Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  


Aromatisch water  Aromatisch water

Filmpjes over geneeskrachtige kruiden

Voor iedereen toegankelijk: online kruidenlessen en andere informatie over kruiden op YouTube.Nog meer Aromatisch water
Naar aanleiding van het artikel over aromatisch water in onze vorige uitgave, hebben we veel positieve reacties gehad. Op verzoek geven je in dit artikel daarom graag nog meer tips.
 

Rozenbottels
Rosa canina, Rosa rugosa, Rosa rubiginosa

De rozenbottel is de vlezige vrucht van de roos. De bottels van de wilde rozen zijn eetbaar en bevatten enorm veel vitamine C. Vlak na de tweede wereldoorlog was er een nijpend tekort aan vers fruit en heeft de overheid het volk zelfs aangeraden om rozenbottels te nuttigen.
Inhoud: Naast de grote hoeveelheid vitamine C bevatten rozenbottels ook vitamine A en B en de mineralen kalium, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, silicium en zink.
Eigenschap: Rozenbottels worden al eeuwenlang aangewend om aan te sterken na ziekte, bij vermoeidheid, maar ook als ondersteuning bij zwangerschap. Bij koorts, griep, verkoudheid en hoest kan de rozenbottel de klachten verlichten.
Tip: Rozenbottels geven niet heel veel smaakstoffen af wanneer je ze in water laat weken. Daarom is het raadzaam de rozenbottels te combineren met bijvoorbeeld citroen of munt om het water op smaak te brengen. Gedroogde rozenbottels zijn te koop bij reformzaken en bij theespeciaalzaken.
Let op: Alleen de rozenbottels van de wilde rozen zijn eetbaar zoals de hondsroos, roze egelantier of Japanse rimpelroos. Een kenmerk van deze rozenstruik is de heerlijke geur die de rozenblaadjes in de zomer verspreiden. Deze kun je overigens ook gebruiken om je water op smaak te brengen. Je vindt deze struiken vaak in gemeenteperken.
Actie: Neem een eetlepel verse of gedroogde rozenbottels (pitten mogen erbij) of een hand vol met verse rozenblaadjes. Giet daar ongeveer een liter koud water bij en laat het water een paar uur op smaak komen voordat je het zeeft en drinkt.

Rozenbottels - Kruidengeheimen
Rozenbottels
 
Komkommer
Cucumis sativus

De komkommerplant is een éénjarig gewas en is onder andere familie van de augurk, meloen en courgette. In Nederland groeien ze het beste onder glas in kassen.
Inhoud: De komkommer bevat vooral veel water, maar ook kalium, magnesium en silicium.
Eigenschap:
Komkommers werken vocht afdrijvend en geven een verfrissende smaak af aan water.
Tip: In de schil zitten de meeste mineralen, haal deze er daarom bij voorkeur niet af.
Let op: In de winter smaken de komkommers minder lekker en zal ook je water anders smaken. Aromatiseer je water in die periode liever met een andere smaakmaker.
Actie: Maak slierten van een stuk komkommer met een wortelrasp of snij een komkommer in plakjes en giet daar koud water over. Laat het water een paar uur staan voordat je de komkommer er weer uit zeeft.

Komkommer met citroen - Kruidengeheimen
Komkommerwater met citroen

Citroengeranium
Pelargonium radens

De citroengeranium kennen wij in ons land vooral als kamerplant om muggen op een afstand te houden. In de lente kun je hem in de tuin zetten. De plant zal dan weelderig groeien en bloeien. Citroengeranium ruikt heerlijk en je kunt er ook thee of water mee op smaak brengen.
Eigenschap:
Uitwendig houdt de plant muggen en vliegen op een afstand, inwendig is de plant een smaakmaker.
Tip: De plant stekt heel makkelijk. Haal er een takje af en zet die in de aarde. Binnen de kortste keren heb je een nieuwe plant.
Let op: Wanneer er vorst gaat dreigen is het raadzaam de plant naar binnen te halen.
Heb je de plant binnen staan? Planten zuiveren de lucht. Printers geven bijvoorbeeld fijnstof af aan de lucht die de plant opzuigt om te vernietigen. Zet je plant daarom op een “schone” plek wanneer je deze wilt gebruiken om je water te aromatiseren.

Actie:  Gedroogd is de plant moeilijk verkrijgbaar. Zet daarom zelf een plant in je huis en pluk verse bladeren die je overgiet met koud water. Na ongeveer een uur is je water al op smaak gebracht.

Citroengeranium - kruidengeheimen
Citroengeranium doet het 's zomers goed in de tuin.


