Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht




Zevenblad - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Zevenblad: onkruid of een Romeinse groente?


Een dialoog tussen twee kruidenliefhebbers, de Belgische Daniëlle Houbrechts en de Hollandse Andrea Bleeker:

Andrea: Daniëlle, ze zeggen dat zevenblad een niet uit te roeien plaag in je tuin is, maar ik ben altijd blij als ik de verse blaadjes ervan zie. Ik vind ze lekker en ze zijn ook gezond. Ik heb me laten vertellen dat de Romeinen dit ‘onkruid’ bij ons aanplantten en het aten als groente. Gebruik jij zevenblad?

Daniëlle: Andrea, ik verwerk in de lente hopen zevenblad. Maar wie eraan denkt om zevenblad in zijn tuin te ‘vermeerderen’, is een beetje krik-krak. Want zevenblad is na een tijdje niet meer uit je tuin weg te krijgen. Je kan dan alleen maar de blaadjes dadelijk afplukken, zodat de plant uitgeput raakt en het opgeeft. Steek de plantjes niet uit, want dan kunnen er nog worteltjes in de grond achterblijven. Die leiden dan hun eigen leventje en vermenigvuldigen zich met nog groter plezier.

Zevenblad - Kruidengeheimen

Andrea: Een vriend verklaart me gek dat ik jaloers ben op een tuin vol zevenblad. De meeste mensen spuiten hun tuin vol met gif om dit hardnekkige kruid kwijt te raken. Maar die hebben vast nog nooit zevenblad in de soep geproefd. Het kruid bevat vitaminen en mineralen, zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer, kiezelzuur, vitamine A, C en E. Kippen blijken dol te zijn op zevenblad: ze trekken de wortels uit de grond en smullen ze op. Dat is nog eens een manier om zevenblad milieuvriendelijk uit je tuin te verwijderen. En … je krijgt er nog lekkere en supergezonde scharreleieren voor terug ook.
 

Daniëlle: Als je je ondanks alles ergert aan zevenblad, is er nog maar één middel. Drink kruidenthee om kalm te blijven en denk aan de voordelen van het onverwoestbare kruid. Zevenblad beschermt tegen jicht. Je weet toch dat de Latijnse naam: Aegopodium ‘geitenpoot’ betekent? Dat woord slaat op de vorm van de kroonblaadjes. Waarschijnlijk verwijst de naam ook naar een soort beenjicht (podagra), in onze volksmond: het (geiten)pootje. Zevenblad was een medicijn tegen deze kwaal. Die kreeg je als je te veel vlees at en te veel rode wijn dronk. In het Duits noemen ze de plant ‘Gichtkraut’. Jicht in het Duits is ‘die Gicht’.

Zevenblad - Kruidengeheimen

Andrea: De naam zevenblad vond ik verwarrend. Ik verwachtte zeven blaadjes bij elkaar, daarom kon ik het kruid lang niet vinden. Maar één tak bestaat uit drie delen. Het topblad heeft 3 blaadjes en de zijtakken meestal 2, maar dat lijken er soms 3, want niet alle blaadjes zijn volledig gesplitst.
Ik zie vaak zevenblad in het park. Omdat daar ook veel honden hun ding doen, kijk ik eerst wel goed waar ik zevenblad pluk. Waar haal jij je zevenblad vandaan?

Daniëlle: Kom eens kijken in de holle weg achter onze boerderij. Die staat er vol van. ‘Een liefhebberij voor het oog’ zou mijn grootmoeder zeggen. In de handel koop je een cultivar van zevenblad. Misschien is dat iets voor jou? Je vindt hem bij de vaste planten ‘Aegopodium podograria Variegatum’. Het blad heeft witte randen en sommigen vinden het een mooie bodembedekker. Maar … bezin voor je begint, want ook deze knaap plant zich bruusk voort. Zevenblad heeft het liefst zware vochtige grond en gedijt zowel in halfschaduw als in volle zon. De verse blaadjes pluk je het best vanaf maart. Eens de bloemen tevoorschijn komen, zijn de blaadjes niet meer zo lekker als groente. Hoe vaker je plukt, hoe langer je verse, zachte blaadjes oogst. Ik gebruik alleen de wilde soort in de keuken en maak er heerlijke pesto van:

Zevenbladpesto

Maal de gewassen jonge zevenbladblaadjes fijn. Doe er een teentje gepelde knoflook bij.
Naar smaak:
Peper, zout
Parmezaan of andere pittige kaas (bijvoorbeeld sardo, een schapenkaas uit Sardinië of pecorinokaas uit Genua)
Pijnboomzaden of gepelde okkernoten (walnoten voor Nederlanders)

De pestosmaak komt het best tot zijn recht, als je alles mengt in een vijzel, maar in een blender kan ook.

Ten slotte: overgiet alles met olijfolie en meng die onder de pesto.
Bewaar de pesto koelkastkoud in een gesloten pot. De smaak van pesto gaat al na enkele dagen vlug achteruit. Maar er zijn trucjes!
Giet een geutje olie over de pesto, telkens als je ervan gebruikt hebt, zo hou je hem iets langer goed.
Als je na 4 dagen nog pesto over hebt, meng hem dan met een beetje olijfolie en vries hem in kleine porties in. Zo bewaar je hem nog enkele weken zonder noemenswaardig smaakverlies.

Zevenblad - Kruidengeheimen  Zevenblad - Kruidengeheimen

Daniëlle: Ik strooi de eerste miniblaadjes over mijn borrelhapjes, sla, fijngesneden radijsjes en kwark met bieslook. De kleine blaadjes zijn het sappigst. Zeker als de planten in bloei staan is er niet veel soeps meer aan. Maar dan is er de schaar en knip, binnen enkele dagen staat je zevenblad in pamperversie weer klaar.

Andrea: Wanneer planten in bloei komen, merk je dat de smaak van het blad vermindert. Alle energie van de plant gaat dan naar de bloemen. Toch loont het de moeite om een paar bloemen te laten staan. Ze trekken heel veel insecten aan en zijn ook mooi. Zevenblad bloeit in juni/juli en dan verschijnen er aan elke bloemstengel schermen met 2 à 3 mm witte bloemen, die soms ook roze zijn.
Voordat de plant in bloei komt droog ik enkele bladeren. Die smaken heerlijk in zelfgemaakte soep, maar je brengt er ook andere gerechten mee op smaak.

Zevenblad - Kruidengeheimen  Zevenblad - Kruidengeheimen

Daniëlle: Als je regelmatig plukt, komen er altijd nieuwe plantjes tevoorschijn. Ik pluk er geen om te drogen. Er is zoveel verse voorraad. Maar wat ik zo grappig vind: jij hebt blijkbaar niet door dat zevenblad een vervelende klier kan zijn, die al menige tuinder grijze haren heeft bezorgd. Mijn haar is op een natuurlijke manier grijs geworden, dat mag ik niet in de schoenen van het zevenblad schuiven.

Maar: grijsheid is wijsheid! Eens daarvan overtuigd, is er geen probleem meer. Integendeel: ik word elke dag wijzer!


Daniëlle en Andrea: Laat het zevenblad maar komen, wij zijn er helemaal klaar voor!

Met een kruidige groet van Daniëlle en Andrea

Zevenblad   Zevenblad

Dit artikel is in het voorjaar van 2017 geplaatst in
tijdschrift "De Tuinliefhebber" 
(https://www.avvn.nl/de-tuinliefhebber-hobbytuinders)


Zevenblad - Kruidengeheimen  Zevenblad - Kruidengeheimen

Facebook

Andrea heeft twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Index