Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtMassage Magazine Massage Magazine Massage Magazine

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Aromatisch water maakt het verschil

Een massage stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Het drinken van voldoende water na een massage is daarom belangrijk om de vrijgekomen afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Water krijgt een lekkere smaak ťn je voegt nog iets extra's toe wanneer je hier fruit, specerijen en/of kruiden aan toevoegt. Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen en vaak bezitten ze nog verborgen eigenschappen.

Bereiding
- Bereidingswijze 1, buiten de koelkast
Leg je kruiden onder in een kan en giet daar koud kraanwater overheen. Door de druk van het water gaan de poriŽn open en komen de smaakstoffen vrij. Na ongeveer drie tot vijf uur heeft het kruid zijn smaakstoffen en eigenschappen afgegeven aan het water. Het water blijft gezeefd nog een paar dagen goed in de koelkast.
- Bereidingswijze 2, in de koelkast
Gekoeld duurt het langer voordat het water op smaak komt en de smaakmaker zijn eigenschappen aan het water heeft afgegeven. Laat het gerust een halve tot een hele dag trekken voordat je het water zeeft.  Gezeefd blijft het water nog een paar dagen goed in de koelkast.


Venkel - Kruidengeheimen  venkel - aromatisch water
Venkelzaad aan de plant en venkelzaad in een kan met water 

Venkelzaad

Foeniculum vulgare

Venkel is een aromatische plant. De gecultiveerde vorm, de venkelknol, is een bekende groente.
Het zaad wordt al duizenden jaren gebruikt voor diverse toepassingen.  
Inhoud:
o.a. vitamine B en C en verschillende mineralen
Eigenschap: Venkel werkt ontkrampend op de luchtwegen en op de spijsvertering.
Tip: Kauw op de zaadjes als een natuurlijk en gezond snoepje.
Let op: Niet van toepassing, veilig kruid.
Actie: Voeg een eetlepel zaad toe aan een liter water.


Citroen
Citrus Limon

Citroenen komen van de citroenboom die in warmere streken groeit zoals rond het Middellands Zeegebied.

Inhoud: Citroenen bevatten heel veel vitamine C.
Eigenschap: De citroen is bloedzuiverend en stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Tevens stimuleert het de celstofwisseling.
Tip: Pers in 1x een heleboel citroenen en maak er ijsblokjes van.
Let op: Wist je dat bijna alle citroenen worden voorzien van een waslaag die gemaakt is van o.a. chemicaliŽn? Dit wordt gedaan om de citroenen langer houdbaar te maken. Wanneer je de schil van de citroen wilt gebruiken, neem dan biologische citroenen zonder waslaag.
Actie: Pers een citroen uit en verdeel deze over 2 glazen literflessen die je aanvult met water of snij een citroen in schijfjes.

 

Munt

Mentha

Munt doet het goed in ons klimaat. Er zijn ongeveer 400 verschillende soorten munt.

Inhoud: Onder andere veel vitamine B  en E en de mineralen calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor,
Eigenschap:
Munt heeft ontkrampende eigenschappen op het hele spijsverteringsstelsel. Het ontspant de maag en darmen bij verkramping. Het voorkomt teveel maagzuur en helpt het eten te verteren.
Tip: Wanneer je hem zelf in de tuin wilt zetten, ga dan op zoek naar de pepermunt, bekend onder de Latijnse naam "Mentha piperita". Dit is de meest geneeskrachtige soort van alle muntsoorten.
Let op: Munt is goed voor de concentratie. Daarom wordt afgeraden veel munt vlak voor het slapen gaan te gebruiken. Wanneer je cliŽnt nog moet autorijden is het juist goed na een massage muntwater te geven.
Actie: Doe eerst de muntbladeren in je kan en giet daarna pas het water op de bladeren. Door de kracht van het water gaan de poriŽn open en zal de plant meer smaak aan het water afgeven. 

Mentha piperita - kruidengeheimen
Er zijn wel 400 soorten munt,
op deze foto staat de "echte" pepermunt,
de Mentha piperita


Weggooien:
Het is belangrijk de kruiden na gebruik weg te gooien. Er vind namelijk een wisselwerking plaats. De kruiden geven hun stoffen en werking af aan het water en nemen onzuiverheden uit het water op. Kruiden in water zorgen voor een natuurlijke waterzuivering,
daarom kun je gewoon gebruik maken van kraanwater en hoef je geen gezuiverd water te kopen.

