Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtDaslook Daslook


Wil je liever kijken dan lezen?
Op YouTube kun je een filmpje bekijken wat ik gemaakt heb over daslook:
https://youtu.be/ikIjNVas1_E


Daslookessence

Allium ursinum

De hond mag los in het park en spurt er meteen vandoor. Hij rent tussen de struiken, onder de bomen en over losliggende takken. Vlak voor hem ligt een groen bladerdeken. Hij twijfelt even, maar gaat er dan dwars doorheen. Een zweem van knoflookgeur stijgt omhoog.

Het is voorjaar wanneer deze hond door dit geurige kruid rent. Je vind het vooral in loofbossen, in de schaduw en op vochtige grond. Het verhaal gaat dat dassen hun holen onder dit “knoflookkruid” gegraven hebben en dit als eerste eten wanneer ze uit hun winterslaap komen. Dit kruid zorgt er voor dat hun bloed gereinigd wordt en hun spijsvertering op gang komt. Omdat de plant familie van andere looksoorten is, zoals knoflook, hebben ze de plant vernoemd naar de das n het look en heeft de plant de naam Daslook gekregen.
In bepaalde streken gaat dit verhaal over de beer en omdat men beweert dat het kruid berenkracht geeft, noemt men het daar Berenlook.

Daslookblad - Kruidengeheimen   daslook met hond

Daslook

Daslook

Daslook is een overblijvend gewas met een langwerpig bolletje onder de grond. In het vroege voorjaar komen de ovaal, lancetvormige, groene bladeren met hun knoflookgeur tevoorschijn. In april verschijnen de witte bloemen om daarna weer te verdwijnen tot het nieuwe voorjaar.

Keuken

Zolang de plant nog niet bloeit, kunnen de bladeren worden gebruikt in de keuken. De smaak is echt voortreffelijk! Ze worden rauw gebruikt, fijngehakt in salades of sausjes en ze geven pesto’s een overheerlijke smaak. Aan warme gerechten mag je daslookbladeren pas op het eind (versnipperd) toevoegen om de inhoudsstoffen in tact te laten. Tijdens de bloei vermindert de smaak van het blad en kun je de bloemen eten en na de bloei het zaad en de wortel.

De werkzame stoffen gaan verloren door drogen. Daarom is het belangrijk het kruid vers te nuttigen.
Wanneer je de bladeren plukt en de wortel in tact houdt, dan breng je geen schade toe aan de plant. Er zullen vanzelf weer nieuwe bladeren verschijnen.
Daslook is op veel plekken in het wild te vinden. Ook is de plant bij o.a. tuincentra te verkrijgen en kun je het in je eigen tuin zetten. Het schijnt katten op een afstand te houden. Heb je geen eigen tuin? Zet hem in het park in de schaduw!


Gezond

Daslook bevat heel veel vitamine C, zeer veel ijzer, maar ook zwavel, mangaan en magnesium.
Of het waarheid is dat dassen het kruid daadwerkelijk eten om hun bloed te zuiveren? Voor de mens is het kruid in ieder geval bloedzuiverend. Daslook helpt om stoffen die niet in ons bloed thuishoren af te voeren.
  

Daslook - Kruidengeheimen    Daslookstengel - Kruidengeheimen

  Daslook  

Spijsvertering & Bloed

Het geurige kruid helpt de spijsvertering te stimuleren en te verbeteren. Het vermindert darmgassen en een opgeblazen gevoel. Het herstelt een verstoorde darmflora. Geneeskrachtige kruidendruppels van het kruid zijn bij de drogist te koop en worden aangeraden bij candida, wormen en verschillende spijsverteringsproblemen.
Verder heeft het kruid een gunstig effect op de bloedcirculatie en de bloeddruk. Er zit een stofje in daslook wat bloedklontering vermindert, het cholesterolgehalte verlaagt en de aderen reinigt. Daarom wordt daslook gebruikt om aderverkalking te remmen en wordt het preventief ingenomen om andere hart- en vaatziekten te voorkomen.


Waarschuwing

Er is echter n ding waar iedereen rekening mee moet houden. Het blad van daslook lijkt op het giftige Lelietje van Dalen en de eveneens giftige Herfststijloos.
Daarom MOET je altijd eerst ruiken en het blad kneuzen voordat je het plukt om in je gerechten te verwerken. Alleen de geur van daslook lijkt op die van knoflook.
Verder waarschuwt men dat je bij een hele grote dosis daslook last kan krijgen van je maag. Volgens mij geldt dat voor alles, maar luister hierbij ook gewoon naar je lichaam.
Net als bij knoflook kan je ruiken wanneer iemand daslook heeft gegeten. Een kopje thee met Peterselie kan deze geur verminderen.

Daslook daslookzaad

Bijsluiter

Helaas heeft de wetgeving in Nederland bepaalt dat er bij natuurlijke medicijnen geen bijsluiter toegevoegd mag worden. Wil je overwegen om daslookdruppels in te nemen? De verkoper mag je wel een persoonlijk advies geven. Verschillende kruidenbedrijven hebben daarvoor speciaal een deskundige telefonist(e) in dienst genomen.


Honden

Omdat honden een ander spijsverteringsstelsel dan de mens hebben en ze niet goed op looksoorten reageren, zullen ze waarschijnlijk weinig tot geen daslook gaan eten. Wanneer je daslookpesto gaat maken heb je in ieder geval geen hond nodig om de pan uit te likken... Waarschijnlijk doe je het zelf, zo lekker is het!


Daslookpesto

Snij een bosje daslookblad fijn en meng het met een flinke scheut koudgeperste olijfolie, een hand zaden of noten en wat Parmezaanse kaas. Pureer alles met een staafmixer of blender tot een smeuge massa en breng op smaak met peper en zout.
Daslookpesto is heerlijk op een stokbroodje of bij pasta. Eet smakelijk!!

Februari 2017
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

  Daslook   

Filmpjes over kruiden

Abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal en blijf op de hoogte van de online kruidenlessen en andere informatie over kruiden: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Meer tips op facebook!
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index

Kruidenoverzicht 
Nieuws & Activiteiten 

daslook
Fijngesneden daslookblaadjes smaken erg lekker in een salade.