Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtFilmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.


Koolbladeren

"Koolbladeren zijn helend en pijnstillend".
Toen mijn docente dit tijdens mijn opleiding kruidengeneeskunde vertelde, kon ik het bijna niet geloven. Zo simpel en niemand die het wist. Natuurlijk heb ik het meteen uitgeprobeerd en inderdaad, het werkte!
Destijds had ik vaak last van mijn schouders. Daarom klemde ik bijna dagelijks een koolblad onder mijn bh-bandjes (hierdoor bleef het vastzitten) omdat ik merkte dat mijn klachten hierdoor verminderden.

Het valt me op dat veel oudere mensen nog wel op de hoogte zijn van deze kennis. Wanneer iemand hoort dat ik met kruiden werk, vertellen ze mij regelmatig hun ervaringen met open wonden, ontstoken wonden, verzwikkingen etc.

Hoe werkt het? Je pakt bij voorkeur de buitenste bladeren van de kool. Hoe verser de kool, hoe beter. Het maakt niet uit van welke kool; witte kool, rode kool, spitskool, savooiekool, maar ook de bladeren van de spruitjes en van de bloemkool kunnen worden gebruikt.
Je haalt de nerven uit de kool en rolt met een deegroller over de bladeren zodat de sappen loskomen. Daarna bevestig je het blad op de huid. Laat het een paar uur zitten. Eventueel kun je het blad dan verversen.

Koolkompres  Kool dikke enkel  

Bij een verstuiking; een gekneusd koolblad met verband vastzetten en een paar uur laten zitten.
De koele koolbladeren zorgen voor een pijnstillend effect en zorgen dat de zwelling vermindert.

koolblad op enkel  enkel in verband met kool  

Bij een wond kun je een gaasje op de wond leggen en daarna het koolblad er bovenop voordat je het vastzet.

Kool trekt uit het lichaam wat er niet in hoort.  Zo trekt hij vocht uit opgezette gewrichten, de warmte uit een ontsteking en ziektestoffen uit het bloed. Maar kool geeft ook levenskracht terug. Kool werkt door de huid heen op dieper gelegen organen als een soort trekpleister, die al het ongewenste naar de oppervlakte trekt. Daarnaast werkt kool desinfecterend.

En verder bij diverse klachten te gebruiken: hoofdpijn (eventueel een blad in de nek als deze heel warm aanvoelt), gezwollen klieren, keelpijn, blauwe plekken, insectenbeten, zweren op de huid, etc. etc.

Als je het wilt uittesten, maar je hebt geen klachten: bevestig dan een blad op je nieren of op je lever en kijk wat het met je urine of ontlasting doet. Koolbladeren kunnen zelfs reflectorisch werken op bepaalde reflexpunten in de huid, waardoor een orgaan gunstig be´nvloed wordt. (Voetreflexologie).

Kool, het goedkoopste medicijn. Probeer het uit en vertel het door!

Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl

   

Kool - Kruidengeheimen
Je kunt elke kool gebruiken, ook de savooiekool

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

 

Index

Kruidenoverzicht   |    Nieuws & Activiteiten     |    Contact

Kool - Kruidengeheimen