Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
  
      Tijm-Kruidengeheimen
Foto: Tijmplant in bloei

Een recept van hoestsiroop van tijm zonder suiker kun je vinden onder aan het artikel.  

Moedig Tijm

Er is een tijd geweest waarin men een verband zag tussen gevoel en gezondheid. Bij verdriet, angst of bijvoorbeeld afgunst, merkte men dat de trilling van cellen in het lichaam kon veranderen. Als gevolg van een lagere trilling stroomde het bloed langzamer, afvalstoffen bleven hangen en uiteindelijk volgde een lichamelijke klacht. Kruiden werden niet alleen gebruikt omdat ze bepaalde inhoudsstoffen hadden die bijvoorbeeld een wond konden helen, maar men wist ook dat kruiden konden doordringen tot in de geest. Geneeskrachtige kruiden konden de geest verhelderen en verdriet doen aanvaarden.

Deze “extra” eigenschappen van planten zijn echter onzichtbaar en kunnen niet door de wetenschap aangetoond worden. Planten worden daarom ontleed en synthetisch nagemaakt.Onder de microscoop zie je misschien geen verschil, maar voor de mens is het met deze “dode” medicijnen moeilijker om ťcht te genezen.
Veel van onze spreekwoorden en gezegdes verwijzen overigens nog steeds naar het verband tussen gevoel en gezondheid. (Het geld groeit niet op mijn rug, een last op mijn schouder, etc.)

Een plant die destijds gebruikt werd om moed en kracht te versterken, was de tijmplant. Daarom kreeg deze plant de Latijnse naam “Thymus” wat moed betekent. De Nederlandse naam tijm is hiervan afgeleid.
Thymus is ook de naam van de belangrijkste klier van ons afweersysteem: De thymusklier (zwezerik), deze klier bevindt zich in het lichaam tussen het borstbeen en de luchtpijp. De thymusklier is vooral in de eerste jaren van ons leven  bezig met het programmeren van de manier waarop infecties worden bestreden.

Tijm-Kruidengeheimen        Tijm-Kruidengeheimen

Bacterie

Als je lichaam wordt aangevallen door bacteriŽn, dan kan je twee dingen doen:

In het eerste geval neem je een anti-bioticakuurtje. Je lichaam hoeft zelf niets te doen, de kuur schakelt de vijand uit, maar ook een heleboel goede stoffen want deze “buitenstaander” kent geen verschil tussen goed en kwaad. Daarnaast is het wachten op de volgende aanval. Je lichaam heeft niet geleerd om zelf in actie te komen en je hebt weer hulp nodig.

In het tweede geval ga je zelf in de aanval. Net als in een echte oorlog. Je maakt jezelf sterker om de vijand zelf op afstand te houden. Hier is natuurlijk moed, oftewel Tijm voor nodig!

Anti-biotica keert zich letterlijk ťn figuurlijk tegen het leven (anti=tegen, bio=leven).
Tijm stimuleert de levenskracht door het lichaam te prikkelen om zelf de vijand uit te schakelen.

Tijm-Kruidengeheimen
Tijm is een groenblijvende struik. Zelfs bij sneeuw kun je verse takjes oogsten.

Desinfecterend

Daarnaast heeft de plant nog meer goede eigenschappen. Tijm staat bekend als een desinfecterende plant. (Tijm was ťťn van de kruiden die werd gebruikt in Egypte bij het balsemen van de doden waardoor het ontbindingsproces van het dode lichaam tot stilstand kwam. BacteriŽn werden door Tijm op een afstand gehouden.) Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc.

De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.

    

Enkele tips om tijm te gebruiken bij verkoudheidsklachten:

-                      Maak thee van gedroogde of verse takjes;

-                      Gorgel met tijmthee bij klachten aan de keel;

-                      Neem een voetenbad met tijmthee;

-                      Stoom boven een pan met tijmthee;

-                Maak hoestdrank zonder suiker, het recept kun je onder aan deze pagina vinden.

Verwerk tijm ook in gerechten; Als keukenkruid is het zowel vers als gedroogd in bijna alle gerechten te gebruiken. Het verbetert smaak en aroma en zorgt ervoor dat het eten minder snel bederfd als je het bewaart. Het zorgt voor een betere vertering bij zware, vette spijzen en gaat gasvorming tegen.

Tijm-Kruidengeheimen     Tijm-Kruidengeheimen


Andere eigenschappen

Tijm heeft echter nog meer eigenschappen. Het kan gebruikt worden bij klachten aan de spijsvertering zoals krampen, winderigheid, diarree en vergiftigingen. Parasieten, wormen en schimmels hebben een hekel aan het aromatische kruid. Het bloed krijgt een betere kwaliteit door regelmatig gebruik van tijm.

