Kruidengeheimen

Terug naar kruidenovericht

Walnoot - Kruidengeheimen

 

Walnotenboom c.q. Okkernootboom

Latijnse naam: Juglans regia

Deze keer wil ik jullie iets vertellen over walnoten, in sommige streken okkernoten genoemd:
In de Middeleeuwen leefde een kruidengeleerde, Paracelsus genaamd, die ontdekte dat het uiterlijk van een plant of vrucht soms lijkt op een lichaamsdeel. Door onderzoek concludeerde hij dat de natuur ons hiermee vertelt waar de plant voor te gebruiken is.
Als je kijkt naar onderstaande foto van een walnoot en je ziet daarnaast een plaatje van de hersenen, dan zul je het vast met me eens zijn dat ze op elkaar lijken.
(Overigens mag je er niet vanuit gaan dat de bewering van Paracelsus altijd juist is.)
walnoot hersenen
Foto Walnoot                                    Foto Hersenen


Hieruit zou je kunnen concluderen dat walnoten goed voor ons hoofd zijn. Uit onderzoek blijkt dat de veronderstelling van Paracelsus in dit geval klopt. Daarom zitten walnoten ook in studentenhaver. De studenten kunnen deze mix die uit nog meer “intelligentiebevorderende” inhoudsstoffen bestaat goed gebruiken. Daarnaast hebben walnoten een gunstige werking op hart- en bloedvaten en brengen ze het cholesterolgehalte op een beter peil. Hoe beter de kwaliteit van ons bloed, hoe beter we kunnen nadenken!


Walnoot - Kruidengeheimen  Walnoot - Kruidengeheimen

Thee
In de herfst vallen de noten uit de bomen. Wanneer je ze wilt bewaren, moeten ze eerst gedroogd worden om te voorkomen dat ze gaan schimmelen. (Ze blijven dan minstens een jaar goed.) Heb je geen boom? Walnoten zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij onder andere de groentenboer.
Je kunt een gezonde kruidendrank van de walnootboom maken: Deze maak je van de verse of gedroogde bladeren óf van de inwendige tussenschotjes van de walnoten.
(Giet hier kokend water overheen, dek je kopje af met een schoteltje en laat het tien minuten trekken.) Hoeveelheden op gevoel, maar maak de thee niet te sterk. De smaak lijkt op die van zwarte thee.
Gebruik een kruidendrank op eigen houtje maximaal drie weken achter elkaar en wissel dan af met een ander kruid.
LET OP: Het is een krachtige drank. Daarom wordt deze thee afgeraden bij zwangerschap, bij ontstekingen aan het spijsverteringsstelsel en mag je hem niet geven aan kinderen jonger dan 3 jaar.Walnoot      Walnootthee
Walnootthee kun je van de bladeren van de boom maken of van de inwendige tussenschotjes van de walnoten.


Dronkenschap

Vroeger ontdekte men dat walnoten de mens nuchter hield. Destijds vochten soldaten vaak bij dronkenschap en daarom liet de keizer notenbomen aanplanten. Elke wijnschenker moest gratis noten bij de wijn aanbieden.

Walnootolie
Wanneer je walnoten perst, dan druppelt er walnotenolie uit. De ongeraffineerde olie kun je eten en verwerken in bijvoorbeeld een salade, maar je kunt hem ook uitwendig gebruiken bij huidklachten of als zonnebeschermings-olie!
(Als je weet welke ingrediënten een zonnebrandcrème bevat, kies je misschien net als ik ook liever voor een natuurlijk product op je huid.)

Er valt nog véél meer te vertellen over deze veelzijdige boom. Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om zelf verder op onderzoek uit te gaan!

November 2011
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Meer tips op facebook:

- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index

Kruidenoverzicht    |    Nieuws & Activiteiten   

Walnoot      Walnoot  
De rijpe walnoten in het najaar eerst "verpakt" in hun groene schil.
De groene schil kleurt langzaam zwart.

    Walnoot - Kruidengeheimen

Walnootknop - kruidengeheimen Walnootknop - Kruidengeheimen

Boven: Knoppen van de walnootboom in het voorjaar.

Walnoot-Kruidengeheimen
Blad van de walnootboom in zomer (boven) en voorjaar (onder).

Walnoot    Walnoot

Walnoot - Kruidengeheimen