Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtkweekgras - kruidengeheimen

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.

Kweekgras

Elytrigia repens

Tijdens mijn opleiding kruidengeneeskunde kreeg ik de opdracht om een presentatie te houden over kweekgras. In die tijd kende ik nog weinig planten bij naam, laat staan grassen. Dus geheel onbevangen sprokkelde ik uit verschillende kruidenboeken informatie bij elkaar. Omdat ik hem zo interessant vond, wilde ik dat gras graag leren kennen. Aan een tuinder vroeg ik of hij een stekkie voor me had. Toen ik de plant uiteindelijk echt leerde kennen, begreep ik pas de reactie van de man die mij destijds keihard in mijn gezicht uitlachte...

Inmiddels ben ik heel wat jaren verder en heb ik een grote kruidentuin aangelegd op een stuk braakliggende gemeentegrond. Sindsdien moet ik elk voorjaar tot mijn verdriet concluderen dat de plant die ik ooit zo graag wilde leren kennen weer een groter deel van de tuin heeft overwoekerd.

kweekgras - kruidengeheimen  kweekgras - kruidengeheimen 

Kweekgras

Kweekgras is een overblijvende, winterharde grassoort die ruim een meter hoog kan worden. De wortels zijn taai, witgeelachtig en woekeren tot meters diep onder de grond. Het liefst groeit kweekgras op dichte kleigrond, waar het met zijn wortels de grond luchtig maakt. Daarom is hij vaak te vinden in nieuwbouwwijken, op braakliggende terreinen, akkers, langs dijken en oevers.
Wanneer je kweekgras kwijt wilt, heeft het geen zin om de grond machinaal te laten omploegen. Een beschadigde wortel vermeerdert zich snel. Wij halen hem daarom handmatig uit onze stevige kleigrond.
Tijdens de bloei verschijnen tot vijftien centimeter lange blauwgroene aren. Voor een specifieke beschrijving van deze bloemen, raad ik je aan om een boek over het determineren van wilde planten te raadplegen.

kweekgras - kruidengeheimen  kweekgras - kruidengeheimen 

Onuitroeibaar

Onuitroeibare planten zijn krachtige planten en soms kunnen die juist een tekort bij de mens aanvullen. Zo is het ook met kweekgras. Kweekgras is geschikt voor mensen met een tekort aan energie en levenskracht. De wortels bevatten veel mineralen zoals fosfor, kalium, silicium, ijzer en vitamine A en B. Er zitten zoveel essentiŽle voedingsstoffen in de wortels, dat de mens in tijden van schaarste hiervan kan overleven. De wortels smaken zoet en hoewel ze taai zijn, kun je ze rauw eten. Tijdens de oorlog werden de gedroogde en fijngemalen wortels toegevoegd aan meel bij het maken van brood. Daarnaast kennen de wortels van kweekgras ook een geneeskrachtige waarde. Er zijn geschriften gevonden waarin staat dat de wortel van kweekgras tweeduizend jaar geleden al werd gebruikt bij allerlei lichamelijke klachten.

Urinewegen

Kweekgras heeft een spierversterkende en reinigende werking, vooral op de urinewegen. Bij gebruik ervan krijgen de nieren een prikkel om afvalstoffen en overtollig vocht af te voeren. Je kunt het gebruiken wanneer je een zwakke blaas hebt, last van ontstekingen en plasproblemen.

 

Bloed

Kweekgras helpt het bloed te zuiveren van afvalstoffen. Een gevolg daarvan kan zijn dat huidproblemen, veroorzaakt door een teveel aan afvalstoffen in het bloed, verminderen.
Daarnaast helpt kweekgras (inwendige) wonden genezen.

 

Spijsvertering

Kweekgras verbetert de spijsvertering. De zoete wortels stimuleren de alvleesklier en zijn daarom goed voor diabetespatiŽnten. Overleg dit wel met een deskundige.

Luchtwegen

De wortel van het onuitroeibare gras is te gebruiken bij hoest, verkoudheid en koorts.
Deze verschijnselen zijn soms nodig wanneer het lichaam teveel afvalstoffen bevat. Wanneer kweekgras het lichaam heeft gereinigd, zijn deze vervelende reacties niet meer nodig en verdwijnen ze.

 

Toepassing

Voor inwendig gebruik worden alleen de wortels gebruikt. Deze zijn het krachtigst in het voor- en najaar. De wortels worden uitgegraven, gewassen en eventueel gedroogd, maar mogen ook vers worden gebruikt.
Thee van de wortels maak je door deze tien minuten in water zacht te laten doorkoken. Hoeveelheden op gevoel. Tip: Maak een extra grote pan en laat het resterende water afkoelen. Dit water kun je nog een paar dagen in de koelkast bewaren.
Er wordt ook een tinctuur van de wortel gemaakt, genaamd Graminis. Deze is bij de kwaliteitsdrogist te verkrijgen.
Verder kunnen de wortels verwerkt worden in diverse gerechten, salades, brood en koekjes. Er kan zelfs een alcoholisch destillaat van gemaakt worden.

kweekgras - kruidengeheimen

Let op

Kweekgras is voor bijna iedereen geschikt. Ook kinderen en zwangere vrouwen mogen er gebruik van maken. Alleen moeten ernstig zieke mensen en mensen die medicijnen gebruiken, dit overleggen met een deskundige. Zorg wel dat je genoeg water drinkt wanneer je gebruik maakt van de tinctuur van kweekgras.

 

Dieren

Dieren zijn gek op het gras. Geef dieren in gevangenschap regelmatig afgekoelde thee.
Honden en katten eten graag kweekgras wanneer ze bijvoorbeeld haren hebben ingeslikt. Het kweekgras zorgt ervoor dat ze moeten braken waardoor hun maag gereinigd word
.

 

Kruidentuin

Natuurlijk ben ik ervan overtuigd dat kweekgras een plaatsje in mijn geneeskrachtige kruidentuin verdient. Maar het woekert gewoon teveel, waardoor andere planten verdrukt worden. Zal ik de waarde van kweekgas eens algemeen bekend maken? Misschien krijg ik dan wel verzoeken van mensen die stekjes willen uitgraven… Graag!

Maart 2020
Andrea Bleeker

kweekgras - kruidengeheimen

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

 

Index