Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
kleefkruid - kruidengeheimen

 

Reinigend Kleefkruid

Enkele aanvullingen bij het filmpje over kleefkruid wat te bekijken is op YouTube: https://youtu.be/hmK4UNyJsYw


In de top tien van de meest “gehate” onkruiden staat het Kleefkruid. Omdat hij daar helemaal niet in thuis hoort, wil ik graag enkele geheimen van het kruid onthullen.
Kleefkruid dankt zijn naam aan zijn kleverigheid. Bij kinderen is het geliefd omdat het overal aan vast blijft plakken; ze kunnen er heerlijk mee spelen. Het is een algemeen voorkomend kruid en de stengels kunnen ruim één meter lang worden. Kleefkruid heeft slappe stengels, maar met behulp van zijn weerhaakjes kan hij zich langs planten en bomen omhoog werken.

Kleefkruid groeit graag op omgewoelde grond en is daarom vaak te vinden op akkerlanden. Meestal heeft de eigenaar van de grond een hekel aan het snelgroeiende kruid, omdat het gekweekte gewassen overwoekert. Graangewassen die “verontreinigd” zijn met kleefkruidzaad mogen niet als voedingsgraan voor de mens verkocht worden. Het mag wel als voer voor dieren dienen, maar levert bij de verkoop een stuk minder op. Vandaar dat kleefkruid vaak met gif wordt uitgeroeid.

Kleefkruid - Kruidengeheimen


Nuttig

Vroeger bestonden er geen “on”kruiden, ofwel nutteloze kruiden, en ging men met respect met de gewassen om. Men geloofde dat de Schepper alleen maar nuttige kruiden aan de aarde had gegeven. Als men last had van een “vervelende” plant, werden de wijze mannen of vrouwen erbij gehaald en werd de plant onderzocht. Men wreef het kruid over de huid. Als er na enkele uren geen vervelende reacties volgden, aten ze van de plant of maakten er thee van. Ook mediteerde men bij de plant. Op die manier probeerde men de geheimen ervan te ontrafelen. Er werd net zo lang doorgezocht totdat het nut van het kruid was ontdekt.

Gelukkig heeft men het nut van kleefkruid ontdekt. In de geschiedenis moet er veelvuldig gebruik van gemaakt zijn, want het kruid kent diverse medicinale eigenschappen.


Reinigend

Kleefkruid wordt door veel kruidenkenners beschouwd als hét lymfeklierkruid. Het reinigt het lymfesysteem en zorgt op die manier voor een betere doorstroming. Tegelijk heeft het een herstellende werking. Bij allerlei aandoeningen waarbij het lymfestelsel betrokken is, kun je gebruik maken van kleefkruid. Onder andere bij opgezwollen lymfeklieren, keelontsteking, vochtophopingen en huidproblemen. Kleefkruid helpt ook de kwaliteit van het bloed te verbeteren.

Hoe schoner het lichaam, hoe beter het kan functioneren, dus hoe minder kans op lichamelijke klachten. Vandaar dat men vroeger in de lente, wanneer de natuur vol staat met reinigende kruiden, het lichaam ging reinigen. Tegenwoordig “wachten” wij meestal totdat we ziek worden en gaan dan pas reinigen, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.


Toepassingen kleefkruid

De kennis over kleefkruid is al heel oud en overgeleverd door onze voorouders. Het is een veilig kruid. Hoe lang dat duurt, zal bij elke persoon verschillend zijn.
Omdat kleefkruid ontgift en zuivert, kan het heel divers gebruikt worden.

Wat belangrijk is om te weten: de lymfevaten lopen vlak onder de huid. Wanneer je strakke kleding draagt, blokkeer je de lymfevaten. Als je daardoor problemen krijgt, heb je geen baat bij kleefkruid, maar is het beter losser zittende kleding te drage

- Kleefkruid wordt gezien als een kruid waarmee je kunt afvallen omdat de stofwisseling versnelt en overtollig vocht wordt afgevoerd.

- Het kan worden gegeven na een operatie of blessure.

- Bij opgezette, pijnlijke borsten; mogelijk veroorzaakt wanneer de lymfekanalen in de borst verstopt zijn. Dan ontstaan stagnaties en kunnen cysten ontstaan.

- Opgezette of ontstoken klieren, bij keelontsteking bijvoorbeeld.

- Bij virus, bacterie en schimmelinfecties.

- Het versterkt het immuunsysteem en versnelt herstel tijdens of na ziekte.

- Overmatige transpiratie (kleefkruid voert overtollig vocht via de nieren af).

- Kleefkruid maakt de fijne adertjes in het lichaam schoon.

- Het kan bloedstolsels tegengaan.

- Het heeft een gunstig effect op de nieren en de blaas; bij stenen en gruis, nierontsteking en brandende urine.

- Te gebruiken bij prostaatklachten en seksueel overdraagbare ziektes.

- Bewegingsstelsel: Vanwege de reinigende werking van kleefkruid werkt het goed blij klachten die ontstaan zijn door een ophoping van afvalstoffen: stijfheid, reumatiek, artritis en bij fibromyalgie.

- Kleefkruid heeft een positief effect op de omhulsels van de zenuwen.

- Het is goed voor kinderen in de groei, voor hun bindweefsel en botten.

- Kleefkruid kun je gebruiken bij alle huidproblemen: wonden, eczeem, puistjes, vlekken, ontstekingen, etc. Vroeger werd het gepureerde kruid aangebracht op de plaats van beten door giftige slangen, spinnen en insectensteken.

- Bij huidproblemen is het aan te raden kleefkruid zowel in- als uitwendig te gebruiken.

 

Gebruik

Alle bovengrondse delen van de plant zijn eetbaar en je kunt er thee van maken.
In het filmpje over kleefkruid laat ik op verschillende manieren zien hoe je gebruik kunt maken van het kruid en vertel ik dat je de dosering langzaam moet opbouwen om te voorkomen dat je last krijgt van ontgiftingsverschijnselen.

Link: https://youtu.be/hmK4UNyJsYw

 

Veel kijkplezier!

mei 2014 + aangevuld in april 2023
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl


 

Kleefkruid - Kruidengeheimen

 

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Index

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.


kleefkruid - kruidengeheimen  kleefkruid - kruidengeheimen
De bladeren van jong kleefkruid zijn rond aan de top,
later in het seizoen worden de bladeren langwerpig.