Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
Spin

De schat van de spin

Mijn oom woonde in een boerderij die minstens 100 jaar oud was. Over de drempel stapte je in een andere wereld. Terug in de tijd. Mijn oom woonde samen met zijn koeien onder één dak en meestal was hij met zijn koeien bezig. Hij had er een stuk of tien die hij met de hand molk. Naast de stallen was er een keuken, een hooiberg en in een hoekje was zijn slaapkamer. Aan deze kamer was nooit veel gedaan. Je kon via de kieren en gaten naar buiten gluren. Als er een plank rot was, dan werd er een ander voor getimmerd. De muren waren opgevuld met stro voor de tocht. Er stond alleen een bed, een stoel voor zijn kleding en een klein tafeltje met een zaklamp en een wekker.

De oudste zoon van mijn oma was tevreden met zijn eenvoudige leven, maar mijn oma vond het belangrijk dat zijn slaapkamer af en toe werd schoongemaakt. Elke vakantie vroeg ze mij of ik wilde helpen. Dan kreeg ik een regenkapje om mijn haar te beschermen en die nam ik dankbaar aan. Met een bezem haalde ik de spinnenwebben weg van het plafond. De spinnen lieten zich razendsnel naar beneden zakken en ik kreeg de volle laag. Honderden zaten er boven het bed van mijn oom, maar hij had er geen last van. Omdat spinnen zo nuttig waren, mochten ze van mijn oma niet dood. We brachten ze liefdevol naar buiten.

Kruidengeheimen
Kruidengeheimen  slaapkamer
Foto's van de slaapkamer van mijn oom nadat hij zijn boerderij moest verlaten.


Natuurlijke insectenbestrijder

Spinnen zijn geleedpotige dieren en hebben acht poten en een uitwendig skelet. Het voedsel van de spin bestaat uit insecten en de spin is daarom een natuurlijke insectenbestrijder. Met behulp van zijn web kan de spin vele insecten vangen en daarna eet hij ze op. Denk dan aan muggen, vliegen, motten, oorwurmen, zilvervisjes, maar ook zijn er spinnen die kakkerlakken eten.
Spinnen beperken de verspreiding van bepaalde ziekten door ziekte-verspreidende beestjes op te eten zoals de malariamug.

In Nederland en België leven geen gevaarlijke spinnen voor de mens. Sommige spinnen kunnen bijten, wanneer ze opgepakt worden. De meeste kaken zijn echter zo klein dat je de bijt, die kan voelen als een kleine speldenprik, niet of nauwelijks voelt.

Spin - Kruidengeheimen

Schat

Zou mijn oma geweten hebben dat het spinnenweb meer is dan een vangnet voor insecten? Ze heeft mij de onschatbare eigenschappen van het web nooit verteld, maar ik weet ze inmiddels wel!

De spin heeft meerdere "spintepels". Met deze tepels kan hij verschillende soorten draden voor zijn web maken. Zo maakt de spin gebruik van onder andere aanhechtingsdraden, loopdraden, kleefdraden en weer andere draden om haar eieren in te verpakken en te laten rijpen.
De draden van een spinnenweb worden spinsel of spinrag genoemd en bestaan uit een mengsel van verschillende eiwitten.

Een spinnenweb is erg licht, maar heel stevig. Sommige soorten spinrag zijn sterker dan staaldraden van gelijke dikte. Men is nog steeds op zoek naar manieren om dit bijzondere materiaal na te maken, maar tot nu toe zonder resultaat.


  Spin - Kruidengeheimen  Spin

Helend

Van oudsher zijn spinnenwebben gebruikt als wondgaas. De draden bevatten stoffen die bacterie- en schimmeldodende stoffen bevatten. Het spinnenweb is steriel. Een web op je wond stopt het bloeden, gaat ontstekingen tegen en geneest de huid. Er zit veel vitamine K in een spinnenweb en dit zorgt voor een snelle bloedstolling. Maar ook zorgen de draden van de spin ervoor dat zwellingen verminderen en pijn kan verdwijnen.

Wat kun je doen bij een wond

Zoek een schoon, liefst leeg spinnenweb. Wanneer je in een gebied woont waar giftige spinnen leven is het verstandig om te kijken of de spin niet om een hoekje zit.
Maak een platte bal van het spinsel en leg die op de wond. Bevestig hem met een gaasje dat je met tape vastzet.
Wanneer je het spinnenweb wilt verwijderen, doe er dan warm water op en je zult zien dat het spinsel makkelijk los laat.
Spinnenwebben schijnen vroeger zelfs gebruikt te zijn in de vorm van pillen. Daar heb ik helaas verder niets over kunnen vinden.

De wetenschap is zeer geïnteresseerd in spinnenwebben en al surfend op internet kom je verschillende, vooral buitenlandse, artikelen over dit onderwerp tegen. Omdat het spinsel volledig afbreekbaar is, zou het ideaal als inwendig hechtdraad gebruikt kunnen worden. Het geeft geen afstootreacties bij operaties. In Duitsland proberen ze om menselijke zenuwcellen te herstellen met spinrag.

Spin - Kruidengeheimen

Culinair

Er zijn landen waar gefrituurde spinnen als een delicatesse worden beschouwd. Het enige wat ik hier over in ons land kon vinden was de tekst* van Klazien uit Zalk “Neem drie pruimen zonder pit. Doe in elke pruim op de plaats van de pit een grote spin en eet de gevulde pruim op bij koorts..……”
(*Uit het boek: Allerhande dingen over de Natuur, uitgeverij AnkhHermes)

Als echte kruidenliefhebber kies ik bij koorts liever voor een ander koortsverlagend middel, maar mocht je het willen uitproberen, dan hoor ik graag het resultaat!

September 2016
Andrea Bleeker

Met dank aan Jeanine Bakker voor de kritische blik op mijn tekst en Ruud de Fotograag en Sjaak Buis fotografie voor de foto's van de spinnen en het huis.


sloop huis
Wil je weten hoe het met de spinnen van mijn oom gaat?
Helaas moest zijn woning gesloopt worden om plaats te maken voor een nieuwe weg.
Op deze foto wordt zijn slaapkamer afgebroken.


  

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Wil je meer informatie over de geneeskracht van kruiden?
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Index