Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht



Klimop - Kruidengeheimen  Klimop - Kruidengeheimen

In de winter valt de klimop op omdat de plant altijd groen en daarom goed zichtbaar is.

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Zuiverend Klimop

De huizen van nu hebben steeds minder verbinding met de natuur: Alles wordt potdicht gemaakt om vooral geen warmte te verliezen. Verse zuurstof wordt daardoor wel buiten gelaten. Het materiaal waarmee huizen worden gemaakt, geverfd en bekleed hebben steeds minder een natuurlijke oorsprong. De damp van al deze niet-natuurlijke middelen ademen wij binnenshuis in. Een dag tussen vier muren kán vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Toch krijgen in verhouding weinig mensen last van deze afsluiting met de buitenwereld. Dat komt omdat er natuurlijke hulpmiddelen zijn die de lucht zuiveren: Planten!

Bladeren van planten ademen kooldioxide in en zetten deze om in verse zuurstof.
Planten werken luchtzuiverend. Ze kunnen giftige stoffen uit de lucht opzuigen en deze omzetten in onschadelijke stoffen. Maar bladeren werken ook als een filter voor fijn, zwevend stof en kunnen een groot deel van het fijnstof uit de lucht halen.

Uit onderzoek blijkt dat eén van de beste luchtzuiveraars de klimop is. In ons klimaat kan deze zowel binnenshuis als buitenshuis overleven. Er zijn verschillende klimopsoorten. In dit artikel beschrijf ik de klimop die wereldwijd onder de Latijnse naam “Hedera helix“ bekend staat.

Klimop - Kruidengeheimen

Uiterlijk

De Hedera helix is de groene “buiten-klimop” die je overal in het wild vindt. Deze heeft iets grotere bladeren dan de groene klimop die meestal binnenshuis wordt neergezet. In de winter valt de plant buiten op, omdat de klimop altijd groen en daarom goed zichtbaar is. De takken kunnen tientallen meters lang worden. Klimop houdt zich vast met kleine hechtwortels. De donkergroene bladeren hebben een wasachtig oppervlak met lichtgekleurde, aderige nerven. De bladeren aan één plant kunnen verschillende vormen hebben. De meeste bladeren zijn handvormig met 3 of 5 lobben maar aan de bloeiende takken zijn de bladeren weer eirond.
De plant bloeit in de herfst met geelgroene bloemetjes om vervolgens in de lente dofzwarte besjes te vormen.

Klimop - Kruidengeheimen  Klimop - Kruidengeheimen
de bladeren aan één klimopplant kunnen verschillende vormen hebben.

Klimop - Kruidengeheimen  Klimop - Kruidengeheimen

Foto linksonder: Klimop in bloei.
Foto rechtsonder: besjes klimop
  Klimop  Klimop-bes

Luchtwegen

Naast het feit dat de plant de lucht kan zuiveren, wordt de plant in de kruidengeneeskunde gebruikt om de luchtwegen te zuiveren. De plant is echter te sterk om op eigen houtje in te nemen. De besjes zijn giftig en het blad kan bij inname verschillende vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Daarom wordt het kruid voor inwendig gebruik verdund en zo wordt er een veilig, homeopathisch middel van gemaakt.
Dit middel vergemakkelijkt het ophoesten van slijm en zorgt ervoor dat het slijm wordt opgelost. Daarnaast ontspant het verkrampingen van de longen en werkt het zeer goed bij chronische luchtwegaandoeningen zoals bronchitis, astma en kinkhoest.
Er zijn verschillende merken die klimop gebruiken in hun hoestdrank, mede vanwege de antibacteriële, parasiet- en schimmelwerende werking. (Let op het verschil wanneer je de hoestdrank koopt: het ene merk gebruikt verschillende e-nummers en het andere merk maakt het middel puur natuur.)

Dieren hebben een veel beter ontwikkeld instinct dan de mens en daarom heeft de mens vaak dieren geobserveerd om achter bepaalde eigenschappen van planten te komen. Dieren eten geen klimopblad, hoogstens gaan ze op zoek naar insecten die zich daar verstoppen. Maar wilde dieren die gewond zijn of gestoken worden door een insect, gaan wel op zoek naar de plant. Dieren wentelen zich dan in klimopbladeren. De boeren die dit zagen gingen hun zieke vee daarom behandelen met klimop. Bij verwondingen of etterende wonden maakten ze een papje van het blad wat ze op de wonden bevestigden. Omdat inderdaad bleek dat de klimop helende en desinfecterende eigenschappen heeft, is de mens het kruid ook uitwendig gaan gebruiken. De mens ontdekte dat het blad tevens een jeukstillend, pijnstillend én verdovend effect heeft. Klimop verhoogt de doorbloeding van de huid, stimuleert de vorming van nieuwe huid en verminderd zwellingen.