 
Koriander
Coriandrum sativum

Koriander is een éénjarig kruid. Zowel het blad als de zaden zijn eetbaar. De gedroogde en gemalen zaden zijn ook bekend onder de naam ketoembar en worden vooral in de Indonesische keuken gebruikt.
Inhoud: Vooral etherische olie, eiwitten en vette olie (zaden).
Eigenschap: Koriander heeft de eigenschap via urine en ontlasting gifstoffen uit het lichaam af te voeren.
Tip: Combineer korianderbladeren met stukjes sinaasappel.
Let op: Niet iedereen houdt van de smaak van koriander, vooral niet als het water te sterk is. De bladeren hebben volgens sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie.
Wees spaarzaam met het gebruik van koriander. Ontgiften moet altijd langzaam gebeuren omdat gifstoffen uit de lichaamscellen via het bloed het lichaam verlaten. Wanneer de concentratie gifstoffen in het bloed te hoog wordt kan je onder andere hoofdpijn krijgen.
Actie: Neem een paar bladeren koriander en giet daar koud water op en laat het een paar uur trekken.

 
Citroengras
Cymbopogon citratus
Citroengras is een tropische plant die van oorsprong uit Azië komt. De bladeren van de plant worden gebruikt in de keuken. Ze hebben een frisse, citroenachtige smaak. Het kruid is ook in poedervorm verkrijgbaar onder de naam “sereh”.
Inhoud: Etherische olie, vitamine A, B en C.
Eigenschap: Wordt in de traditionele kruidengeneeskunde al eeuwenlang gebruikt om onder andere verkoudheidsklachten te verlichten.
Tip: Verse citroengras is te koop bij buitenlandse supermarkten. Gedroogde en gesneden citroengras is onder andere bij koffie & theespeciaalzaken verkrijgbaar. Van citroengras kun je namelijk ook een heerlijke thee maken.
Let op: Net als andere grassen wordt ook citroengras niet gegeten. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of gestoofd in gerechten om ze op smaak te brengen. Voor consumptie worden ze uit de gerechten verwijderd.
Actie: Knip een stengel in stukken. Verdeel de stukjes over twee glazen literflessen en giet er koud water boven. Laat het een paar uur trekken alvorens te zeven en te drinken. (Wanneer je ze in water langzaam aan de kook brengt, geven ze meer smaak af. Je kunt het drinken als warme thee, of laat het water daarna weer afkoelen.)

 
Mandarijn:
Citrus reticulata
Mandarijnbomen groeien alleen in warmere landen, maar mandarijnen zijn gelukkig volop in Nederland verkrijgbaar.
Inhoud
:  Er zitten verschillende vitaminen en mineralen in de mandarijn zoals vitamine A en C en de mineralen kalium, koper, magnesium en calcium. Ook is de mandarijn rijk aan vezels.
Eigenschap:
Mandarijnen zijn iets zoeter dan sinaasappels en helpen om het cholesterolgehalte in het lichaam te balanceren.
Tip: De meeste mensen realiseren zich niet dat mandarijnen ook geperst kunnen worden. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld mandarijnen waar je de schil niet makkelijk vanaf krijgt, of die vol zitten met pitten.
Pers in 1x meerdere mandarijnen uit en maak er ijsblokjes van.
Let op: Citrusvruchten zijn heel gevoelig voor schimmels waardoor het gebruikelijk is om citrusfruit na de oogst te behandelen met een schimmelwerend middel.
Actie: Pers een paar mandarijnen uit. Doe het sap samen met een eetlepel honing en een paar verse aromatische bladeren zoals munt of koriander in een kan en overgiet deze met koud water. Voeg daarna nog een snufje zeezout toe. Laat het een paar uur trekken.


Appel-lauriersap - Kruidengeheimen  Appel-lauriersap - Kruidengeheimen
Appel-lauriersap

Ten slotte nog een recept voor een heerlijk drankje:

Appel-Lauriersap

Snij drie appels (bijvoorbeeld Jonagold) in grove stukken (niet schillen). Doe er drie blaadjes laurier*, een stukje verse gember en een liter water bij. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zacht doorkoken. Draai het vuur uit en laat het afkoelen.
Zeef de vloeistof en bewaar het in een glazen fles in de koelkast. Het is gekoeld ongeveer 3 dagen houdbaar.
Meer informatie over de appel, klik hier.
Meer informatie over laurier, klik hier.
(*P.S. Let op dat je gebruik maakt van de eetbare laurier en niet van de giftige laurierkers! Laurierbladeren worden o.a. gebruikt in stoofschotels en zijn verkrijgbaar bij de supermarkt of kruidenwinkels.)

Meer tips op facebook, op de pagina Natuurlijk Drinken.

september 2017
Andrea Bleeker
Dit artikel is eerder geplaatst in Massage MagazineBronnen:
Groot handboek geneeskrachtige planten, Dr. Geert Verhelst
www.voedingscentrum.nl
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl
Facebook: Natuurlijk Drinken


YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/@kruidengeheimen

Facebook

Wil je meer over kruiden weten:
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.