Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtui

Uienartsenij

Een vlotte dame van 86 jaar kruist mijn pad. We raken met elkaar in gesprek. Ik vraag me af hoe het komt dat ze zo kwiek en fit is, wat is haar geheim? Ze vertelt me over haar jeugd.

Ze komt uit een arm gezin. Ze hadden een oud huisje met een stukje grond. Ze verbouwden hun eigen eten en verkochten het overschot op de veiling. Dit was hun enige bron van inkomen.
De school was een half uur lopen van huis. Onder de middag kwamen ze thuis om warm te eten. Op zaterdag was er ook school. Daarom liepen ze vanaf hun vierde jaar zes dagen per week minimaal 2 uur op een dag. Op zondag gingen ze lopend naar de kerk en op visite.
Verder waren ze altijd aan het werk op het land en in de buitenlucht. Ze hadden tarwe, bieten, aardappelen, kolen, uien, bonen en nog wat fruit. De molenaar maalde hun tarwe, zodat ze zelf brood konden bakken. Het broodbeleg bestond uit zelfgemaakte jam en kaas van de buurman. Daar haalden ze ook melk vandaan. De andere groenten werden ingemaakt en opgeslagen zodat ze er het hele jaar van konden eten.

Kiespijn

Op mijn vraag wat ze deden bij ziekten, vertelt ze me dat er bijna nooit iemand ziek was.
"Er was wel een dokter op het dorp, maar daar ging je alleen heen wanneer je kiespijn had. Die trok je kies er dan meteen zonder verdoving uit. Soms de verkeerde… dan moest je die week daarna maar weer terugkomen en dan werd de goede kies er alsnog uit gehaald."

Verder hadden ze wel eens keelpijn of waren ze verkouden. Extra dekens waren er niet. Wanneer je rillerig was ging je met je winterjas in bed onder de dekens liggen en verder maakten ze gebruik van de genezende eigenschappen van de ui.

ui  ui

Medicijn

       De meeste mensen kennen de ui alleen als voedingsmiddel, maar de ui wordt al eeuwenlang door verschillende volken gebruikt als medicijn. De ui werkt desinfecterend, brengt vastzittend slijm en pus in beweging en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Bij een verstopte neus kun je een ui raspen en een paar druppels uiensap mengen met een eetlepel water. Druppel dit in je neus om snel weer vrij te kunnen ademhalen.
Bij keelpijn of opgezette klieren helpt de ui het genezingsproces te versnellen en bij oorpijn trekt de ui vuil en pijn eruit.Andere uitwendige toepassingen:
  
- Wondhelend;
- Een doorgesneden ui wrijven over insectenbeten;
- Ui helpt de doorbloeding te verbeteren. Bij winterhanden- en voeten of bij bevroren ledematen kun je een kompres van ui op je lichaam leggen. Maar ook bij ischias, stijve gewrichten en zwellingen kan een uienkompres verlichting geven;
- Bij migraine: schijfjes ui op het hoofd;
- Bij roos of haaruitval het hoofd inwrijven met een doorgesneden ui: het opent en reinigt de poriŽn en maakt de plaats gereed om het haar weer te laten groeien;
- Blauwe plekken behandelen met een uikompres.

Kompres

De dame vertelt dat ze vroeger een doorgesneden ui naast hun bed legden bij verkoudheid. ’s Nachts ademden ze de uienlucht in, die op deze manier genezend werkte. Daarna mocht je de ui niet meer eten, omdat deze vol met ziektekiemen zat. Ook werd een fijngesneden ui in een sok gestopt. Dit legden ze op de plek waar je last had en deze werd vastgezet met een sjaal en een veiligheidsspeld. Vaak legden ze de sok van tevoren even op een warme pan om de kou eraf te halen.
In plaats van een sok te gebruiken, zoals men vroeger deed, wordt tegenwoordig een kompres gemaakt van een zak- of theedoek: Snij de ui in stukken op de zakdoek zodat de sappen al in de zakdoek trekken. Vouw hem dicht en maak hem vast met tape. Wees creatief hoe je hem op je lichaam bevestig: Met een haarband, tape of een verband.

ui

Pessarium

Hoewel de dame alles over verkoudheid en de ui weet te vertellen, is de ui in de geschiedenis ook op andere manieren gebruikt. Bij een geboorte werd gebruik gemaakt van een “uienpessarium”. Na de geboorte van het kind werd een uienrok in de vagina gebracht om de nageboorte makkelijker los te laten komen. Maar het uienpessarium werd ook gebruikt om menstruaties op te wekken.

 

Inwendig:

Uien bevatten veel fosfor en deze zijn goed voor de aders en het geheugen. Verder staat de ui bekend als een eersteklas darmreiniger. De ui bevat zwavel en dit stofje helpt parasieten, wormen en maden uit de darmen te verwijderen en de darmflora te herstellen. De ui vermindert gisting en rottingsverschijnselen. Een reactie hierop kan zijn dat je last krijgt van winden.
Verder stimuleert de ui de productie van speeksel en spijsverteringssappen waardoor de ui de spijvertering helpt te stimuleren. Een gekookte ui is overigens makkelijker te verteren dan een rauwe ui.
Onderzoekers hebben ontdekt dat een ui zorgt dat lood en zware metalen uit het lichaam afgevoerd worden en dat een ui bloedstolsels kan verminderen. Uien zijn goed voor botten en kraakbeen.

Je kunt alle soorten uien gebruiken. Neem bij voorkeur onbespoten uien en uien die zonder kunstmest zijn gekweekt. Men zegt dat rode uien iets sterker werken dan witte uien. Het dunne schilletje om de ui kan je overigens ook gebruiken. Deze is niet eetbaar omdat hij slecht verteert. Je kunt er wel thee van maken of meekoken in de soep en haal het er daarna weer uit. De genezende stoffen worden dan aan het water afgegeven.

De dame vervolgt haar pad en even later zie ik haar soepel voorbij fietsen. Ze zal me ongetwijfeld nog niet al haar geheimen hebben prijsgegeven, maar ik weet wel dat wij vanavond hachee gaan eten!

februari 2017
Andrea Bleeker

www.kruidengeheimen.nl

Een geneesmiddel werd vroeger een artsenij genoemd.
Vanwege de overvloedige eigenschappen van de ui heb ik de titel "uienartsenij" genoemd
.

ui ui 

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Wil je meer over kruiden weten? Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.
 

Index