ze zijn vrij. Op een dag hebben ze hun caravan volgeladen en zijn ze vertrokken. Ze hebben het net van zekerheid losgelaten om hun hart te volgen. Sindsdien "zwerven" ze rond. Naast de overgang van moeten naar mogen en van vasthouden naar loslaten is hun leven in alle opzichten intenser geworden. Dat geeft uitdagingen, maar geeft het leven ook veel meer glans. Het nieuwe leven vereist creatief denken en vertrouwen op het universum.

Cynthia van Asten heeft samen met haar man, twee dochters en honden, vijf jaar geleden haar vaste bestaan vaarwel gezegd. Ze heeft er nog geen minuut spijt van. Een paar maanden van het jaar wonen ze op een camping in Nederland. Vanuit daar werken ze aan hun eigen bedrijf om wat geld te verdienen. Het resterende deel van het jaar trekken ze rond, net zoals onze vroege voorouders dat honderden jaren geleden ook hebben gedaan, zonder regels en zonder zorgen.
Het maakt me nieuwsgierig. Als kruidenvrouw vraag ik me af in hoeverre ze gebruik maken van geneeskrachtige kruiden om hun leven draaglijker te maken.

Via internet is de wereld klein en ik besluit haar te mailen. We mailen enige tijd over en weer. In overleg met Cynthia heb ik onze berichten iets aangepast zodat jullie mee kunnen lezen:

 
Kou

Cynthia: In ons leven komt heel veel oude kennis van pas, maar één van mijn favoriete kruiden is toch wel de rozemarijnstruik. In de eerste jaren van onze reis kwamen we, na het douchen in tochtige douchehokjes, vaak verkleumd weer in onze caravan terug. Toen we de belangrijkste eigenschap van rozemarijn ontdekten, was die kou meteen voorbij. In het zuiden van Europa is het kruid volop in het wild te vinden en dit overheerlijk geurende kruid kan het lichaam verwarmen door de bloedsomloop te stimuleren. Ik heb zelf rozemarijnolie gemaakt en van toen af aan smeerde iedereen zich na het douchen in met rozemarijnolie. Een diepe warmte volgde, wat geweldig aanvoelde. Geen rillende toestanden meer of driedubbele truien aan. 


Recept

Wil je mijn recept?
Je hebt vers gedroogde naaldjes van de rozemarijnstruik nodig. (Hoe ouder hoe minder krachtig ze zijn.) Ik hang de te drogen kruiden altijd ondersteboven in trosjes in onze caravan. Dat ruikt ook nog eens extra lekker! Maar als je gesnoeide takjes in een papieren zak legt, zijn ze ook in een mum van tijd droog.
Verder heb ik een mix van amandel en jojobaolie gebruikt, maar je kunt eigenlijk alle koudgeperste oliën gebruiken. (Deze kun je herkennen aan de term “extra vierge”, die op het etiket staat vermeld.)
De gedroogde naaldjes heb ik in een glazen jampot gedaan en ruim overgoten met olie. De jampot zette ik in de zon onder de caravan zodat er geen vocht in kon komen bij een eventuele regenbui. Wel heb ik het afgedekt met een doekje voor de stof en die vastgezet met een lintje. Dagelijks even roeren en na een maand heb ik de naaldjes eruit gezeefd. Er bleef een donkere en sterk geurende olie over die ik in een donker flesje heb gedaan. En lekker dat hij ruikt!

 Rozemarijn - Kruidengeheimen

Rozemarijn in bloei met op de achtergrond de "Kardoen" (familie van de Artisjok).

Spierpijn

Andrea: Jouw olie zal sterker ruiken dan die van mij, omdat er veel meer zon in het Zuiden is en dit de kracht van de plant versterkt. Ook hebben wilde kruiden een hogere concentratie aan werkzame stoffen dan gecultiveerde planten. Bij ons groeit hij niet in het wild. De plant is wel héél makkelijk te stekken. Regelmatig haal ik er een paar takjes af en zet die in de grond. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, groeien er binnen de kortste keren weer nieuwe struikjes uit.
Hoewel je deze groenblijvende struik het hele jaar kunt oogsten, oogst ik hem het liefst in augustus omdat de geur en kracht van de plant dan op zijn hoogtepunt zijn. Die maand maak ik dan ook mijn olie.
Rozemarijnolie heeft overigens nog meer toepassingen. Hij helpt spierpijn verminderen en kan daarom als massageolie gebruikt worden. De desinfecterende en schimmelwerende werking helpt verschillende huidklachten te verminderen.

