Kruidengeheimen

Index


   Klein Hoefblad - Kruidengeheimen  Klein Hoefblad - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Het nut van Klein Hoefblad

Van veraf lijkt het net een paardenbloem. Dichterbij zie je dat het toch echt een ander plantje is: Klein Hoefblad.
Het bijzondere van deze plant is, dat je in het voorjaar alleen de bloem ziet. Wanneer de bloem verwelkt, verschijnt pas het blad. Deze plant noemen ze daarom een “naaktbloeier”. De plant wordt maximaal
30 centimeter hoog en de bloemen openen zich in het voorjaar alleen in de volle zon.

Het blad lijkt op een paardenhoef. Daarom hebben ze de plant "Klein Hoefblad" genoemd. Er bestaat ook een plant die Groot Hoefblad heet, die heb je vast wel eens gezien. Dat zijn die hele grote bladeren die vaak langs de slootkant groeien. (Zie foto onder aan de pagina.)

Longen

Hoefblad werd vroeger gebruikt bij longklachten. Wanneer je last hebt van heel veel slijm kun je een blad op je longen leggen. Doe er een strak shirt overheen of zet het vast met tape zodat het blijft vastzitten. Waarschijnlijk zul je na een tijdje merken dat je longen ontspannen en dat je meer lucht krijgt. Het kruid staat namelijk bekend om zijn ontkrampende en slijmafvoerende werking. Vooral geschikt bij kleine kinderen of baby’s! (Leg er een zachte doek tussen zodat het blad niet kan irriteren op de huid).

Klein Hoefblad - Kruidengeheimen   Klein Hoefblad - Kruidengeheimen

Bladeren

In de tijd van de Romeinen rookte men sigaretten van het gedroogde blad bij longklachten.

De bladeren van klein hoefblad zijn donzig behaard. Vroeger dacht men dat de goden ons hiermee een teken hadden gegeven. Dit kenmerk zou betekenen dat het kruid helend werkt voor de huid en de slijmvliezen.
Door onderzoek blijkt deze veronderstelling te kloppen: Naast de positieve werking op de binnenhuid en slijmvliezen van de luchtwegen, helpt het kruid bij eczeem, zweren en insectenbeten. Van het blad kan een papje worden gemaakt die je op de huid kunt bevestigen bij huidklachten. 

 
Klein Hoefblad in februari/maart
Aan de stengel zie je duidelijk het verschil met een paardenbloem.

  Klein Hoefblad  Klein Hoefblad - Kruidengeheimen  Klein Hoefblad - Kruidengeheimen

Eetbaar

Eeuwenlang heeft men tinctuur van de wortel gemaakt voor bovengenoemde klachten. Een tinctuur is een alcoholische oplossing en werkt meestal nog sterker dan het verse kruid. Helaas mag de tinctuur van klein hoefblad in Nederland niet meer verkocht worden omdat "we" meer vertrouwen in de door de mens gemaakte synthetische medicijnen. Dat is erg jammer, maar het blad en de bloem van klein hoefblad mogen nog wel worden gegeten.
Alle bovengrondse delen zijn een bron van vitaminen en mineralen en bevatten stoffen die de spijsvertering stimuleren. Ze kunnen fijn gesnipperd worden in een salade, op een broodje kaas of meegebakken worden met een gebakken ei. De bladeren kunnen ook gekookt worden, zoals in een stamppot of soep.
Alleen het jonge blad is lekker.
Later in het seizoen wordt het blad taai en wordt er alleen thee van gemaakt.

Klein Hoefblad - Kruidengeheimen  Klein Hoefblad - Kruidengeheimen

Vervuiling

Let trouwens op waar je de plant oogst!
Het blad is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor de grond. Klein Hoefblad is namelijk in staat chemisch vuil op te nemen en te vernietigen en is dus een goede milieureiniger.
Enige tijd terug vertelde iemand mij dat hij verontreinigde grond had gekocht. Hij heeft de grond een paar jaar braak laten liggen en heeft al het onkruid laten groeien. Na een paar jaar werd de grond opnieuw getest en bleek er niets meer van de verontreiniging terug te vinden! De grond zat weer barstensvol met levende insecten. De natuur had het probleem zelf opgelost!
Ons lichaam kan problemen ook zelf oplossen. Wanneer ons lichaam vervuild is, krijgen wij griep, koorts, een ontsteking of huiduitslag. Dit zijn natuurlijke manieren om afvalstoffen te lozen. Hierdoor wordt voorkomen dat afvalstoffen belangrijke organen kunnen beschadigen. Maar wat doen wij? Wij nemen een ontstekingsremmer of aspirientje om de koorts te onderdrukken en smeren een zalfje op de huid die de huid afsluit. Het vuil blijft hierdoor in het lichaam. Zijn we dan wel goed bezig???

 Klein Hoefblad

Recept voorjaarssalade

Nodig:

Eetbare bladeren, zoals blad van de paardenbloem, zevenblad, daslook, smeerwortel, duizendblad, brandnetel, valeriaan, etc.
Eventueel eetbare bloemetjes van klein hoefblad, rode klaver, paardenbloem, madeliefje etc.
Stengel bleekselderij, paprika en/of appel
Koude gekookte bietjes
Fetakaas
Sesamzaad
Zoetzuur (bijvoorbeeld augurken) met een paar eetlepels sap
Een eetlepel honing

Snij alles fijn, meng en geniet!

klein hoefblad

Fotografie en tekst: Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

Klein Hoefblad - Kruidengeheimen    Klein Hoefblad - Kruidengeheimen

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Index


Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


         Klein Hoefblad - Kruidengeheimen   Klein Hoefblad - Kruidengeheimen