Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtKnoflook - Kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Krachtig Knoflookelixer

Haar familie bestaat tot slechts de derde graad al uit meer dan 500 mensen. Allemaal hebben ze één ding gemeen: Ze zijn opgegroeid met hét elixer. Een geheim recept dat al eeuwenlang van moeder op dochter is doorgegeven om de gezondheid van de familie in stand te houden. Nu hebben ze met elkaar besloten het recept in de openbaarheid te brengen.

Ze vraagt of ik bij haar langs wil komen en ze vertelt me haar levensverhaal. Ze is geboren in Iran en komt uit een gezin met negen kinderen. Haar leven was vroeger puur en eenvoudig. Iedere dag gingen ze de bergen in op zoek naar voedsel. De tassen die aan hun paard hingen werden vol geladen met wilde aardappels, fruit en kilo’s noten. Op bijzondere dagen namen ze een schaap en allerlei pannen mee die aan het paard werden vastgebonden. Het schaap werd in de bergen geslacht en gebraden en ze dronken vers water uit de bron.
Hun woning bestond slechts uit twee vertrekken; de slaapkamer van haar ouders en de woonkamer. Deze laatste werd iedere avond omgetoverd tot een slaapvertrek voor de kinderen. Iedereen pakte zijn matras, kussen en dekbed van een grote stapel om allemaal naast elkaar in een rij te gaan liggen. De hoezen van de slaapattributen waren allemaal handgeweven van de katoenplant die bij haar in de buurt groeide. Deze hoezen waren gevuld met schapenwol van hun eigen schapen.
Ze kookten buiten op een groot vuur onder een afdak.

Deze tijd ligt inmiddels ver achter haar. Wegens omstandigheden heeft ze haar geboortegrond verlaten en woont ze alweer jarenlang in een nieuwbouwwijk in een stad in een ver land.

  knoflook  Knoflook

Medicijn

Het gezondheidselixer waar ze over wil vertellen is gemaakt van knoflook. Knoflook is een gemakkelijk gewas om te kweken. In het najaar worden losse knoflookteentjes in de grond gestopt. Medio juni, wanneer het loof van de plant geel is verkleurd, is zo’n teentje uitgegroeid tot een bol en gereed om te rooien. Gedroogde knoflook kan maandenlang worden bewaard.
Wanneer je zelf een stukje grond hebt en knoflook wilt planten, gebruik dan geen knoflookteentjes uit de supermarkt. Deze zijn vaak behandeld met een chemisch middel wat voorkomt dat de knoflookbollen gaan uitlopen. De knoflookteentjes van de natuurwinkel zijn wel geschikt, of bestel ze bij een kweker.

In het Westen gebruiken wij knoflook vooral als smaakmaker maar het is ook een natuurlijk middel om de spijsvertering te bevorderen.
Al ver voor onze jaartelling, gebruikte men knoflook als medicijn. Het is goed voor hart- en bloedvaten en vermindert klontering van het bloed. Men gebruikte het als geneesmiddel bij aderverkalking, trombose, spataderen en andere hart- en vaatziekten. Van knoflook is ook bewezen dat het cholesterolverlagend werkt. Knoflook is overigens familie van de ui die een soortgelijke werking heeft.
  

   Knoflookteentje planten - Kruidengeheimen  Knoflook - Kruidengeheimen  Knoflook - Kruidengeheimen

Eén knoflookteentje in de grond, groeit langzaam uit tot een nieuwe bol.

Peterselie

Knoflook werd overigens alleen door ‘de gewone man’ gebruikt. De rijke elite wilde zich niet met de geur die deze plant veroorzaakt omringen. Deze geur kun je overigens verminderen wanneer je peterseliethee* bij de maaltijd drinkt.
(*Overgiet een handje peterselie met water dat net van de kook af is en laat dit tien minuten trekken voordat je het zeeft en drinkt.)

Knoflook kan schadelijke bacteriën vernietigen. Het schijnt dat soldaten in de strijd vroeger teentjes knoflook bij zich hadden. Wanneer ze een verwonding hadden, smeerden ze de wond direct in met hun (gekneusde) knoflookteentje om de huid te ontsmetten.
Bij verkoudheidsklachten maakte men vroeger hoestdrank van de knoflookteentjes. Bij schurft of hoofdluis werd het lichaam ingesmeerd met een doorgesneden teentje knoflook om ongedierte op afstand te houden.

(Niet iedereen kan tegen knoflook. Luister altijd naar je eigen lichaam.)

  Knoflook - Kruidengeheimen Knoflookbol - Kruidengeheimen

Meeldauw en bladluis

Je kunt knoflook ook gebruiken voor je planten. Giet kokend water op geplette knoflookteentjes en laat dit 24 uur trekken. Spuit dit afgekoelde water in je planten wanneer ze last hebben van meeldauw en bladluis. Vooral tomatenplanten reageren hier goed op.

Knoflookelixer - Kruidengeheimen  Knoflookelixer - Kruidengeheimen  Knoflookelixer - Kruidengeheimen

Gedroogde knoflookbollen overgoten met een kwaliteitsazijn.
Wegzetten in een donkere kast.
Na 7 jaar blijkt dit een krachtig elixer.
 

Geheim recept

De mooie Iraanse dame, die er minstens tien jaar jonger uitziet dan ze in werkelijkheid is, neemt me uiteindelijk mee naar haar voorraadkamer. Daar staat een grote kast en ze wijst me de potten met het geheime elixer. Ze kijkt naar de labels en pakt een pot van het jaartal 2006 uit de kast.
‘Aan deze potten heb ik mijn gezondheid te danken’, verklapt ze mij.
‘Het geheim is dat knoflook krachtiger wordt wanneer je gedroogde, onbespoten bollen in een glazen pot stopt en de bollen overgiet met een kwaliteitsazijn. Deze potten moet je daarna jarenlang in het donker wegzetten. Hoe langer je ze laat staan, hoe zoeter en krachtiger het elixer wordt.’
Ze laat me een teentje proeven dat ze elf jaar geleden in druivenazijn heeft gezet. Deze smaakt inderdaad heerlijk zoet en zacht.
‘In principe is het elixer na zeven jaar klaar, maar langer laten staan mag ook,’ vertelt ze erbij.

De Iraanse dame maakt er een hele gezellige middag van en ze laat me heerlijke kruidenthee, hapjes en kip met limoen en munt proeven. Die laatste combinatie heb ik nog nooit eerder geproefd, maar het smaak erg goed. Wanneer ik eindelijk naar huis ga, krijg ik een pot met het elixer in mijn handen gedrukt.
 ‘Elke dag een teentje knoflook en je wordt niet ziek’, verzekert ze me. ‘De azijn zelf is lekker in een salade.

Met het “voormalige kruidengeheim” onder mijn arm stap ik de deur uit. Ik zal er zuinig mee zijn, want het duurt nog jaren voordat mijn eigen elixer klaar is…

Juni 2017
Andrea Bleeker

www.kruidengeheimen.nl

Met dank aan Jeanine Bakker die mijn tekst heeft nagekeken op taal- en vormfouten.

Knoflook - Kruidengeheimen

De knoflookstengels worden vaak aan elkaar gevlochten en opgehangen om te drogen.

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

 

Index