Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
Kamille-Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Natuurlijk Kamille

Al duizenden jaren wordt Kamille gebruikt bij klachten voor groot en klein. Al verschillende moeders heb ik blij kunnen maken door te vertellen wat voor mooie eigenschappen het kruid heeft. Een baby of kind met huidproblemen krijgt namelijk van de reguliere* geneeskunde vaak hormoonzalf voorgeschreven. Het helpt vaak wel (tijdelijk), maar moeders die zich in de nadelen van dit product verdiepen willen liever een ander middel. Van hormoonzalf is namelijk bekend dat het de huid -voorgoed- dunner maakt. 

Wat raad ik de moeders aan te doen met Kamille?

- baby's baden in een bad met Kamillethee;
- grotere kinderen wassen zich met een washandje met Kamillethee;
- eczeemplekken worden ingesmeerd met Kamillecrème (recept volgt verder in het artikel);
- en natuurlijk kunnen ze ook Kamillethee drinken. Bij baby's die borstvoeding krijgen, kan de moeder de thee drinken en bij flesvoeding kan 1x daags de voeding aangemaakt worden met kamillethee. (En natuurlijk NIET in de magnetron)

Kamille kan overigens bij veel meer ongemakken ingezet worden. De meeste mensen kennen vast wel het gebruik van stomen boven een pan met kamillethee. Bij verkoudheid helpen de dampen van Kamille de klachten te verlichten.

Verder staat het kruid bekend als ontspannend kruid. 's Avonds een kopje Kamillethee voor het slapen zorgt voor een betere nachtrust. Kamille helpt ook spieren te ontspannen en wordt daarom gebruikt in massage-olie.

Kamillethee helpt de spijsvertering te ontspannen: mensen die het gebruikt hebben, merkten op dat maagpijn, buikpijn, diarree, obstipatie en krampen verminderen.
Kamille helpt ontstekingen te verminderen en verzacht de pijn. Menstruatiepijn verminderen met kamille is een toepassing waar al eeuwenlang dankbaar gebruik van wordt gemaakt.
Het artikel zou te lang worden wanneer ik uitgebreid uitleg hoe je het kruid bij elke klacht moet toepassen, maar gelukkig zijn er collega's van mij die dat goed kunnen uitleggen. Jullie weten inmiddels vast wel hoe de google zoekmachine werkt. Bij ernstigere klachten is het raadzaam om een persoonlijk advies te vragen.


Helaas zijn er ook gevallen waarbij het kruid niet werkt. Ik vind dat logisch. Elke klacht heeft een oorzaak. Wordt de klacht veroorzaakt door verkeerde voeding, allergieën, vaccinaties of misschien door spanningen? Dan is het belangrijk om verder te kijken.
Als de smaak je tegenstaat, dan is het raadzaam om naar een ander kruid op zoek te gaan met dezelfde werking, die je wel aanstaat.

LET OP:
Kamille is een geneeskruid. Gebruik het daarom niet te lang achter elkaar. Maximaal 3 weken gebruiken en daarna overgaan op een ander kruid. Bij overdadig gebruik kan Kamille namelijk klachten veroorzaken.

Theezakjes met Kamillethee lijken misschien wel handig, maar hoe meer een kruid bewerkt is, hoe minder geneeskracht het nog bevat. Kies daarom liever voor losse kruiden of haal ze vers uit je tuin. (Er bestaan tegenwoordig lege papieren theezakjes die je zelf kunt vullen of gebruik een theezeefje of theeëi.)

  Kamille  Kamille

Gedroogde Kamille is bij vrijwel iedere drogist te verkrijgen. Uiteraard kun je het kruid ook zelf oogsten, maar dan is het wel belangrijk dat je weet welke de "juiste" Kamillesoort is. Er bestaan namelijk meerdere soorten Kamille. De meest geneeskrachtige soort is de "echte Kamille", hoewel ook wel gebruik wordt gemaakt van de Roomse Kamille.


Je kunt de echte Kamille herkennen aan de volgende punten:

- het hart van de bloem is geel en de lintbloemen zijn wit. De lintbloemen buigen zich naar onder.

- als je het gele hart van de bloem doormidden snijdt, kun je een kleine holte zien.