Rozemarijn - Kruidengeheimen  Rozemarijn - Kruidengeheimen

Warmte

Cynthia: Ik vind het altijd heel inspirerend om te leren wat je met kruiden kunt doen. Wat is Moeder Aarde toch goed voor haar kinderen! Vaak tref je precies die kruiden aan op plekken waar ze het meest nodig zijn…

Als we het even bij rozemarijn houden, dan kun je je afvragen waarom deze juist in het zuiden van Europa groeit. Uiteraard is haar constitutie zodanig dat ze veel zonnewarmte op kan nemen en weinig vocht afgeeft. Maar waarom groeit een verwarmende plant in het warme deel van Europa? Geloof het of niet: de mensen in het ‘warme’ Zuiden hebben dit kruid heel hard nodig! Kijk bijvoorbeeld eens naar de verschillen in huizenbouw van Noord- en Zuid-Europa. Van vroegs af aan bouwden de mensen in het noorden hun huizen op zodanige manier dat de meeste warmte binnen bleef. Ook nu nog is isolatie het belangrijkste element van moderne huizenbouw. Hoe anders is dat in het zuiden van Europa. Daar zijn de huizen juist gebouwd om de zonnewarmte te weerstaan. En die paar maanden dat de winter invalt, hebben de mensen het vreselijk koud binnen. Wij hebben de afgelopen vijf jaar in veel verschillende huizen overwinterd en één ding hadden ze allemaal gemeen: het was vreselijk koud, tochtig en vochtig binnen (behalve ons laatste huis, dat door een Nederlander goed geïsoleerd en verwarmbaar was gemaakt.. 😊)

Wat komen de kwaliteiten van rozemarijn dan goed tot zijn recht! Het is weerstandsverhogend, zuiverend, schimmelwerend en verwarmend. 

Rozemarijn - Kruidengeheimen

Insectenwerend

Andrea: Wat leuk dat je dit vertelt. Ik dacht dat de rozemarijnstruik bij jullie vooral werd gebruikt om insecten te weren (bosjes ophangen in huis) en als ingrediënt voor heel veel gerechten. Dat laatste stamt uit de tijd dat er nog geen koelkasten waren. Rozemarijn heeft een conserverende werking en zorgt ervoor dat voedsel minder snel bederft. Vooral het vlees werd daarom ruim gemarineerd met rozemarijn. Daarom is het een vast bestanddeel in de Provençaalse kruidenmengsels geworden.

Uiteraard kan je het kruid ook in andere gerechten verwerken, maar nooit te veel, want het is erg aanwezig. De naaldjes kun je fijnsnijden en meebakken met gebakken aardappels. Een takje kan meegekookt worden met rijst, pasta of soep. Of maak er rozemarijnthee van.

 
Cynthia:  Ja, die is lekker. Is deze dan ook geneeskrachtig en mag iedereen trouwens onbeperkt thee van rozemarijn drinken?

 

Niet geschikt voor

Andrea: Rozemarijnthee is sterker geconcentreerd dan een takje in een gerecht. Daarom moet je de thee als een medicinale drank zien die niet voor iedereen geschikt is.
Neem bij klachten een paar keer per dag een kopje thee, maximaal 3 weken lang. Ga daarna eventueel over op een ander kruid of raadpleeg een deskundige. Dit geldt overigens voor bijna alle kruiden. Sommige kruiden veroorzaken zelfs klachten wanneer je ze te vaak en te veel inneemt.
De meeste kinderen geven aan dat ze deze thee vies vinden; het kruid is ook te sterk voor ze.
Omdat rozemarijn de bloeddruk kan verhogen, worden mensen met een ernstig verhoogde bloeddruk afgeraden veel rozemarijn te gebruiken.
Zwangere vrouwen mogen niet teveel rozemarijn gebruiken omdat het de doorbloeding in de baarmoeder verhoogt.
Het kruid kan je wakker houden uit je slaap, dus beter is het om hem alleen overdag te drinken.
Wanneer je in warme oorden woont, kun je de thee beter in koude maanden drinken, want je krijgt het er echt warm van. Dan kun je beter een verkoelend kruid gebruiken zoals munt.

