Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
kleefkruid - kruidengeheimen 

Reinigend Kleefkruid

In de top tien van de meest “gehate” onkruiden staat het kruid Kleefkruid. Omdat hij daar helemaal niet thuis hoort, wil ik graag de geheimen van kleefkruid aan jullie onthullen.
Kleefkruid dankt zijn naam aan zijn kleverigheid. Bij kinderen geliefd omdat het kruid overal aan vast blijft plakken en die kunnen daar heerlijk mee spelen. Het is een algemeen voorkomend kruid en kan ruim één meter hoog groeien. Kleefkruid heeft slappe stengels, met behulp van zijn weerhaakjes werkt de plant zich langs planten en bomen omhoog.

Kleefkruid groeit graag op omgewerkte grond en is daarom vaak te vinden op akkerlanden. De eigenaar van de grond heeft een hekel aan het snelgroeiende kruid, omdat het de gekweekte gewassen overwoekert. Graangewassen die “verontreinigd” zijn met kleefkruidzaad mogen niet als voedingsgraan voor de mens verkocht worden. Het mag nog wel als voer voor dieren verkocht worden, maar levert dan een stuk minder op. Vandaar dat kleefkruid vaak met gif wordt uitgeroeid.

kleefkruid - kruidengeheimen

Nuttig

Vroeger bestonden er geen “on”kruiden, oftewel nutteloze kruiden en ging men met respect met de gewassen van de aarde om. Als men last had van een “vervelende” plant, werden de wijze mannen of vrouwen erbij gehaald. Men geloofde dat de schepper alleen maar nuttige kruiden aan de aarde had gegeven.
De plant werd onderzocht en men wreef het over de huid. Als er na enkele uren geen vervelende reacties volgden, aten ze de plant, maakten er thee van en gaven het aan willekeurige proefpersonen. Ook mediteerde men bij de plant. Op die manier probeerde men de geheimen van de plant te ontrafelen. Er werd net zo lang doorgezocht totdat het nut van het kruid ontdekt werd.

kleefkruid - kruidengeheimen  kleefkruid - kruidengeheimen
De bladeren van jong kleefkruid zijn rond aan de top,
later in het seizoen worden de bladeren langwerpig en taai.


Gelukkig heeft men ook het nut van kleefkruid ontdekt. In de geschiedenis moet er veelvuldig gebruik van gemaakt zijn. Kleefkruid is eetbaar, zowel rauw als gekookt, maar kent ook diverse medicinale eigenschappen.

Reinigend

Kleefkruid werd namelijk door vele kruidenkenners beschouwd als hét lymfeklierkruid die het lymfestelsel hielp reinigen. Bij de behandeling van aandoeningen waarbij het lymfestelsel was betrokken werd graag gebruik gemaakt van kleefkruid. (Opgezwollen lymfeklieren, amandelonsteking, oedeem, maar ook bij eczeem.) Men heeft ontdekt dat kleefkruid de kwaliteit van het bloed verbetert en dat het een vochtafdrijvende werking heeft.

Hoe schoner het lichaam, hoe beter het kan functioneren, dus hoe minder kans op lichaamsklachten.
Vandaar dat men vroeger in de lente, wanneer de natuur vol staat met reinigende kruiden, het lichaam ging reinigen. Tegenwoordig “wachten” wij meestal totdat we ziek worden en gaan dan pas reinigen, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Je kunt thee van kleefkruid maken, maar ook kun je het kruid laten meetrekken in soep of versnipper het over een salade. Wanneer je het blad rauw wilt eten, doe dat dan in het voorjaar. Later in het jaar worden de bladeren stugger en kun je je verslikken in de taaie vezels.
De zaadjes zijn ook eetbaar.
Bij klachten is het aan te raden een kuur met kleefkruid te volgen en meerdere keren per dag iets van kleefkruid te eten of drinken. Bij de betere drogist is een alcoholische oplossing (tinctuur) van het kruid te koop onder de Latijnse naam "Galium aparine". Op de bijlage staat de wijze van inname vermeld. Kinderen mogen het ook gebruiken. Ik ben er niet achter gekomen of ze ooit onderzocht hebben of de tinctuur van kleefkruid gecombineerd kan worden met synthetische medicatie.

kleefkruid - kruidengeheimen
Dieren zijn overigens ook gek op kleefkruid, verwen ze regelmatig met het versgeplukte kruid.
Kleefkruid kun je ook eten, versnipper het kruid bijvoorbeeld over een broodje kaas
of maak er een kopje thee van.Onze voorouders maakten een prop van kleefkruid en gebruikten dit als zeef om vloeistoffen te reinigen van stof en vliegjes. Leuk om eens te proberen!
Bij het zeven van melk maakte men gebruik van kleefkruid, omdat het een natuurlijk stremsel is bij de bereiding van kaas.

Gif

Zou het gif van de akkerbouwers helpen om kleefkruid voorgoed uit te roeien?
Wanneer je weet dat kleefkruid graag groeit op grond die verstoord is, dan kun je je afvragen of het helpt om gif te spuiten. Het gif zorgt voor een nog grotere verstoring in de grond, want ook de insecten zullen het loodje leggen.
Veel onkruiden hebben de taak het bodemleven te herstellen, dus die zullen blijven terugkomen totdat hun taak volbracht is. Ik denk dat kleefkruid pas uitgeroeid zal zijn wanneer de akkers compleet levenloos zijn gespoten door het gif en er helemaal geen gewassen meer groeien...


Kleefkruid kweken?

Vanwege het reinigende effect op lymfe en bloed kun je bij veel verschillende lichaamsklachten denken aan kleefkruid. Mijn wens is dat kleefkruid als geheel kruid (dus niet ontleed!!) verder onderzocht gaat worden en uiteindelijk door artsen aangeraden zal worden. Wie weet laten de akkerbouwers hun akkers dan vol met kleefkruid groeien!

mei 2014
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

 kleefkruid - kruidengeheimenkleefkruid - kruidengeheimen kleefkruid - kruidengeheimen

Foto's boven: Bloemen en zaad van kleefkruid.

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Index


kleefkruid - kruidengeheimen
Kleefkruid heeft een vierkante stengel.