- de bloem heeft een sterke geur

- het blad is diep ingesneden (gevederd)

Kamille - Kruidengeheimen
-een geel bolletje met witte lintbloemetjes.

Kamille - Kruidengeheimen  Kamille - Kruidengeheimen
- een holte in het gele bolletje
- gevederd blad          
         

Als je het kruid hebt gevonden, is het natuurlijk heel leuk om zelf een crème te maken van het kruid.

Recept Kamillecrème

- 1 eetlepel geraspte bijenwas (verkrijgbaar bij imker of speciaalzaken)
- 5 eetlepels Kamille-olie
   (als je het zelf wilt maken: www.kruidenmassages/goudsbloem, vervang in het recept de kokosolie door koudgeperste olijfolie en/of zonnebloemolie en de Goudsbloemen door Kamille.

Doe de bijenwas en olie in een vuurvast potje. Zet dit potje in een pan met water en breng het water aan de kook. (Dit noem je au bain mari).
De inhoud van het potje roer je af en toe door met een houten stokje. Je zult zien dat de bijenwas gaat smelten. Als de bijenwas helemaal gesmolten is, haal je het potje uit de pan, roer je tot de vloeistof is gestold en je crème is klaar. De crème is ongeveer een jaar houdbaar.

Toepassingen

Kamille kun je op de huid voor oneindig veel toepassingen gebruiken: Denk aan een onzuivere huid, gevoelige huid, droge huid, ruwe huid of huiduitslag. Bij wonden, zweren, abcessen, kloven, schaafwonden, open benen, brandwonden, huidallergieën, netelroos, dauwworm, luieruitslag, huidirritatie, steenpuisten, aambeien, herpes, jeuk, blaren, etc. etc.

Kamille - Kruidengeheimen

*Regulier en alternatief

Bij de Westerse geneeskunde staat de klacht centraal. Dat betekent dat de klacht wordt bekeken, opgespoord en behandeld of dat je er mee moet leren leven. Er wordt minder gekeken naar oorzaken of het voorkomen van.
Omdat in Nederland ooit algemeen voor deze vorm van geneeskunde is gekozen, noemt men het regulier. Regulier betekent volgens het woordenboek “wat algemeen gebruikt of gedaan wordt”.

Alternatief betekent “anders”. Dat betekent dat er bij alternatieve geneeskunde anders naar de klacht wordt gekeken.

Er zijn heel veel verschillende alternatieve soorten geneeskunde. Bij alternatieve geneeskunde wordt over het algemeen verder gekeken dan naar de klacht alleen. De persoon zelf staat centraal. Lichaam, geest en ziel worden als onlosmakelijk gezien. Meestal wordt gewerkt met natuurlijke oplossingen. En daarom ontwijk ik altijd de termen regulier en alternatief. Voor mij zijn natuurlijke medicijnen gewoon, dus regulier. De mens werkt al eeuwenlang met de natuur samen en de kruiden worden nog steeds vrijwel op dezelfde manier toegepast als dat onze voorouders jarenlang geleden deden. Het eerste niet-natuurlijke medicijn is echter nog geen 200 jaar geleden ontwikkeld. Deze kende zoveel bijwerkingen dat het weer van de markt is gehaald. Nog steeds worden veel medicijnen van de markt gehaald, of weer verbeterd vanwege de hoeveelheid bijwerkingen. Blijkbaar voldoen de meeste medicijnen nog steeds niet aan de verwachtingen.....

Ik begrijp daarom niet waarom een bekend geneeskruid als bijvoorbeeld Kamille niet bij de reguliere medicijnen wordt ingedeeld en bij de apotheek te verkrijgen is.

Kruiden werken over het algemeen milder dan de door de mens ontwikkelde medicijnen en daarom is het goed dat ze er zijn om te gebruiken bij ernstige klachten. Ik hoop dat er een tijd komt waarin de kruiden ook (weer) bij de reguliere medicijnen worden ingedeeld en dat de dokter ze gaat voorschrijven wanneer de klacht nog niet zo ernstig is. Daarom ga ik nog maar even door met informatie over kruiden te verspreiden.............
Tot de volgende keer!


Juni 2015
Andrea Bleeker


 Kamille-Kruidengeheimen

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me voglen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.