Thee maken
Drink bij klachten 3 weken lang dagelijks een paar kopjes tijmthee en gebruik het eventueel ook uitwendig (vb voetenbaden bij voetschimmel).
Tijmthee maak je door ongeveer een halve eetlepel tijm in een beker te doen en daar water wat even van de kook af is over het kruid te gieten.
Laat de tijm even trekken en zeef de kruiden eruit.
Bij vaginale schimmels kun je een pannetje tijmthee in de toiletpot zetten en daar boven gaan stomen. (Dit lukt waarschijnlijk alleen in oude toiletten, deze hebben een horizontaal stuk).

Bij veel geneeskrachtige kruiden is het af te raden ze maandenlang intensief te gebruiken. Als de klachten na drie weken nog niet over zijn, is het beter om een ander kruid in te nemen of een deskundige te raadplegen.

Bij een natuurdrogist zijn diverse middelen op basis van tijm verkrijgbaar; hoestdrank, thee, tinctuur en zelfs tijmhoning.
Vraag de verkoper om meer informatie.
De tinctuur van tijm mag bijvoorbeeld door zwangere vrouwen niet gebruikt worden.

Etherische olie
Er is ook etherische olie van tijm verkrijgbaar. Etherische olie is de geur van de plant die uit de plant is gehaald. Dit is een heel sterk werkend product. Verdiep je hierin voordat je het aanschaft. Etherische olie mag bijvoorbeeld vaak alleen uitwendig gebruikt worden en dan zeer verdund.

Aardappelen
De niet-natuurlijke aardappelkweker gebruikt een chemisch middel om te voorkomen dat aardappelen gaan schimmelen.
De biologische kwekers leggen takjes tijm tussen de aardappels. Tijm is een natuurlijk middel dat voorkomt dat aardappelen gaan schimmelen.

Welke Tijm?
Ik hoop dat jullie door het lezen van dit artikel een klein hoekje in de tuin kunnen vrijmaken om deze veelzijdige plant neer te zetten. In de zomer trekt hij nuttige insecten aan en in tijden van nood kun je er gebruik van maken. Er zijn een paar honderd verschillende soorten tijm, waarvan er twee medicinaal gebruikt worden. De echte tijm, Thymus vulgaris en de wilde tijm, Thymus serpyllum. De andere tijmsoorten kunnen in de keuken worden gebruikt, maar hebben een mildere werking.
Gedroogde tijm is onder andere in gezondheidswinkels en buitenlandse supermarkten verkrijgbaar.

Aan het begin van de bloei is de concentratie van de werkzame stoffen het sterkst.
Als je een plant uit het tuincentrum haalt, maak er dan niet direct gebruik van. In het tuincentrum worden veel planten behandeld met chemicaliŽn. De groenteboer heeft regelmatig onbespoten tijmplanten te koop.


November 2013
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

   Tijm-Kruidengeheimen

Recept Hoestsiroop

(c.q. weerstandsverhogende siroop)

Meestal wordt suiker aan hoestsiroop toegevoegd. Hierdoor wordt de vloeistof stroperig en blijft het minstens een jaar houdbaar. Onderstaand recept is op basis van honing. Maak een kleine hoeveelheid en bewaar in de koelkast want het is niet zo lang houdbaar.

Benodigdheden:
500 ml Water, 3 eetlepels gedroogde kruiden voor verkoudheid zoals Tijm of Venkelzaad.
Honing (Gebruik goede honing, het liefst van de imker. Helaas wordt in de voedingsindustrie honing regelmatig gemengd met suikerwater - vooral de goedkopere honing uit de supermarkt)

Werkwijze:
Meng de kruiden met het water en zet dit op het vuur. Roeren totdat het kookt. Dan ongeveer een half uur zacht laten pruttelen in een pan zonder deksel. (af en toe roeren)
Zeef de vloeistof (eventueel door een kaasdoek) en weeg af hoeveel vloeistof er over blijft.
Als de vloeistof afgekoeld is tot ongeveer 50 graden*:
Afhankelijk hoeveel je wilt maken: Bij 100 gram vocht voeg je ongeveer 50 gram honing toe. Roeren totdat het is opgelost. Niet meer verwarmen! Als het is afgekoeld in een afgesloten flesje in de koelkast bewaren.

* Boven de 60 graden verliest honing grotendeels haar goede eigenschappen.

Inname:
Kleine kinderen 3x daags 1 theelepel, anders 3x daags een eetlepel. 

Tijm-Kruidengeheimen  Tijm-Kruidengeheimen

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Meer tips op facebook:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index