Kruidengeheimen

Terug naar kruidenmenu

Vlier - kruidengeheimen 

Vlier, de Natuurlijke Apotheek

 
Ons immuunsysteem zorgt ervoor dat de meeste virussen, bacteriŽn, schimmels en parasieten niet schadelijk voor ons zijn. Zo heeft de zuurgraad van de huid een beschermende functie, ons maagzuur bevat bacteriedodende stoffen en de haartjes in de neus houden indringers tegen die de luchtwegen willen binnengaan. Maar... soms zijn deze barricades niet voldoende en raken we toch besmet. De witte bloedlichaampjes komen dan in actie om de schadelijke micro-organismen te vernietigen.
Worden we toch ziek, dan gebruikt het lichaam de volgende hulpmiddelen om de onzichtbare vijanden uit te schakelen: we worden verkouden, krijgen de griep, of er ontstaat een ontsteking. Allemaal zijn ze misschien vervelend en lijken nutteloos, maar deze ongemakken hebben een functie!
Tijdens een verkoudheid worden grote hoeveelheden slijm ťn afvalstoffen uit het lichaam gevoerd. Bij koorts worden, door de verhoogde lichaamstemperatuur, ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt. En een ontsteking is niets anders dan een verdedigings-(re)actie op iets dat niet in het lichaam thuishoort. Plaatselijk wordt de lichaamstemperatuur verhoogd om de schadelijke bacteriŽn te vernietigen.

Wat doen de meeste mensen als de fabriek, die ons lichaam aan het reinigen is, hard werkt? We nemen hoestonderdrukkers (een hoestbui kan met snelheden van 100 km per uur rommel naar buiten blazen). We gebruiken koortsverlagers, ontstekingsremmers en wat al niet meer. Daarnaast laten we ons vooraf inenten om te voorkomen dat we de ziekten krijgen die als doel hebben het lichaam te reinigen.

  kruidengeheimen - vlier Vlier - kruidengeheimen
vliertakken

Wat is het gevolg van het onderdrukken en uitschakelen van het immuunsysteem?

De afvalstoffen blijven in ons lichaam. Daarom vervuilt het en slibt het langzaam dicht. Zolang die stoffen buiten de cellen blijven, valt de schade mee. Eerst slaat het lichaam de stoffen op in de gewrichten, de holtes en eventueel onder de huid (cellulitus). Bewegingen worden strammer en in de loop der tijd pijnlijker, maar verder blijft ons lichaam in tact.
Lastiger wordt het wanneer de afvalstoffen in de lichaamscellen terechtkomen. Dan bestaat de kans op verkeerde celdeling en storingen in de prikkeloverdracht. Het zelfgenezend vermogen krijgt de kans niet om het lichaam te helen wanneer dat door verkeerde medicatie wordt onderdrukt.

Algemeen wordt aangenomen dat de vorm van geneeskunde, waarbij het onderdrukken van het immuunsysteem centraal staat, al heel lang bestaat. Toch is het interessant om naar de geschiedenis te kijken. In 1878 is in Nederland de artseneed ingevoerd. Dat betekende dat elke nieuwe arts een eed moest afleggen bij zijn beŽdiging. Deze eed was gebaseerd op de filosofie van een Griekse natuurarts, Hippocrates.
Hippocrates leefde ongeveer 400 jaar voor Christus. Hij ontdekte destijds dat de natuur naar een optimaal functioneren nastreeft en zag ziekte dan ook als een reactie van het lichaam om aan te geven dat er iets mis was. Ziekte, meende hij, was een poging van het lichaam om het verstoorde evenwicht te herstellen.

In de vorige eeuw is langzaam afstand genomen van Hippocrates zijn gedachtegoed. In 2003 is de eed veranderd en hoeven nieuwe artsen bij hun beŽdiging niet meer naar hem te verwijzen. Wat het gevolg zal zijn van de nieuwe filosofie om het immuunsysteem uit te schakelen bij ziekte zal in de toekomst blijken. Met mijn nuchtere verstand hecht ik echter meer waarde aan de uitspraken van Hippocrates.

 

Welke adviezen gaf Hippocrates bij vervelende lichaamsklachten?

Hij was een voorstander van REINIGEN. Hij was van mening dat het lichaam gezond kon blijven wanneer het zuiver was. Om iemand die ziek was de eerste stappen naar genezing te laten zetten, stimuleerde hij de uitscheidingsorganen. Zijn behandelmethoden bevatten niet alleen geneeskrachtige kruiden, maar ook oefeningen, waterbehandelingen, hygiŽne, diŽten etc.
Door medicijnen in te nemen die het immuunsysteem onderdrukken waardoor ziekte niet kan plaatsvinden, kan het lichaam niet herstellen!
Hipporcates gaf juist middelen die het lichaam stimuleerden de inwendige ‘rommel’ op te ruimen en daarna middelen die het lichaam versterkten. Hij is ťťn van de bekendste geneesheren uit de geschiedenis die de vlierstruik roemden om zijn eigenschappen. De vlier werd de “Apotheek” genoemd vanwege de veelzijdige werking op de gezondheid en werd door de geneesheren gezien als een soort wonderstruik die alles kon genezen.