Gember
Zingiber officinalis

Gember is een populair specerij, afkomstig van de wortelstokken van de gemberplant. Deze groeit alleen bij tropische omstandigheden, daarom wordt de wortel naar Nederland geÔmporteerd.
Chinese kruidendokters zien gember als een “universeel” medicijn en schrijven het al duizenden jaren lang voor aan hun patiŽnten. Omdat de gember ook zo’n aangename smaak heeft wordt het in meer dan de helft van alle Chinese kruidenmengsels gedaan.

Inhoud: O.a. vitamine B en C, mineralen calcium, magnesium, fosfor en kalium.
Eigenschap: Zorgt dat levensenergie beter gaat stromen en verdrijft kou uit het lichaam. Gember voert overtollige afvalstoffen af.
Tip: Het is iets meer werk, maar de werkzame stoffen van gember komen optimaal vrij wanneer je een stuk gember tien minuten in water kookt. Laat daarna afkoelen.
Let op: Gemberwater werkt mild. Capsules met gember zijn veel sterker en deze mogen niet met alle medicijnen gecombineerd worden. Indien je cliŽnt deze wil gebruiken en medicijnen gebruikt dient hij/zij de apotheker om advies te vragen.
Actie: Het eenvoudigste is een stukje gember van ongeveer 2,5 cm te raspen en aan een liter water  toe te voegen. Wil je een extra krachtige werking aan het water geven, kook het dan tien minuten zoals genoemd bij “tip”.

Appel - Dieneke


Appel

Malus

Er zijn heel veel appelrassen en elke appelsoort heeft ongeveer dezelfde eigenschappen.

Inhoud: Appels bevatten zeer veel vitaminen en mineralen. Vooral vitamine B en C en de mineralen ijzer en kalium. Een appel wordt door het lichaam heel snel omgezet in energie.
Eigenschap: Appels zorgen voor sterkere botten waardoor mensen die veel appels eten minder kans hebben op botontkalking.
Als je ergens mee zit is het verstandig een appel te eten en rustig te kauwen. De appel laat je helder denken, geeft evenwicht, zelfbeheersing en levenskracht. Appelschillen kalmeren de zenuwen, het geeft kracht bij oververmoeidheid en zorgt voor een gezonde slaap.
Hoofdpijn of vermoeidheid kan verminderen door het eten van een appel. 

Tip: In de schil is de concentratie aan waardevolle inhoudsstoffen het hoogst. De schil bevat ongeveer 5x zoveel vitamine C en ijzer dan het vruchtvlees. 
Let op:  Elk appelras heeft zijn eigen smaak en je water zal daardoor bij elk ras anders smaken.
Actie:
   Snij een halve appel met schil en pitten in stukken en voeg dit toe aan een liter water.

 

Peterselie

Petroselinum

Inhoud: o.a. heel veel vitamine C en foliumzuur, mineralen calcium, silicium, magnesium.
Eigenschap: Vochtafdrijvend, reinigend, ontzurend.
Tip: Wanneer je knoflook hebt gegeten en je hebt daarna een klant, kauw dan even op peterseliebladeren, het vermindert de geur van knoflook.
Bewaar peterselie in een natte doek in de koelkast, dan hou je het nog een paar dagen langer goed.
Let op:  Gebruik niet teveel peterselie in je water, dan gaat het bitter smaken.
De kracht van peterseliewater is veel milder dan capsules en andere kruidenpreparaten van peterselie. Deze laatstgenoemden mogen o.a. niet bij zwangerschap gebruikt worden. Het is raadzaam je cliŽnt naar een deskundige door te sturen wanneer hij/zij kruidenpreparaten wil gebruiken van peterselie.
Actie:   Je kunt zowel de krulpeterselie als de platte, gewone peterselie gebruiken. Voeg een kleine hand toe aan een liter water.

 Rode bessenijsthee   Aromatisch water
Rode bessenijsthee & Muntappelwater  

Fruit& IJsthee

Kies je favoriete losse kruidenmix. (Bij o.a. koffie & theespeciaalzaken vind je heerlijke mixen.)
Neem een eetlepel gedroogde kruiden en een handje vers fruit en voeg dit toe aan een liter koud water. Laat je na een paar uur verrassen door de heerlijke smaak!

Augustus 2017
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


YouTube kanaal

Met diverse online kruidenlessen en ander informatie over kruiden:
https://www.youtube.com/@kruidengeheimen


Facebook

Wil je meer over kruiden lezen?
Je kunt me volgen op de facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


Index