Uitwendige toepassingen

- Jeuk, huiduitslag of schimmelinfecties; wassen met klimopwater of maak een crème van klimop.

- Vaginale candida; wassen met klimopwater.

- Voetschimmel; een voetenbad met klimopblad.

- Kloven en barstjes; hand- of voetenbad met klimopblad.

- Bevroren ledematen, brandwonden, etterende wonden, wonden die niet willen helen, reumatische pijnen; een verband met klimopwater nat maken en op lichaamsdeel bevestigen. Wanneer het is opgedroogd verversen. 

- Hoofdpijn; een washandje gedrenkt in klimopwater op het voorhoofd of papje van gekneusde bladeren.

- Verkoudheid; een washandje gedrenkt in klimopwater op de keel of op de longen.

- Eksterogen, likdoorns, wratten; voetenbad met klimopblad of blad kneuzen en bevestigen.

- Spinnen- en insectenbeten; blad kneuzen en wrijven over de pijnlijke plek.

Klimop - Kruidengeheimen

Hoe maak je klimopwater:

Verzamel klimopbladeren, scheur ze klein en zet ze onder water (Eventueel maak je ze in een blender nog extra klein). Laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken. Af laten koelen, zeven en bewaar in een glazen fles in de koelkast. (Plak er wel een briefje op dat dit water alleen voor uitwendig gebruik is!)
Herhaal de behandeling maximaal twee keer per dag een week lang. Hou de huidreactie goed in de gaten, schijf het eventueel op. Om een papje te maken kook je fijn gesneden klimopbladeren met water en een paar eetlepels gebroken lijnzaad.

Haren
Klimopbladeren verbeteren de doorbloeding. Door zijn schimmeldodende en wondhelende werking kan het water gebruikt worden om de haren te spoelen bij haaruitval, haarluizen, wondjes of jeuk op de hoofdhuid. Klimop kan de haren wel iets donkerder kleuren!

Nuttige plant

Naast de reiniging van de lucht wordt wordt klimop in tuinen vooral toegepast om muren en tuinafscheidingen te laten begroeien. De bladeren werken geluiddempend. De dichte bladeren van de klimop zijn tevens een nest- en rustplaats voor vogels. De bessen dienen als voedsel voor o.a. de merel. Vlinders verstoppen zich in de nacht tussen de bladeren. Omdat er in de herfst weinig andere planten bloeien is de bloeiende klimop voor vele insecten in de herfst een rijke bron van nectar en stuifmeel.

Zeep

In klimop zitten veel saponinen. Saponinen worden ook wel zeepstoffen genoemd; het zijn schoonmakende, antibacteriële en schimmelwerende stoffen; dat is de reden dat klimop gebruikt kan worden als schoonmaakmiddel.

Afwasmiddel:
Pers een citroen uit en gebruik het sap voor bijvoorbeeld een kop thee want dat heb je niet nodig.
Snij of knip de schil van de citroen in kleine stukjes en doe ze samen met een hand vol klimopbladeren en water in een blender en maal ze fijn. Kook het mengsel ongeveer 15 minuten, laat het afkoelen en zeef het. De vloeistof die je overhoudt is een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Voor de afwas heb je een scheut van dit water nodig. Het gaat NIET schuimen, maar het is een natuurlijke vet-oplosser en bij ondergetekende werkt het beter dan het eco-afwasmiddel van de natuurwinkel!

Klimop - Kruidengeheimen    Klimop - Kruidengeheimen

De schillen van een citroen met een hand vol klimopbladeren in water.
Fijnmalen in de blender, 15 minuten koken, zeven en je hebt een eco-afwasmiddel.

Wasmiddel:
Wanneer je het middel wilt gebruiken voor in de wasmachine, dan is het geschikt voor de DONKERE was. (Doe er dan geen citroenen in).

Terwijl je de klimop waarschijnlijk dagelijks passeert had je vast niet gedacht dat de plant zoveel positieve eigenschappen heeft. De plant is zó veelzijdig dat ik moeite had een geschikte titel te bedenken. De plant zuivert de lucht, de luchtwegen, de huid, de afwas, oftewel ..........ZUIVEREND KLIMOP!

december 2015
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

 

Index