Vlier - kruidengeheimen

Bloesem & Bessen

 Vlier - kruidengeheimen  Vlier - kruidengeheimen

Vlier

De vlier bevat inhoudsstoffen die de weerstand verhogen. Bij griep, verkoudheid, en andere ziektes veroorzaakt door virussen en bacteriŽn zal de vlier het lichaam helpen reinigen. Zeer waarschijnlijk moet je vaker plassen, kan het zijn dat je meer gaat zweten of zelfs koorts krijgt door het drinken van een paar koppen vlierthee. Tegelijk met het vocht dat het lichaam verlaat zullen afvalstoffen worden afgevoerd. Door de hogere temperatuur van het lichaam worden ziektekiemen vernietigd.
Ik heb een man gekend die kanker had en elke keer koorts kreeg na zijn chemokuur. Telkens kreeg hij een antibioticakuur waardoor hij nog meer verzwakte. Tijdens zijn ziekte kreeg hij van een bezoeker een fles vliersap omdat het sap goed zou zijn voor zijn bloed. Drie maal daags dronk hij een klein glas. Vanaf dat moment heeft hij, na de resterende chemokuren, gťťn koorts meer gehad. De vlier tempert namelijk ook de lichaamstemperatuur wanneer deze te hoog dreigt te worden.

De struik bevat stoffen die de kwaliteit van het bloed verbeteren, daarom kan het ook bij bloedarmoede worden gebruikt.
Ook bij allerlei ontstekingen en reumatische klachten kun je dankbaar gebruik maken van de vlier. Veelal zijn deze klachten een teken dat er te veel afvalstoffen in het lichaam zijn.

 


 Vlier - kruidengeheimen

De samengestelde bladeren staan tegenover elkaar aan de takken en twijgen.

  

Sambucus nigra

Er zijn verschillende soorten. De vlier met de geneeskrachtige eigenschappen is de Sambucus nigra en wordt in onze taal gewone of zwarte vlier genoemd. Het is een veel voorkomende struik in Europa en je vind hem veel langs wegen, bosranden en in parken. De struik wordt ongeveer vijf meter hoog. In mei/juni valt ze op door haar witte, geurige bloemschermen. In juli verandert de kleur langzaam van wit naar rood en vanaf augustus sieren donkere besjes de struik. 

Let op!
De kruidvlier, Sambucus ebulus, is giftig! Klik hier voor een uitgebreide beschrijving. Er zijn ook andere struiken die enigszins op de vlier lijken. Uiteraard kun je die niet gebruiken zonder daar meer over te weten.
kruidvlier - kruidengeheimen

Wat kun je doen met de Vlier?

Preventief, ter ondersteuning van de weerstand of bij lichamelijke klachten is het raadzaam een paar weken lang driemaal daags iets van de vlier in te nemen.

Bloemschermen
- Deze kun je vers of gedroogd gebruiken. Wanneer je bloemschermen droogt, spoel ze dan niet af. Het stuifmeel is heel gezond. Droog de bloemschermen in een papieren zak zodat je het stuifmeel opvangt. Tijdens het droogproces gaan de bloemschermen stinken. Deze geur verdwijnt na een paar dagen.

- Thee: Gebruik twee ŗ drie bloemschermen op een halve liter water. Laat gekookt water afkoelen tot ongeveer 85 graden voor je de bloemschermen ermee overgiet. Na ongeveer 10 minuten kun je het zeven en drinken.

- Ook kun je limonade en gelei van de bloemschermen maken.

Bessen:

- Bessen moeten altijd eerst gekookt worden, ze mogen niet rauw worden gegeten.

- Thee: Kook een eetlepel bessen in een liter water. Eventueel voeg je daar een kaneelstokje of stukje gember aan toe. Laat het tien minuten zacht doorkoken. Het restant van de thee kun je laten afkoelen en in de koelkast bewaren.

- Kook de bessen en maak er limonade, jam of sap van. De smaak van de bes nogal uitgesproken. Combineer ze bijvoorbeeld met appels en bramen. 

Tinctuur:

Een tinctuur is een alcoholische oplossing van een kruid. Tinctuur van de vlier wordt gemaakt van de bloemschermen en is verkrijgbaar onder de naam Sambucus. De wijze van dosering staat vermeld op het etiket.

In reformzaken verkopen ze de tinctuur, het sap, de hoestdrank en limonade van de vlier. Zelfs in de drankenzaak is deze apotheker-struik geen onbekende.

 

Waarschuwing:

- Overdrijf de inname niet. Vliersap is licht laxerend.
- Ga bij ernstige klachten naar een arts.
- Overleg bij medicijngebruik en wanneer je onder behandeling bent bij een arts of het verstandig is een kuur met vlier te volgen.
Verder is vlier veilig in het gebruik en mogen ook zwangere vrouwen en kinderen ervan gebruik maken.

Ik kan nog veel meer over de vlier vertellen. Maar wat in elk geval handig is om te weten is dat de bladeren muggen op afstand houden. Daarom kun je bosjes voor je open raam hangen.
Ik hoop dat ik met dit artikel je interesse heb gewekt en dat je verder op onderzoek gaat om te ontdekken wat voor waardevolle struik de vlier is. Een bijkomend voordeel is dat je de thee, de jam en gelei ook kunt nuttigen wanneer je niet ziek bent. Sterker nog: door gebruik te maken van kruiden die het lichaam inwendig schoonmaken, zal de kans kleiner worden dat je lichaam ziek moet worden om zich te reinigen.

 

Mei 2013
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

 


Bronnen:

Homotoxicoseleer van Reckeweg
Kruiden, signatuur en eigenschappen, Yvonne Maessen (kruidenrijk.nl)
https://www.floravannederland.nl/planten/gewone_vlier

 

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ

Facebook

Meer tips op facebook:

- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.