Rozemarijn - Kruidengeheimen

De Latijnse naam van de geneeskrachtige Rozemarijnplant is Rosmarinus officinalis

Officieel geneeskruid

Rozemarijn is al eeuwenlang een belangrijk geneeskruid. Dat kan je teruglezen aan de tweede Latijnse naam van de plant, officinalis. Alle belangrijke geneeskruiden kregen in de Middeleeuwen deze tweede naam, waardoor ze van de andere kruiden onderscheiden werden. Alle officinalis-kruiden moesten verplicht bij elke apotheker op voorraad zijn.
Vanwege de betere doorbloeding die rozemarijn in het lichaam teweegbrengt, is het een heel veelzijdig kruid. De nieren worden beter doorbloedt, waardoor afvalstoffen makkelijker het lichaam verlaten. Het spijsverteringsstelsel wordt beter doorbloedt, waardoor de opname van voedingsstoffen verbetert. Maar ook worden de vrouwelijke geslachtsorganen beter doorbloedt en kan het klachten bij menstruatie- en overgangsklachten verminderen.
Ik neem zelf eens per jaar een kuur met rozemarijn vanwege zijn concentratie-verhogende kwaliteiten. De hersenen worden beter doorbloedt, waardoor je je bijvoorbeeld bij een studie beter kunt concentreren. Daarom is ‘maandagochtendkruid’ de bijnaam van rozemarijn, je krijgt er energie van.

Vroeger zette men een krans gemaakt van rozemarijn op het hoofd, om het geheugen te verbeteren, maar je kunt ook je haren wassen met rozemarijnshampoo. Dat is trouwens ook goed voor mensen die last hebben van haaruitval. Door rozemarijn worden de haarvaatjes beter doorbloedt en wordt het haar voorzien van bouwstoffen.

Huis reinigen

Cynthia:
Wat een bijzonder en veelzijdig kruid zeg! Ik weet er trouwens ook nog één: Wist je dat je met bosjes gedroogde rozemarijn je huis kunt reinigen van negatieve energie of lage, vasthoudende sferen? Gewoon net als salie, het bosje aansteken en de rook verspreiden door de ruimtes. Je intenties en de rook doen snel hun werk.
Je komt het kruid ook tegen in oude mythen en er zijn ook prachtige volksverhalen over te vinden. Door deze verhalen leer je op een mooie manier toepassingen van kruiden door de eeuwen heen kennen.

 Rozemarijn - Kruidengeheimen

Voetenbaden

Andrea: Lang leve internet. Daar is genoeg aanvullende informatie over rozemarijn te vinden. Toch hoor ik ervaringen het liefst van mensen zelf. Onlangs vertelde een jonge vrouw mij een indrukwekkend verhaal over rozemarijn en dat wil ik graag met je delen: Ze had vorig jaar borstkanker en moest een zware chemokuur ondergaan. Haar Portugese moeder maakte elke dag een grote afwasteil met sterke rozemarijnthee voor haar klaar. Daar moest ze van haar moeder minstens een kwartier met haar voeten in zitten. Terwijl iedereen van haar “chemo-afdeling” last van gevoelloze voeten en zelfs zwarte nagels kreeg, had deze mevrouw nergens last van. Haar voeten waren door de voetenbaden fluweelzacht en ook het hele herstel verliep veel voorspoediger dan de andere mensen die ze op de oncologieafdeling in het ziekenhuis ontmoette. De jonge vrouw vertelde dat haar moeder toen ze kind was ook altijd hoog op liep met rozemarijn, maar dochter had die wijsheid nooit zo serieus genomen. Nu is dat wel anders. Háár dochter kent het kruid inmiddels ook…
(Ze vertelde me trouwens dat ze daarnaast heel veel brandnetelthee en zuurzakthee heeft gedronken, om haar lichaam van binnen te zuiveren en om aan te sterken.)

Dank je voor dit mailcontact Cynthia, ik vond het leuk dat ik een kijkje mocht nemen in jouw leven.

Cynthia van Asten heeft haar levensverhaal opgetekend in het boek “Een reis naar binnen”, 
ISBN: 9789402230819, 
https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=7235


december 2017
Andrea Bleeker

Rozemarijn - Kruidengeheimen

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Wil je meer over geneeskrachtige kruiden lezen? 
Je kunt me volgen op de volgende twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


Index