Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
verkoudheid  Foto: pixabay.comDialoog tussen twee herboristen boordevol passie voor kruiden en ander ‘wilds’ uit de natuur:
de Belgische DaniŽlle Houbrechts (kruidjes.be) en de Nederlandse Andrea Bleeker (www.kruidengeheimen.nl).

Verkoudheid: een microbenorkaan doorbreekt de stilte

Februari 2018

DaniŽlle: 
Help, mijn man Marcel is ziek. En een zieke man…die denkt dat hij binnen enkele dagen gaat sterven...

Niezen, hoesten en snotteren, dat is zijn dagtaak voor ’t moment. Gelukkig kom ik dan met mijn hoge kruidenhoed en tover ik er geneeskrachtige kruidenmiddelen uit. Hij hoest en heeft een behoorlijke ‘snotvalling’ (loopneus). Hopen zakdoeken en keukenrol gaan eraan. Dus wat doet zijn handige kruidenvrouw dan?

Ik vul het waterbakje op de verwarming en druppel er een beetje etherische dennenolie en eucalyptus in.
Marcel krijgt denappeljenever en dat laat hij niet aan zijn neus voorbijgaan. Die is lekker en werkt echt prima.

Het recept geef ik je graag. En weet … deze hoestdrank is zo lekker dat je blij bent als je eens hoest!

dennenappels


Recept Denappeljenever

- Pluk eind juni dertig GROENE dennenappels.

- Snij ze in twee stukken. Dat is niet gemakkelijk, maar voor wat hoort wat.

- Doe ze in een glazen pot, overgiet de groene denappels met 1 liter graanjenever.

- Doe er dertig klontjes suiker bij.
Het lijkt misschien veel suiker, maar je neemt een paar keer per dag slechts een eetlepel van deze siroop in. Minder suiker kan ook, maar dan overheerst de doordringende terpentijnsmaak van de den.

-  Sluit de pot en zet hem op een warme plek in de zon. 

- Telkens als ik er langs kom, schud ik er eens mee.

- Na minimaal 3 maanden zeef ik de, ondertussen bruin geworden, denappels eruit. Deze hoestsiroop  blijft jarenlang goed.


DaniŽlle: Wat denk je? Krijg ik er op die manier weer leven in?

Tijm
Foto: Tijm

Andrea: Ik denk dat er veel mannen jaloers zijn op Marcel. Hij is er natuurlijk veel eerder bovenop dan een man wiens vrouw geen toverhoed met kruiden heeft …
Wanneer je je verdiept in kruiden, dan kom je erachter dat er heel veel manieren zijn om op een natuurlijke manier griep- en verkoudheidsklachten te behandelen. Ik kan me niet herinneren dat ik er ooit een chemisch middel voor gebruikt heb.
Ik gebruik, net als jij, graag de den, maar ik maak er thee van (naalden 10 minuten zacht koken, eventueel met een stukje verse gember).
Tijm behoort ook tot mijn favorieten. Ik heb de plant in mijn tuin, dus ik oogst hem vers. Je kunt ook gedroogde tijm gebruiken, deze is in Nederland onder andere verkrijgbaar bij buitenlandse supermarkten.
De blaadjes van deze struik desinfecteren en gebruik ik bij allerlei infecties, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest en overmatig slijm. Tijm verwerk ik in diverse gerechten, pastasaus, soep en ik maak er ook thee van. Er zit heel veel vitamine C in, maar ook ijzer en calcium.
Tijm is een van de ingrediŽnten van ‘Dampo’. Kennen jullie dit middel in BelgiŽ? Deze verkoudheidsbalsem koop je bij de drogist (of maak je zelf). Ik smeer mijn kinderen bij verkoudheid altijd flink hiermee in: rug, borst ťn voeten. Die voeten worden vaak vergeten, maar juist bij verkoudheid hebben die extra aandacht nodig.
Daarom geef ik ook voetbaden bij verkoudheid en griep. Dan vul ik een grote plastic speelgoedbak met heet water en voeg daar verschillende kruiden aan toe. De zieke persoon moet er dan zo lang mogelijk met z'n voeten in zitten. De huid van de voetzool is heel dun en het lichaam geeft zijn afvalstoffen aan het water, terwijl het de inhoudsstoffen van de kruiden opneemt. Deze kennis heb ik uit de boeken van een van mijn favoriete kruidenschrijvers Maurice Messťguť. Deze Franse fytotherapeut heeft heel veel mensen geholpen met hand- en voetbaden bij verschillende klachten. Ook anderen die zich in de geschiedenis bezig hielden met het helpen genezen van mensen,
zoals Sebastian Kneipp, Mellie Uyldert en Hippocrates van Kos, onderstreepten het belang van voetreiniging om het lichaam te ontgiften.

Maar natuurlijk denk ik ook aan de vlier bij verkoudheidsklachten. Gebruik jij die ook?

 Vlierbloesem

Foto: Vlierbloesem in juni (boven) en de vlierbes in september (foto onder)
Beiden kunnen helpen om griepverschijnselen te verminderen.
Vlierbes - Kruidengeheimen

DaniŽlle: Vlier is buitengewoon goed.
Vliersiroop doodt bacteriŽn, maar geeft ook een heerlijke smaak aan je gerechten en dranken.
Het recept van mijn grootmoeder is echt top en helpt je er weer vlug bovenop. Natuurlijk kan je vlier in de handel kopen. Kijk dan wel even naar het percentage VLIER dat erin zit. Soms verwerken ze maar een heel klein beetje vlier om de prijs te drukken.
Ik maak vlierdrankjes: Een scheutje vliersiroop bij jenever of gin smaakt heerlijk, en je glŁhwein met wat vliersiroop … die was nog nooit zo lekker. Vlierbessensap gecombineerd met druiven- of appelsap zwakt de specifieke vliersmaak wat af: handig als je die toch niet zo lekker vindt.

Ik gebruik de siroop ook preventief en doe hem bijvoorbeeld bij rode kool of in een vinaigrette, in een glas rode wijn of een geut (scheut) siroop over spuitwater (spa rood). Vaak helpt het om niet of niet zo lang ziek te worden.
En weet je wat … het is ook lekker. Ook vlierbloesem helpt je om vlug van je verkoudheid af te raken.

 

Andrea: Drankjes van vlier kan je bij ons niet alleen bij de groenteboer, maar ook in gezondheidswinkels kopen. Wist je dat vliersap nůg beter werkt, als je het een beetje verwarmt?

Ha, ik denk dat we bijna een boek kunnen vullen met al onze verkoudheidsweetjes, want er zijn zoveel kruiden die kunnen helpen. Wat dacht je van ui, salie, toorts, maar ook longkruid, jeneverbessen, weegbree en meer.

Laten we die voor een andere keer bewaren!

 

Met een kruidige groet van DaniŽlle en Andrea

twee herboristen
Links Andrea, rechts DaniŽlle
tijdens een wandeling in BelgiŽ.

YouTube kanaal

Met diverse kruidenfilmpjes: https://www.youtube.com/channel/UC6OPujBmiBxr8sfiA3GL-JQ


Facebook

Wil je meer over kruiden weten?
Je kunt Andrea volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


salie - kruidengeheimen
foto: salie

Index